Futbolda yayın krizi: Kulüplerden Bein Sports'a karşı 60 saniyelik eylem kararı

Futbolda yayın krizi: Kulüplerden Bein Sports'a karşı 60 saniyelik eylem kararı
Kulüpler Birliği, Digiturk Bein Media Group'un maddi sorunları ivedilikle çözmesi gerektiğini belirtti, ligin 13'üncü haftasında yayıncı kuruluşa tepki gösterileceğini duyurdu.

Süper Lig Kulüpler Birliği Vakfı ve 1'inci Lig Futbol Kulüpleri Birliği Derneği, yaptıkları ortak açıklamayla yayıncı kuruluşa tepki gösterileceğini duyurdu. Yapılan açıklamada, yayıncı kuruluşun yükümlülüklerini yerine getirmemesinin, bu haftaki maçların başında futbolcuların 1 dakika mücadeleyi bırakarak protesto edileceği belirtildi.

Kulüpler Birliği'nin son açıklamasıyla futbolda yeni yayın krizi ortaya çıktı.

Kulüpler Birliği'nden yapılan açıklamada yayıncı kuruluşun yapması gereken ödemelerde aksaklıklar yaşandığına dikkat çekildi. Yayıncı kuruluşa maddi sorunları çözme çağrısı yapılırken yayıncı kuruluşun yükümlülüklerini yerine getirmemesini, bu haftaki maçların başında futbolcular 1 dakika mücadeleyi bırakarak protesto edecek.

Açıklamada yayıncı kuruluşun yükümlülükleri yerine getirmemesinin kulüpleri endişeye ve batağa sürüklediği ifade edildi.

Yayıncı kuruluşun yapması gereken ödemelerde uzun zamandır aksaklıklarla ve ciddi sorunlarla karşılaşıldığının ifade edildiği açıklamada, "Yaşanan sıkıntılı süreçte gelirlerimizden önemli derecede indirim yapmamıza, bütün gayretlerimize ve anlayışımıza, TFF’nin yayıncı kuruluşla yaptığı tüm görüşmelere, temaslara, istişarelere ve üstelik de taraflar arasında uzlaşı sağlanmasına rağmen yayıncı kuruluşun yükümlülüklerini yerine getirmemesi her geçen gün biz kulüpleri endişeye ve batağa sürüklemektedir" denildi.

"Uzun yıllardır iş ortağımız olan Digiturk Bein Media Group'un yukarıda belirtiğimiz maddi sorunlarımızı ivedilikle çözmesini bekliyoruz" ifadesine yer verilen açıklamada şunlar kaydedildi:

"Bu kapsamda Süper Lig Kulüpleri ve 1'inci Lig Kulüpleri olarak Süper Lig'in 13'üncü haftasında ve TFF 1. Lig'in 15'inci haftasında oynanacak tüm müsabakalarda başlama düdüğüyle birlikte bütün futbolcular 60 saniye süresince mücadele etmeyerek protesto eyleminde bulunacaktır. Mevcut belirsiz durumun sona ermesi ve kulüplerimizin sözleşme koşulları gereği hak ettikleri şartların yerine getirilmesi için gerekirse hukuk çerçevesinde ve benzeri bu tarzda aksiyonların alınacağından kimsenin şüphesi olmasın." 

Bloomberg HT'ye konuşan iki kulüp başkanı protestonun sadece bu hafta yapılacağını belirtti. Ödemelerde sürekli gecikme olduğunu belirten başkanlar söz konusu protestonun buna tepki olduğunu ifade etti. Başkanlar, "Geçen haftalarda yapılan yıllık anlaşmayı etkileyecek bir şey söz konusu değil. Bu haftaki bu eylemden sonra yayıncı kuruluş da bu işin uzamasını istemeyecektir" diye konuştu.

Daha önce Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu, Türkiye Futbol Federasyonu ile beIN SPORTS arasında anlaşma sağlandığını duyurmuştu. Kulüp yöneticilerinden edindiği bilgiye göre, taraflar 2020/2021 futbol sezonunun yayın hakları için 2 milyar 650 milyon TL'ye el sıkıştı.

'DIGITURK NAKLEN YAYIN LİSANS BEDELİNİ TFF'YE TAM OLARAK ÖDEMİŞTİR'

Süper Lig ve TFF 1'inci Lig'in yayıncı kuruluşu Digiturk, Kulüpler Birliği Vakfı ve 1'inci Lig Futbol Kulüpleri Birliği Derneği tarafından ödeme alamadıkları yönündeki ifadelerine karşı bir açıklamada bulundu. 

Yayıncı kuruluştan yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"Digiturk olarak, Süper Lig Kulüpler Birliği Vakfı ve 1'inci Lig Futbol Kulüpleri Birliği Derneği tarafından yapılan açıklamayı büyük şaşkınlıkla karşıladık. Öncelikle şunu net bir şekilde ifade etmek isteriz ki naklen yayın lisans haklarının tarafı Türkiye Futbol Federasyonu'dur. TFF, Digiturk tarafından yapılan ödemeleri alır ve kulüplere dağıtır. Buna göre Digiturk, 2020 - 2021 sezonunda bugüne kadar oynanmış tüm karşılaşmalara ilişkin naklen yayın lisans bedelini TFF'ye tam olarak ödemiştir. Öte yandan Digiturk, dünya çapında birçok yayıncının COVID-19 salgını nedeniyle yapmayı reddettiği 2019 - 2020 sezonu naklen yayın lisans ödemesini, herhangi bir kesinti uygulamadan tam olarak yapmıştır. Ayrıca Digiturk ve TFF, karşılıklı mutabakat çerçevesinde, pandeminin yarattığı zorlukların üstesinden birlikte gelebilmek için, mevcut sezonun geri kalanına yönelik bir ödeme planı üzerinde çalışmaya devam etmektedir. Türk futbolunun gelmiş geçmiş en büyük yatırımcısı olan Digiturk'e karşı Süper Lig ve 1'inci Lig kulüplerinin bu davranışını dayanaksız ve haksız buluyoruz. Türk futbolunun değerini ve markasını olumsuz etkileyeceği belli olan bu tür eylemler en başta kulüplere zarar verecektir. Buna rağmen, Türk futbol endüstrisinin paydaşlarıyla birlikte, ülke futbolunu yurt içi ve yurt dışında geliştirmek ve tanıtmak için tüm iyi niyetimizle çalışmaya devam edeceğimizi kamuoyunun bilgisine sunarız."

Öne Çıkanlar