Financial Times: Türkler TL'deki düşüş yüzünden kriptoya akın ediyor

Financial Times: Türkler TL'deki düşüş yüzünden kriptoya akın ediyor
FT, Türkiye'de kripto paralara artan ilgiyi mercek altına aldı. Yüksek enflasyon, belirsizlik ve Türk Lirası'ndaki oynaklık nedeniyle yurttaşların kripto varlıklara yöneldiği aktarıldı.

Financial Times, Türkiye vatandaşlarının yüksek enflasyon ve TL’deki oynaklık nedeniyle kriptolara akın ettiğini söyledi.

Geçen ay yabancı yatırımcılarla konuşan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun, kripto varlıklarına akan para miktarından "rahatsız" olduğu yönündeki söylemini aktaran FT, küresel düzenleyicilerin kripto para birimlerini değişken ve spekülatif olarak gördüğünü ve kara para aklama ve terör finansmanı gibi yasa dışı faaliyetler hakkında endişeleri olduğunu hatırlattı.

FT’de yayınlanan makalede, Bitcoin’in popülaritesinin oynaklığı yüksek para birimlerine ve yüksek enflasyona sahip ülkelerde arttığı belirtti.

ORTADOĞUDA EN YÜKSEK HACİM TÜRKİYE’DE

FT’nin Chainalysis’den aktardığı bir kripto raporuna göre, Türkiye Ortadoğu’da en yüksek kripto işlem hacmine sahip ülke oldu. Türkiye’de kripto para piyasasında hacimlerin 2021’de önceki yıla göre yüzde 1500 arttığı kaydedildi.

CryptoCompare verilerine göre ise, Türkiye’de yapılan Bitcoin işlemlerinde son bir yılda yüzde 900’lük artış olduğu bildirildi.

Raporda, "Araştırma, Ortadoğu’daki birçok kişinin tasarruflarını devalüasyona karşı korumak için kripto para birimine döndüğünü gösteriyor. Bu Afrika ve Latin Amerika gibi diğer gelişmekte olan pazarlarda da gördüğümüz bir eğilim" ifadeleri kullanıldı.

SABİT COİNLERE YÖNELDİLER

Raporda Türkiye vatandaşlarının stablecoin olarak da bilinen Tether gibi itibari paralara endeksli sabit coinlere de yöneldiğini belirtti. Kripto para analiz firması Eliptic’ten gelen verilere göre, TL ile yapılan Tether işlemlerinde 2021’in son altı ayında yüzde 360 ​​artış olduğu aktarıldı.

CryptoCompare yöneticisi Alissa Ostrove, "İleride enflasyonu çevreleyen belirsizlik nedeniyle Türkiye’de kripto kullanımının artmasını bekliyoruz" dedi.

Öne Çıkanlar