Gazeteciler Ruken Demir ve Melike Aydın tutuklandı

Gazeteciler Ruken Demir ve Melike Aydın tutuklandı
Tutuklanan gazeteciler İzmir Aliağa Şakran Kadın Kapalı Cezaevi’ne konuldu.

İzmir’de 12 Kasım günü gözaltına alınan muhabirimiz Ruken Demir ile JİN NEWS muhabiri Melike Aydın, çıkarıldıkları mahkemece "örgüt adına faaliyet yürütmek" iddiasıyla tutuklandı.

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü bir soruşturma  kapsamında 12 Kasım günü kaldıkları evlere yapılan baskınlarda gözaltına alınan Mezopotamya Ajansı (MA) muhabiri Ruken Demir ve  JİN NEWS muhabiri Melike Aydın, emniyetteki ifade işlemlerinin ardından dün adliyeye getirildi. 

Yapılan savcılık sorgularında "örgüt adına faaliyet yürütmek" iddiasıyla suçlanan Demir ve Aydın, bulundukları faaliyetlerinin gazetecilik kapsamında olduğunu belirtmelerine rağmen tutuklama talebiyle 1. Sulh Ceza Mahkemesi’ne sevk edildi. Mahkeme, sabaha karşı savcılığın talebi doğrultusunda her iki kadın gazetecinin tutuklanmasına karar verdi.

Tutuklanan gazeteciler İzmir Aliağa Şakran Kadın Kapalı Cezaevi’ne konuldu. 

Aynı operasyon kapsamında gözaltına alınan Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma Derneği (TUHAY-DER) üyelerinden Selma Altan, Mazlum Koç, Ramazan Yavuz, Sait Bahadır, Murat Tufan, İsmail Akbay, Şeyhmus Dağhan, Hasan Hayri Dikilitaş Hediye Tekin de tutuklanırken, Mehmet Gergin ‘yurtdışı yasağı’ ile serbest bırakıldı.

ADLİYE ÖNÜNDE PROTESTO

Verilen tutuklama kararları TUHAY-DER yöneticileri ve üyeleri tarafından adliye önünde protesto edildi.

TUHAY-DER Eşbaşkanı  Ahmet Ertaş, yaptığı konuşmada yargılamanın AKP vesayeti altında yapıldığını ve adil olmadığını söyledi. Üyelerine yapılan baskıları kabul etmeyeceklerini ve bu baskılar karşısında boyun eğemeyeceklerini vurgulayan Ertaş, verilen tutuklama kararının hukuksuz olduğunu kaydetti. Ertaş, "Bu kararı tanımıyoruz" diyerek arkadaşlarının derhal serbest bırakılmasını istedi.

Mezopotamya Kadın Gazateciler Platformu (MGKP), gazetecilerin tutuklanmasına ilişkin yazılı açıklama yaptı. 

‘SİYASİ VESAYETLE GERÇEKLEŞMİŞTİR'

Üyelerinin gazetecilik faaliyetleri ve bu temelde gerçekleştirdikleri telefon görüşmeleri gerekçe gösterilerek tutuklandığı belirtilen açıklamada, "Özellikle son dönemde kadına yönelik başlatılan cadı avının bir devamı niteliğinde olan bu tutuklamaların hiçbir hukuki yanı yoktur. Tamamen siyasi vesayetle gerçekleşmiştir.  Haber verme ve alma konusunda ve ayrıca düşünce ve fikir özgürlüğü konusunda yeni hazırlanan yasalar, bu tutuklamalarla bir kere daha görülmüştür ki sadece kağıt üzerinde kalacak, uygulamaya geçirilmeyecek göstermelik adımlardır" denildi. 

GAZETECİLİK SUÇ DEĞİLDİR

Yaşanan hukuksuzluktan biran evvel geri dönülmesi çağrısında bulunulan açılamada, "Gazeteci arkadaşlarımız Melike ve Ruken serbest bırakılmasını istiyoruz. Gazetecilik suç değildir. Arkadaşlarımız mesleklerinin gereğini yapmıştır" ifadelerine yer verildi. (MA)

Öne Çıkanlar