Gazeteci Demir’in ölümle tehdidine savcılıktan takipsizlik

Gazeteci Demir’in ölümle tehdidine savcılıktan takipsizlik
Gazeteci Hayri Demir’in sosyal medya üzerinden ölümle tehdit edilmesiyle ilgili yapılan suç duyurusuna savcılık, söz konusu tehditleri yapan şahsın tespitinin imkansız olduğu yanıtını verdi.

Gazeteci Hayri Demir’in de aralarında bulunduğu kimi gazeteciler geçtiğimiz Ekim ayında sosyal medya hesapları üzerinden "KodAdım:YEŞİL" isimli kullanıcı tarafından "Şewbaş hewal ölüm seni bulacak Jitem" şeklinde ölüm tehditleri gönderilen mesajlarla tehdit edilmişti. Tehditlerin sürmesi üzerine Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunan Demir’in yaptığı başvuruya aylar sonra "kovuşturmaya yer olmadığına" dair karar verildi.  

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından verilen kararda, "adli kollukça yapılan tüm araştırmalara rağmen şüpheli sosyal medya kullanıcısının açık adres ve kimlik bilgilerine ulaşılamadığı" savunuldu. 

Kararın devamında sosyal medya platformlarının merkezinin Amerika Birleşik Devletleri olduğu anımsatılarak, "Ülkemiz sınırları içerisinde temsilciliklerinin bulunmadığı, siteyi kuran ve işleten şirketlerin sitelere girilmesi veya üye olunması için kimlik bilgisi veya resmi belge zorunluluğu aramadığı, bu nedenlerle şüphelinin açık adres ve kimlik bilgilerine ulaşmanın mümkün olmadığı" ileri sürüldü. 

Söz konusu tehdidin ABD yasalarına göre "suç teşkil etmediğinin" ileri sürüldüğü kararda, "Soruşturmanın devamı halinde dahi şüpheli medya kullanıcısının açık adres ve kimlik bilgilerine ulaşılmasının teknik ve hukuki açıdan mümkün olmadığı" ifade edildi. Bu kapsamda "Hukuki ve fiili imkansızlık nedeni ile kovuşturma yapılmasına yer olmadığına" karar verildi. 

Takipsizlik kararına tepki gösteren Demir, yaptığı açıklamada gazetecilerin sosyal medya medya hesaplarında yaptıkları paylaşımlar nedeniyle evlerinin basılarak gözaltına alındığını ve haklarında davalar açıldığını anımsatarak, birden çok gazetecinin tehdit edilmiş olmasına rağmen savcılığın bu konuda ciddiyetle hareket etmediğini belirtti. 

Demir, söz konusu tehditlerin ilgili makamlarca dikkate alınmamasının düşündürücü olduğunu belirterek, "Muhalif en ufak düşüncesini sosyal medyada paylaşan insanlar evleri basılarak gözaltına alınırken, insanları tehdit edenler böylesi yargı kararlarıyla açık bir şekilde suç işlemeye teşvik ediliyor ve korunuyor" dedi. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar