G7 zirvesi: Afganistan felaketinden sonra Batı itibarını kurtarmaya çalışıyor

G7 zirvesi: Afganistan felaketinden sonra Batı itibarını kurtarmaya çalışıyor
Avrupalı ​​liderlerin yanı sıra ABD, Kanada ve Japonya bugün G7 zirvesinde Afganistan'ı görüşecek. Toplantıya NATO ve BM Genel Sekreterleri de davet edildi.

Afganistan'dan tahliyeleri 31 Ağustos'a kadar tamamlamaya çalışan Biden yönetiminin ise mümkün olduğu kadar çabuk sürecinin bitmesi için uğraşıyor.

Birleşik Krallık'ın ev sahipliğinde yapılacak video bağlantısıyla yapılacak toplantıda özellikle İngiltere Başbakanı Boris Johnson ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un, Biden'ı ikna çabasında olacağı tahmin ediliyor.

Çekilmenin yavaşlatılmasının talebi arkasında binlerce yabancı uyruklunun yanı sıra Amerikan liderliğindeki NATO operasyonu için çalışan veya başka bir şekilde koalisyon güçlerini, temsilciliklerini desteklemiş ve onlar hesabına çalışmış Afganların belirlenmesi ve onlara yardımcı olunması için. Batılı liderler çekilme sonrası yaşanan görüntülerin onları zor duruma düşürdüğünü düşünüyor.

Ancak, Taliban, "kırmızı çizgimiz" diyerek Batılı güçlerin ay sonuna kadar tahliyeleri tamamlaması konusunda ısrar ediyor.

İngiltere Başbakanının ayrıca dünya liderlerini Afgan mültecilere ve insani yardıma desteklerini güçlendirmeye ve Afganistan için uzun vadeli bir strateji geliştirmeye çağırması da bekleniyor.

Boris Johnson pazartesi günü yaptığı açıklamada, Batılı müttefiklerin "insan haklarını korumak için her türlü insani ve diplomatik aracı kullanacağını" söyledi ve İslamcı militanların "sözleriyle değil, yaptıklarıyla yargılanacaklarını" da sözlerine ekledi.

BIDEN: KONUYU TARTIŞIYORUZ

Geçen hafta Kabil'deki tahliyeleri çevreleyen kaosun ortasında ve müttefiklerin baskısı altında Biden, olası bir uzatma konusunda askeri tartışmaların devam ettiğini söylemişti.

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, çıkış tarihi hakkında endişeli olduğunu ve devam eden tahliye operasyonlarını hakkıyla gerçekleştirmek için bir uzatma gerekli olduğunu söyledi.

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Mass da Almanya'nın Kabil havaalanını 31 Ağustos'tan sonra tahliyelere açık tutmak için ABD, Türkiye ve diğer müttefiklerle de görüştüğünü duyurdu ve "Taliban ile görüşmeye devam etmeliyiz çünkü Amerikan birliklerinin çekilmesinden sonra havaalanının işleyişinde rolleri olacak" diye ekledi.

NATO VE BM GENEL SEKRETERLERİ DE ZİRVEDE OLACAK

Fransa, Almanya, İtalya, İngiltere, ABD, Kanada ve Japonya'nın liderlerini bir araya getirecek G7 zirvesi öğleden sonra video bağlantısıyla gerçekleşecek. NATO ve BM Genel Sekreterleri de zirveye davet edildi.

Boris Johnson, Pazartesi günü toplantıdan önce Joe Biden ile telefonda görüştü. Yapılan açıklamada, iki liderin Afganistan'dan ayrılma hakkı olanların bunu yapabilmelerini sağlamak için birlikte çalışmaya söz verdikleri belirtildi.

Ancak açıklamada, Londra'nın asker çekme son tarihinin 31 Ağustos'un ötesine uzatılmasını görmek istediğinden söz edilmedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı ise inceleme ve tahliye çabalarını artırdığını söyledi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, 22 Ağustos'tan başlayarak 24 saatlik bir süre içinde 28 ABD askeri uçuşunun Kabil'den yaklaşık 10 bin 400 kişiyi tahliye ettiğini söyledi. Price, 61 koalisyon uçağının da havaalanından yaklaşık 5 bin 900 kişiyi tahliye ettiğini söyledi.

Öne Çıkanlar