Fikret Bila: HDP anahtar parti konumuna gelmiş durumda

Fikret Bila: HDP anahtar parti konumuna gelmiş durumda
'Millet İttifakı’nın ortak adayının seçimi rahat bir şekilde kazanabilmesi HDP seçmeninin de desteğini almasına bağlı. Önümüzdeki seçimde HDP anahtar parti konumuna gelmiş durumda.'

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ve Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, DEVA Partisi Genel Merkezi’nde bir araya geldi. Dün akşam gerçekleşen toplantı saat 19.35’te başladı ve 00.30’da sona erdi.

Halktv.com.tr yazarı Fikret Bila, toplantıyı değerlendiren bir yazı kaleme aldı.

"Altı lider de Türkiye’nin cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde otoriter bir "tek adam yönetimi"ne geçtiği konusunda hemfikirler" diyen Bila "Altı liderin ortak görüşü, 'tek adam yönetiminde Türkiye’nin yönetilemez hale geldiği, ekonomi, siyaset, yargı, ifade ve basın özgürlüğü, kişi hak ve özgürlükleri ve dış politika alanlarda parlamenter sisteme göre çok kötüye gittiği' yönünde. Muhalefet liderleri cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin çözüm değil sürekli sorun üreten bir sistem olduğu görüşünde de birleşiyorlar" ifadelerini kullandı. 

FORMÜL: TEK ADAY, İLK TUR

Altı muhalefet liderinin hedefinin hem cumhurbaşkanlığı seçimini kazanmak, hem de Meclis’te anayasayı en azından referanduma götürerek değiştirebilecek sandalye çoğunluğuna ulaşmak olduğunu belirten Bila, "Bu amaçla altı lider, cumhurbaşkanlığı seçimini kazanmak için 'tek aday, ilk tur' formülünde uzlaşmış durumda. Millet İttifakı içinde yer alan ve alması muhtemel altı parti ortak bir aday çıkaracak ve cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turda kazanılması için birlikte çaba gösterecek. HDP de ortak tek aday ve ilk tur formülünü destekliyor. Tek koşulu ilkeler üzerinde Millet İttifakı’yla uzlaşma sağlanması" diye yazdı. 

"Millet İttifakı’nın ortak adayının seçimi rahat bir şekilde kazanabilmesi HDP seçmeninin de desteğini almasına bağlı. Bu durum önümüzdeki seçimde HDP’yi anahtar parti konumuna getirmiş durumda" diye belirten Fikret Bila'nın yazısındaki ilgili bölüm şöyle:

HDP FAKTÖRÜ

"İktidar da bu gerçeği bildiği için HDP’yi kapatmak dahil bütün yöntemleri devreye sokacak. HDP seçmeninin dağılması, sandığa gitmemesi iktidarın temel amaçlarından biri

Bu nedenle HDP’de partinin kapatılması olasılığına karşı önlemler üzerinde çalışıyor.

İktidar, yeni seçim yasasında, bir partinin seçimlere katılabilmesi için Meclis’te grubunun bulunmasının tek başına yeterli olduğunu düzenleyen hükmü de kaldırıyor. Bu girişimin amacı HDP’nin kapatılması halinde milletvekillerinin yedek tutulan bir partiye geçip seçimlere katılmasını önlemek.

Seçimlere bir yıldan az bir süre kala HDP’nin kapatılması halinde ara seçim olasılığı da devreden çıkıyor. İktidarın hesapları arasında, kapatma kararının seçimlerden kısa bir süre önce alınmasının HDP’nin seçimlere katılmak için yeni yöntem geliştirmesini zorlaştıracağı hesabı da var.

Ancak Anayasa Mahkemesi’nin HDP’yi kapatacağından emin olmak mümkün değil. Buna karşın iktidarın hesabı ve beklentisi kapatılacağı yönünde.

Böyle bir karar HDP seçmeninde iktidarın beklediğinin tam aksine bir etki yaratabilir. Muhalefetin cumhurbaşkanı adayına desteği artırabilir.

Ayrıca kapatılsa bile HDP’nin seçimlere bir başka parti adı altında veya mevcut sol partilerden birinin listelerinden girmesinin önünde bir engel de yok.

Muhalefet partileri iktidarın seçimleri kazanabilmek için hazırladığı tuzakları aşacak bilince sahip görünüyor."

Yazının tamamı için tıklayın

Öne Çıkanlar