Finlandiya, Türkiye'nin iadesini istediği kişilere yönelik talebini reddetti

Finlandiya, Türkiye'nin iadesini istediği kişilere yönelik talebini reddetti
NATO'ya üye olmak isteyen Finlandiya, Türkiye'nin iadesini istediği ancak reddedilen dosyaların yeniden gözden geçirilmeyeceğini açıkladı.

Finlandiya Adalet Bakanlığı, Türkiye'nin iade edilmesini istediği ancak reddedilen başvurularına dair yeni bir açıklama yaptı.

AFP'nin haberine göre bakanlık Türkiye'nin iadesini istediği ancak Finlandiya'nın reddettiği dosyaların yeniden gözden geçirilmesini reddetti.

Ajansa konuşan ve bakanlıkta üst düzey bir uzman olarak görev yapan Sonja Varpasuo yaptığı açıklamada, Ankara'nın, iadenin reddedildiği 6 dosyanın yeniden incelenerek karara bağlanmasını talep ettiğini belirterek, "Kararlar nihai. Türkiye'ye bu vakaların yeniden değerlendirilemeyeceği bildirildi" dedi.

Varpasuo, "Türkiye'nin talebinde terörizmle bağlantılı farklı suçlamalardan söz ediliyordu" dedi. 

Ancak Varpasuo Türkiye'nin iadesi istenenler konusunda tamamen yeni dosyalar hazırlaması halinde yeniden inceleme olabileceğini de söyledi.

Finlandiya ve İsveç, Rusya'nın Ukrayna'ya başlattığı askeri operasyonun ardından NATO'ya üye olmak istediklerini açıklamış, NATO üyesi Türkiye bu üyelikleri onaylamak için İsveç ve Finlandiya'daki PKK ve Gülen yapılanması üyesi olmakla suçlanan 33 ismin iade edilmesini talep etmişti.

Daha sonra Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasında Haziran sonunda üçlü muhtıra imzalanmış ve Türkiye bu ülkelerin NATO'ya katılımına yönelik vetosunu kaldıracağını duyurmuş, ancak bu ülkelerin NATO'ya kabul edilmesini bu kişileri Türkiye'ye iade etme koşuluna bağlamıştı.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ 20 Ağustos'ta yaptığı açıklamada, İsveç'in şimdiye dek sadece bir kişiyi iade ettiğini, bu kişinin de dolandırıcılık suçundan arandığını belirtmişti.

Bakan Bozdağ, Finlandiya'nın ise terör suçlarından istenen kimseyi Türkiye'ye iade etmediğini ifade etmişti.

Öne Çıkanlar