Financial Times'tan Türkiye'nin olası Suriye operasyonu analizi: Rusya, Suriye'yi riske atmaz

Financial Times'tan Türkiye'nin olası Suriye operasyonu analizi: Rusya, Suriye'yi riske atmaz
Türkiye'nin Suriye'ye yönelik olası operasyon gündemi dünya basınında yankı bulmaya devam ediyor. Financial Times konuya ilişkin dikkat çeken bir analiz yayınladı.

Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine yönelik başlatmayı planladığı operasyon, yakından takip edilirken, Suriye'de askeri bulunan ABD, Rusya ve İran olası operasyona karşı olduklarını belirtirken, bölgede askeri hareketlilik de giderek artıyor.

İngiliz Financial Times gazetesi, Türkiye'nin olası operasyonuyla ilgili bugün yayınladığı analizde, "Türkiye'nin Suriye'deki mevcut varlığının Osmanlı İmparatorluğu'nun çöküşünden beri ülke dışındaki en büyük ayak izi olduğunu" ifade ederek, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın operasyon sinyali vermesiyle bu durumun daha da büyüyeceğini belirtti.

Suriye'nin kuzeydoğusunda YPG'nin aktif olduğu hatırlatılan yazıda, Suriyeli muhaliflerin kontrolündeki kuzey bölgelerde ise Türkiye'nin önemli bir varlığa sahip olduğu, burada Suriyeli çocukların Türkçe öğrendiği, TL'nin kullanıldığı, birçok hizmetin Türk görevliler tarafından sağlandığı ve yerel işçilerin maaşlarının Türkiye tarafından ödendiği vurgulandı.

BATILI DİPLOMATLAR: OPERASYONA HAZIRLIK İŞARETİ YOK

Yazıda, Türkiye'nin Suriye operasyonuyla temel hedefinin YPG'yi zayıflatmak olduğu, Erdoğan'ın ayrıca Türkiye'deki 3,7 milyon Suriyelinin ülkelerine dönebilmesi için burada bir güvenli alan yaratmak istediği hatırlatıldı.

Financial Times, Batılı diplomatlara göre bölgede hemen bir operasyon başlatmak için hazırlık yapıldığına dair bir işaret görünmediğini, ancak Suriyeli muhaliflere operasyona hazırlık talimatı verildiğini aktardı. Suriyeli muhaliflerden oluşan Suriye Milli Ordusu komutanlarından Mahmud Alito, "Son bir aydır Türkiye operasyon konusunda çok ciddi" dedi.

Öte yandan, bölgede artan huzursuzluğa da dikkat çeken Financial Times'a konuşan 26 yaşındaki Esma adındaki Suriyeli bir kadın, "Birçok kişi Türkiye'nin kendi çıkarları için burada olduğunu biliyor" ifadelerini kullandı. Esma, yine de Türkiye’nin ayrılmasının bölgede korkuya yol açacağını kaydederek "Rusya ve Esad gelir" diye ekledi.

Financial Times, analistlerin Türkiye'nin olası Suriye operasyonun zamanlamasının Rusya'nın Ukrayna savaşıyla aynı döneme ve gelecek yıl Türkiye'de yapılacak seçimler öncesine denk geldiğine de dikkat çekti. Türkiye'nin daha önce de Suriye'ye operasyonlar düzenlediğini hatırlatan İngiliz gazete, yeni operasyon hazırlıkları sürerken YPG'nin Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad güçleriyle koordine olarak Türkiye'ye karşı savaşmaya hazırlandığına da dikkat çekti.

RUSYA, SURİYE'Yİ RİSKE ATMAK İSTEMEZ

ABD'nin eski Türkiye ve Suriye Büyükelçisi James Jeffrey ise Rusya'nın da bölgedeki varlığını korumak istediğini "Rusya için Suriye büyük bir başarı, bunu riske atmak istemezler" sözleriyle özetlerken, ABD'nin de kısa zamanda Suriye'den ayrılmak gibi bir niyeti olmadığını ifade etti.

Financial Times, Erdoğan'ın azalan popülaritesi nedeniyle Türkiye'de muhalefet gelecek seçimlerden zaferle çıkarsa, Suriye'de Esad yönetimiyle ilişkileri yeniden tesis etmekten yana olan partilerin iktidara gelmesiyle Suriye'nin kuzeyindeki bu statükonun değişebileceğini yazdı.

Öne Çıkanlar