Fikret Başkaya: Kayyımlara karşı ikirciliğe düşmeyen bir muhalefete ihtiyaç var

Fikret Başkaya: Kayyımlara karşı ikirciliğe düşmeyen bir muhalefete ihtiyaç var
Kayyımlara karşı daha radikal bir muhalefetin gerekliliğine dikkat çeken Doç. Dr. Fikret Başkaya, Türkiye’de barış ve demokrasi için rejimin değişmesi gerektiğini vurguladı.

Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) 3 büyükşehir belediyesine kayyım atamasını değerlendiren Türkiye'nin önde gelen düşünürlerinden Doç. Dr. Fikret Başkaya, kayyım atamalarının devletin Kürt sorununu çözmeye yönelik bir niyetinin olmadığının bir göstergesi olarak yorumladı.

Kayyımların aynı zamanda Kürtlere yönelik bir operasyon olarak da nitelendiren Doç. Dr. Fikret Başkaya, devletin Abdullah Öcalan’ın barış çağrısını dikkate almamasını da abeste iştigal olarak değerlendirdi.

'REJİM KÜRT DÜŞMANLIĞI ÜZERİNDEN KENDİNİ VAR EDİYOR'

Mezopotamya Ajansı'ndan Naci Kaya'ya konuşan Fikret Başkaya, Kayyım atamalarının Kürtleri engellemek için tehdit olarak kullanıldığını vurgularken, "Kayyım atamalarının hukuka uygunmuş gibi tartışmalarının hiçbir doğruluğu yok. Kürt hareketini bitirmeye yönelik bir operasyondur. Bunu bilmek lazım" dedi.

Türkiye'deki rejimin Kürt düşmanlığı üzerinden kendini var ettiğinin altınıu çizen Başkaya, "Yüzyıldır bunu yapıyor. Yüzyıldır Kürt sorununu çözmemek için her fırsatı değerlendiriyor. Bu rejim halktan gelen hiçbir talebi kabul etmez. Bunu neden yapmaz? Çünkü kutsal devletin büyüsünün bozulacağını düşünür. Bugüne kadar halktan gelen hiçbir talebi olumlu yanıt vermiş değil. Kürt düşmanlığı rejimin kendini yeniden diriltmenin bir aracı. Onun için bütün fırsatları değerlendiriyor" ifadelerini kullandı.

'İÇTE VE DIŞTAKİ BAŞARISIZLIKLARINI GÖZLERDEN UZAKLAŞTIRMAK İÇİN KAYYIMLARI GÜNDEME GETİRMİŞ OLABİLİRLER'

Kayyım atamalarının bir diğer nedeninin de AKP'nin dış siyasette sıkışması olduğuna dikkat çeken Başkaya, "ABD ile varılan 3 maddelik mutabakatının da kazanım olmadığı gündem de tartışılırken kayyım atamalarının yapılması normal bir durum değil. Yani içte ve dışta sıkışmalarını Kürt düşmanlığı üzerinde kendi var etmenin peşindeler. Akdeniz’in doğusunda da aynı şekilde sıkıştılar. Buralardaki başarısızlığını gözlerden uzaklaştırmak için bile kayyımları gündeme getirmiş olabilirler. Ama kayyımlarla ilgili Cumhurbaşkanı çok önceden niyetini belli etmişti. Seçim olmadan zaten söylemlerinde buna vurgu yaptı" dedi.

‘MUHALEFET KAYYIMLARA KARŞI DAHA RADİKAL OLMALI'

PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın barış talebinin önemsenmesi gerektiğinin altını çizen Başkaya, Öcalan’ın barış talebini dikkate almamanın abeste iştigal olacağını söyledi. Türkiye’de barış ve demokrasi için rejimin değişmesi gerektiğin ifade eden Başkaya sözlerini şöyle tamamladı:

"Onun için kayyımlara karşı daha radikal bir muhalefet gerekiyor. İkirciliğe düşmeyen bir muhalefete ihtiyaç var. Adına layık bir muhalefet gerekiyor. Sanırım onun koşulları yavaş yavaş oluşmakta. O açıdan iyimser olabiliriz. Çünkü insanlar soru sorma yeteneklerini ortaya koymaya başladı." (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar