Gardiyanlardan tutuklu gence: Adalet var mı ki senin hakkın olsun

Gardiyanlardan tutuklu gence: Adalet var mı ki senin hakkın olsun
Üniversite öğrencisiyken tutuklanan gencin cezaevinde 'Seni burada adam etmesini biliriz. Buranın işkence yuvası olduğunu bilmiyor musun? Seni yok ederiz’ şeklinde tehdit edildiği öğrenildi.

Afyon 1 Nolu T Tipi Cezaevi’nde tutulan Cumali Yıldırım, tehditlere karşı yasal haklarını kullanacağını belirtmesi üzerine gardiyanların, "Anayasa, adalet var mı ki senin hakkın olsun" dediği ortaya çıktı.

Kırşehir’de Üniversite öğrenciyken tutuklanan ve "Örgüt üyeliği" iddiasıyla 9 yıl 6 ay hapis cezası verilen Cumali Yıldırım (26), Afyon 1 Nolu T Tipi Cezaevi’nde, çıplak arama ve ayakta sayım dayatmalarını kabul etmediği için tehdit edildiğini, can güvenliğinin olmadığını belirtti. Tutuklu Yıldırım, 28 Aralık’ta ailesini telefonla arayarak, yaşadığı hak ihlallerini anlattı. Yıldırım’ın ablası Hacer Yıldırım, kardeşinin can güvenliği olmadığını dile getirdi.

GARDİYANLARDAN TUTUKLUYA: BURASI İŞKENCE YUVASI, SENİ YOK EDERİZ

Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre kardeşiyle yaptığı telefon görüşmesini anlatan Yıldırım, cezaevinde kardeşinin kötü muamele, tehdit ve işkenceye maruz kaldığını söyledi. Yıldırım, "Kardeşim çıplak arama ve ayakta sayımı reddettiği için tek kişilik soğuk bir odaya götürülüyor. Ondan sonra gardiyanlar kardeşime, ‘Sen alışmışsındır ayakta sayım vermemeye, biz seni burada adam etmesini biliriz. Buranın işkence yuvası olduğunu bilmiyor musun? Burada bizim kurallarımız geçer, seni yok ederiz’ sözleriyle tehdit ediyorlar" dedi.

‘ANAYASA VAR MI Kİ SENİN HAKKIN OLSUN’

Kardeşinin yaşadığı hak ihlallerine karşı yasal hakkı olduğunu söylemesi üzerine de uygulama ve tehditlerin devam ettiğini kaydeden Hacer Yıldırım, "Gardiyanlar ‘Senin hiçbir yasal hakkın yok, anayasa, adalet var mı ki senin hakkın olsun’ demişler. Kardeşim telefonda bana; ‘Hacer bunlar beni burada yok etmek istiyorlar. Kendi aralarında konuşurken duyuyorum, ‘biz bunu yok edelim’ diyorlar’ dedi. Kardeşim can güvenliği olmadığını söylüyor. Afyon’da sürekli işkence oluyor, 2 ay önce heyet toplanmış ama işkence hala devam ediyor. Kardeşim ‘bana bir şey olursa cezaevi sorumludur’ şeklinde konuştu. Bizden savcılığa suç duyurusunda bulunmamızı istedi" diye konuştu.

‘KAMUOYU DUYSUN’

Kamuoyuna çağrıda bulunan Hacer Yıldırım, "Cezaevinde yaşanan olaylar işkenceler artık dursun. Kardeşimin iki, üç yılı kalmış. Kamuoyu da bunları görsün duysun" dedi.

İHD’YE BAŞVURU

Yıldırım, yaşanan hak ihlalleri için İnsan Hakları Derneği (İHD) Mersin Şubesi’ne de başvuruda bulunarak, hukuki yardım talebinde bulundu.

Öne Çıkanlar