G7 Zirvesi'ne Zelenskiy konuk olacak

G7 Zirvesi'ne Zelenskiy konuk olacak
Dünyanın en zengin 7 ekonomisinin liderlerini bir araya getiren G7 Zirvesi’ne bugün Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy'nin video konferansla katılması ve bir konuşma yapması bekleniyor.

Almanya Başbakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Volodimir Zelenskiy'nin Almanya’nın ev sahipliğinde Münih’in güneyinde, Bavyera Alpleri’ndeki Elmau Sarayı‘nda düzenlenen zirveye video konferans aracılığıyla katılması ve Rusya savaşında ülkesinin ihtiyaç duyduğu destekleri dile getirmesi öngörülüyor.

İki hafta önce Kiev’i ziyaret eden Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Zelenskiy'nin G7‘ye davet edildiğini duyurmuş, Ukrayna'nın yeniden inşa edilmesi meselesinin zirvede ele alınacağını açıklayarak, Almanya'nın G7 başkanlığının bir parçası olarak yeniden yapılanma konusunda "üst düzey bir uluslararası uzman konferansı" önereceğini bildirmişti.

Alman medyasında söz konusu konferans, 2. Dünya Savaşı’ndan sonra Avrupa’da yapılan Marshall planına benzetiliyor. Scholz zirve öncesinde yaptığı açıklamada, "Zirve demokrasi dünyasına yeni bir bakış getirmek için bir başlangıç noktası olabilirse bu, özel bir başarı olur" diye konuştu.Zirvenin dünkü ilk gününe küresel ekonomik kriz ve Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ile başlayan süreç damga vurdu.

Aralarında ABD Başkanı Joe Biden, İngiltere Başbakanı Boris Johnson ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un da bulunduğu konuk başkan ve başbakanlar, Almanya Başbakanı Olaf Scholz’un ev sahipliği yaptığı ve yarın da sürecek.
Scholz, "Bizleri bir kılan dünyaya ortak bakışımız, demokrasiye ve hukuk devletine olan inancımız" şeklinde konuştu.

ZİRVEDEN RUSYA'YA ALTIN İHRACATI YASAĞI ÇIKMAYACAK

Diğer yandan G7 zirvesinde Rusya'ya altın ambargosu konusunda karar çıkmayacağı belli oldu. Almanya Başbakanı Scholz, zirvede bu yönde bir ortak karar alınmayacağını belirterek konunun önce Avrupa Birliği (AB) içinde istişare edilmesi ve karara bağlanması gerektiğini kaydetti. G7 ülkeleri Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Kanada ve İngiltere, Rusya'dan altın ithalatının durdurulması talebinde bulunmuştu.

Scholz, ayrıca G7 ülkelerinin dünyada hızla artan gıda fiyatları ve açlık krizlerine karşı bir eylem paketi ve mali yardımlar üzerinde anlaştığını belirtti. Paketin hacmiyle ilgili rakam vermeyen Scholz, ayrıca Ukrayna tahılının dünya piyasalarına ulaştırılabilmesi için yoğun çaba harcandığını kaydetti.

 

 

 

Öne Çıkanlar