Gazeteci Eren'e 4 ayrı suçlamadan ceza istendi

Gazeteci Eren'e 4 ayrı suçlamadan ceza istendi
Askeri operasyonlara karşı Sason'da canlı kalkan eylemi yapan 82 kişinin haber takibini yaptığı gerekçesiyle yargılanan gazeteci Engin Eren'in 4 ayrı suçlamadan cezalandırılması istendi.

Batman’ın Sason ilçesi kırsalında başlatılan askeri operasyonların durdurulması amacıyla 2015 yılında bölgeye giden sivil toplum kuruluşu ve siyasi parti yöneticilerinin çadır kurma ve oturma eylemi haberini takip ettiği sırada gözaltına alınarak ekipmanlarına el konulan KHK ile kapatılan DİHA muhabiri Engin Eren’in de aralarında bulunduğu 35 kişinin yargılandığı dava görüldü. Batman 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 30'uncu duruşması görülen dava bir buçuk saatlik gecikmeyle başladı. Duruşmaya, gazeteci Eren katılmazken bazı sanıklar ve avukatları duruşmada hazır bulundu.

İddia makamı, dosyada yargılanan 3 kişinin henüz ifadesinin alınmadığını, dosyanın uzamaması için bunların dosyalarının ayrılmasını istedi. Mahkeme heyeti, talep üzerine söz konusu 3 kişinin dosyasını görülen dosyadan ayırdı. Kara rile birlikte dosyadaki sanık sayısı 32'ye düştü.

4 AYRI SUÇLAMAYLA CEZA İSTEDİ

Talebinin kabul edilmesinin ardından esas hakkındaki mütalaasını mahkemeye sunan iddia makamı gazeteci Eren’in de aralarında bulunduğu 30 kişinin, olay tarihinde "canlı kalkan" eyleminde bulunmak amacıyla operasyon bölgesine gittiklerini, operasyona katılan güvenlik güçlerinin örgüt üyelerine karşı silah kullanmasını engelledikleri iddia etti. Yargıtay kararlarında canlı kalkan eyleminin örgüte yardım etme suçunu oluşturduğunu savunarak, sanıkların bu eylemlerinin TCK 220/7 maddesinde düzenlenen "örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek" suçu kapsamına girdiğini savundu. İddia makamı, sanıkların bahsi geçen eylemleri askeri güvenlik bölgesine girerek gerçekleştirdiklerini, operasyon bölgesini terk etmeyerek fiziki direnç gösterdiklerini, kolluk kuvvetlerine görevi yaptırmamak için direndiklerini, toplantı ve gösteri yürüyüşüne aykırı bir şekilde davrandıklarını ileri sürdü. Savcı, Eren'in gazetecilik faaliyeti kapsamında olay yerinde olduğuna ilişkin daha önce verdiği beyanlarını mütalaasında dikkate almadı.

Engin Eren ve 29 sanığın "örgüt adına suç işlemek suretiyle örgüte üye olmak", "görevi yaptırmamak için direnmek", "2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet etmek" ve "2565 sayılı Askeri Yasak Bölgeler ve Güvenlik Bölgeleri Kanunu’na muhalefet etmek" olmak üzere 4 ayrı suçtan cezalandırılmasını talep etti. Savcı, 2 sanığın ise "örgüt üyesi olmak" suçundan cezalandırılmasını istedi.

AVUKATLAR SAVUNMA İÇİN SÜRE TALEP ETTİ

Sanık avukatları, esas hakkındaki mütalaayı incelemek ve beyanda bulunmak için süre talep etti. Duruşmaya katılan sanıklar ise sivil ölüm yaşandığı haberini almaları üzerine olay yerine gittiklerini, askeri bölge tabelasını görmediklerini, askerin yolu iki taraflı kapatması nedeniyle yol üzerinde beklemek zorunda kaldıklarını belirterek, haklarında beraat kararı verilmesini talep etti.

Üç sanığın dosyalarının ayrılmasına ve ifadeleri alınamayan sanıkların zorla getirilmesine karar veren mahkeme, sanıklar ve avukatlarına esas hakkındaki mütalaaya karşı savunmalarını hazırlamaları için süre vererek duruşmayı 14 Ekim'e erteledi.

NE OLMUŞTU?

Batman’ın Sason ilçesine bağlı Kelhasan kırsalındaki çatışmalara karşı 18 Eylül 2015’te aralarında HDP Milletvekili Ayşe Acar Başaran, dönemin Batman Belediyesi Eş Başkanları ve çeşitli sivil toplum örgütü temsilcilerinin de olduğu 83 kişi, çatışma alanında çadır açıp, oturma eylemi yaptı. Bu eylemin haber takibini yapan DİHA Batman muhabiri Engin Eren ve 82 kişi, "canlı kalkan" oldukları iddiasıyla gözaltına alındıktan 2 gün sonra serbest bırakıldı. Eren’in kamerası, fotoğraf makinesi ve üzerindeki flash belleğe el konularak dosyada suç delili olarak gösterildi. Batman Cumhuriyet Başsavcılığı, Eren’in aralarında bulunduğu 76 kişi hakkında "örgüt adına suç işlemek suretiyle örgüte üye olmak", "görevi yaptırmamak için direnmek", "suçluyu kayırma", "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet etmek", "Askeri Yasak Bölgeler ve Güvenlik Bölgeleri Kanunu’na muhalefet etmek" ve "örgüt propagandası yapmak" suçlamalarıyla iddianame hazırladı.

Davanın yargılamasına 2015 yılında Batman 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlandı. Yaklaşık 7 yıldır süren yargılamada aralarında HDP Milletvekili Ayşe Acer Başaran’ın da bulunduğu 44 sanığın dosyasının ana dava dosyasından ayrılmasıyla sanık sayısı 35'e, son bu duruşmada 3 kişinin dosyasının ayrılmasıyla sanık sayısı düştü. (MA)

Öne Çıkanlar