Gazeteci Dicle Müftüoğlu'na 1 yıl 3 ay hapis cezası

Gazeteci Dicle Müftüoğlu'na 1 yıl 3 ay hapis cezası
Mahkeme, Müftüoğlu'na verilen hapis cezası hükmünün açıklanmasının geriye bırakılmasına karar verdi.

Mezopotamya Ajansı (MA) editörü ve Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) Eş Başkanı Dicle Müftüoğlu'na, sosyal medya hesabında paylaştığı bir fotoğrafla ‘örgüt propagandası’ yaptığı suçlamasıyla açılan davada 1 yıl 3 ay hapis cezası verildi.

Müftüoğlu'nun, 2014 yılında Kobane’de yaşanan çatışmalara ilişkin DİHA’da yayınlanan haber içerikli fotoğrafı kendi kişisel sosyal medya hesabında paylaştığı gerekçesiyle "örgüt propagandası yapmak" iddiasıyla 5 yıla kadar hapis istemiyle yargılandığı davanın duruşması Diyarbakır 11'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmada, Mütfüoğlu ve avukatı Resul Tamur hazır bulundu. Müftüoğlu’nun meslektaşları da duruşmaya izleyici olarak katıldı.  Duruşma, kimlik tespitiyle başladı.

'AJANSIN ÇEKTİĞİ FOTOĞRAFLARDAN BİRİYDİ'

Duruşmada suçlamaya karşı savunma yapan gazeteci Müftüoğlu,  IŞİD’in 2014 yılında Suriye’nin Kobane kentine yaptığı saldırıyı, o dönem çalıştığı Dicle Haber Ajansı (DiHA) muhabirlerinin takip ederek haberler yaptığını hatırlattı. Müftüoğlu, "Paylaştığım bu fotoğraf ajansın çektiği fotoğraflardan biriydi. Dijital bir çağda yaşıyoruz. Ben de ajansın çektiği bu fotoğrafı daha fazla yaygınlaştırmak ve okunması amacıyla kendi sosyal medya hesabımda paylaştım. Bunun dışında başka bir amacım yoktu. Suçlamaları kabul etmiyorum. Hakkımda beraat kararı verilmesini talep ediyorum" dedi. 

İDDİA MAKAMI CEZA İSTEDİ

Esas hakkındaki mütalaasını mahkemeye sunan iddia makamı, gazeteci Müftüoğlu'nun sosyal medya hesabında silahlı bir YPG üyesinin fotoğrafını paylaşımını ‘silahlı örgütün cebir, şiddet, tehdit içeren yöntemlerini içerecek ya da başvurmayı teşvik edecek yöntemlerini meşru gösterecek nitelikte’ olduğunu ve üzerine atılı suçu işlediğini ileri sürdü. Savcı, Müftüoğlu'nun "örgüt propagandası" suçundan cezalandırılmasını talep etti.

'AİHM KARARLARINDA SUÇ SAYILMIYOR'

Mütalaaya karşı savunma yapan avukat Resul Tamur, mütalaaya katılmadıklarını belirterek, "Müvekkilimin beyanlarına iştirak ediyoruz. Müvekkilimin sosyal medyası herhangi bir karar alınmadan incelenmeye tabi tutulmuştur. Özel hayatın gizliliği ihlal edilmiştir. Bu nedenle bunun hükme esas alınması gerekmektedir. Müvekkilim o dönem DİHA’da, şimdi ise Mezopotamya Ajansı’nda çalışıyor. Müvekkilime daha önce başka fotoğraflar da gösterilmişti onun üzerinde ajansın logosu olduğu için iddianamede yer almadı ve şu anda sadece bu fotoğraf gösteriliyor. Bu fotoğraf Dicle Haber Ajansı’na ait fotoğraftır. Fotoğrafa dikkat çekmek amacıyla altına, ‘güzel bir öykünün başlangıcı’ şeklinde yorumda bulundu. AİHM’in de açık bir şekilde sonuç doğurmayan fotoğrafların suç unsuru sayılmayacağı yönünde kararları var. Bu nedenle müvekkilimin beraatını talep ediyorum. Aksi kanaatte ise CMK 231 maddesinin uygulanmasını talep ediyoruz" dedi.

HAPİS CEZASI VE ERTELEME

Duruşmaya verilen kısa aradan sonra mahkeme heyeti, gazeteci Müftüoğlu'na "örgüt propagandası yapmak" iddiasıyla 1 yıl 3 ay hapis cezası verdi. Mahkeme heyeti hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına (HAGB) karar verdi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar