Abdurrahman Gök'ün avukatı Temur: Kürt gazetecilerin faaliyetleri cezalandırılıyor

Abdurrahman Gök'ün avukatı Temur: Kürt gazetecilerin faaliyetleri cezalandırılıyor
Avukat Resul Temur, Kemal Kurkut’un öldürülme anını fotoğraflayan gazeteci Abdurrahman Gök'e verilen hapis cezasını +Gerçek'e değerlendirdi.

Remzi BUDANCİR


+GERÇEK - Diyarbakır’daki 2017 Newroz’unda 22 yaşındaki üniversite öğrencisi Kemal Kurkut’un polis kurşunuyla öldürülmesini fotoğraflayan gazeteci Abdurrahman Gök, sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek hakkında "örgüt üyesi olmak" ve "örgüt propagandası yapmak" iddiasıyla açılan davanın duruşması, Diyarbakır 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Duruşmalarda, suçlanmasının asıl nedenin Kurkut'un katledilmesinin delilini fotoğraflayarak ortaya koymasından intikam alınması olduğunu belirten Gök’e 1 yıl 6 ay 22 gün ceza verildi. Ayrıca heyet oy birliğiyle cezanın ertelenmesine yer olmadığına hükmetti. 

'YARGILANAN GAZETECİLİK FAALİYETİ VE BASIN ÖZGÜRLÜĞÜDÜR'

Gök’ün avukatı Resul Temur karara ilişkin +Gerçek’e yaptığı değerlendirmede, yargılananın gazetecilik faaliyeti olduğunun altını çizerek, "Abdurrahman Gök aşamaların tamamında yargılananın gazetecilik faaliyeti ve bu bağlamda basın özgürlüğü olduğunu hep dile getirdi ve hepimiz yargılamanın esasının bu yönde geliştiğine şahidiz." dedi.

'SİYASİ SAİKLERLE HAREKET EDİLDİ'

"Asıl amacı perdeleyecek şekilde Abdurrahman Gök’ün bizzat çektiği ve tanıklık ettiği hikayelerin fotoğraflarını cezalandırdılar" diyen Temur, "Görsel haberciliğin ürünü olan fotoğrafların bizzat haberin kendisi olması sebebi ile propaganda delili olarak kabul edilmesi hukuki motivasyondan ziyade siyasi saiklerle hareket edildiğini göstermektedir" vurgusu yaptı. 

'ASIL AMAÇ KÜRT GAZETECİLERİN FAALİYETLERİNİ CEZALANDIRMAK'

Temur buradaki temel amacın "Kürt gazetecilerin bulunduğu alanları daraltmak ve yürüttükleri gazetecilik faaliyetlerini cezalandırmak" olduğunu söyledi. 

Temur şöyle devam etti: 

"Bu yüzden Abdurrahman Gök’ü çatışmalı alanlardan geçtiği fotoğraflar ile cezalandırılıp susturmak istediler. Fotoğraflar tek başına toplumun haber alma hakkına hizmet etti. Tüm yargılama boyunca kimliğinden ve gazetecilik faaliyetinden bir adım geri atmayan Abdurrahman Gök hakkında verilen ceza tam da bu sebeple ertelenmedi."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar