G7 maliye bakanları küresel kurumlar vergisinde anlaşmaya vardı

G7 maliye bakanları küresel kurumlar vergisinde anlaşmaya vardı
G7 ülkelerinin maliye bakanları İngiltere'deki liderler zirvede, Google, Apple ve Amazon gibi çok uluslu şirketlere en az yüzde 15 oranında vergi uygulanması yönünde anlaştı.

G7 ülkelerinin maliye bakanları, cumartesi günü uluslararası bir kurumlar vergisi tabanının yüzde 15 olmasıyla ilgili anlaşmaya vardı.

Gelecek ay G20 zirvesinde tartışılacak daha kapsamlı bir küresel anlaşmanın zeminini hazırlayacak teklife göre, ülkelerin dev şirketleri çekmek için kurumlar vergisi indirimleri ve imtiyazları son bulacak. Böylece ülkeler vergi gelirlerini artırarak salgından dolayı artan borçlarını kapatabilecekler.

İngiltere Maliye Bakanı Rishi Sunak, toplantı sonrasında yaptığı açıklamada "G7 maliye bakanlarının yıllar süren görüşmelerden sonra küresel vergi sistemini değiştirecek bir anlaşmaya vardıklarını açıklamaktan mutluluk duyuyorum. Böylece vergi sistemi küresel dijital çağa ayak uyduracak, şirketler doğru yerde doğru vergiyi ödeyecek ve daha adil bir sistem olacak" dedi.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen ise Twitter'dan yaptığı bir paylaşımda, "G7 maliye bakanları bugün küresel asgari verginin en az yüzde 15 olmasını sağlayacak eşi benzeri görülmemiş önemde bir taahhütte bulundular" dedi.

G7 ülkeleri yıllardır Google, Amazon ve Facebook gibi şirketlerden daha fazla vergi toplamak için uğraşıyorlar ama şirketler çok az vergi ödedikleri yerleri seçerek bundan kurtulmayı bir şekilde başarıyorlar.

BIDEN'IN VERGİ TEKLİFİ DEĞİŞİKLİĞİ

ABD Başkanı Joe Biden, uzun zamandır gerçekleşmeyen küresel kurumlar vergisi görüşmelerini minimum yüzde 15’lik vergi teklifiyle yeniden canlandırmıştı. Bu İrlanda gibi ülkelerin uyguladıkları vergini üzerinde olsa da çoğu G7 ülkesinin vergilerinden daha düşük bir orana tekabül ediyor.

Daha önce kurumlar vergisini yüzde 28'e çıkarma teklifinde bulunan Biden, altyapı paketine destek bulabilmek için önemli bir tavizde bulunarak Cumhuriyetçilere asgari kurumlar vergisi oranını yüzde 15 olarak uygulama teklifi götürmüştü.

Cumhuriyetçiler, Beyaz Saray’ın Biden’ın 1,7 trilyon dolarlık altyapı planını fonlamak için sunduğu, kurumlar vergisi oranını yüzde 21’den yüzde 28’e çıkarma teklifine sıcak bakmamışlardı.

Yeni teklif, ABD Vergi Dairesi IRS’in yaptırımlarının güçlendirilmesini de içeriyor. Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki Perşembe günü basın brifinginde teklifi doğrularken, Biden’ın yüzde 28 kurumlar vergisi çabalarından "kesinlikle" vazgeçmeyeceğini söyledi.

Öne Çıkanlar