Şenyaşar: Adaletli olmayan devlet yıkılmaya mahkumdur

Şenyaşar: Adaletli olmayan devlet yıkılmaya mahkumdur
Adalet Nöbeti'ni sürdüren Şenyaşar ailesi adaletsizliğe karşı mücadeleyi büyütme çağrısında bulunarak, ‘Bu zulüm devam ettiği sürece Türkiye’ye huzur gelmeyecek’ dedi.

Urfa'nın Suruç ilçesinde 14 Haziran 2018 tarihinde AKP Milletvekili İbrahim Halil Yıldız'ın korumaları ve yakınlarının saldırısında 3 aile fertlerini kaybeden Emine Şenyaşar ve saldırılardan yaralı kurtulan oğlu Ferit Şenyaşar ise yaklaşık 4 yıldır verdikleri adalet mücadelesi ile sembol haline dönüştü. Urfa Adliyesi önünde zorunlu mevsimsel ve fiziki engellemelere rağmen 485 gündür Adalet Nöbeti tutan Şenyaşar ailesi, nöbetine devam ediyor.  Annesi Emine Şenyaşar ile birlikte Adalet Nöbeti'ni sürdüren Ferit Şenyaşar, Türkiye'de yaşanan birçok krizin temel nedeninin adaletsizlik olduğunu belirterek, "Adaletsizlikler son bulmadan Türkiye’ye huzur gelmeyecektir" dedi.

‘BİZİM BİRİNCİ EVİMİZ ADLİYE SARAYININ ÖNÜ OLDU’

Ferit Şenyaşar, Türkiye'de yargı eliyle yaşanan hukuksuzlukları, ailelerin adalet arayışına dair Mezopotamya Ajansı’na konuştu. "Adalet nedir?" sorusunu "Adalet insan olmaktır. Adalet vicdanlı olmaktır. Adalet insan olduğunu unutmamaktır" diye yanıtlayan Şenyaşar, katliama maruz kalmadan önce kelimenin kendileri için sıradan olduğunu kaydetti. Katliamdan önce hiç adliyeye ve karakola yollarının düşmediğini belirten Şenyaşar, "Bu katliama maruz kaldıktan sonra bizim birinci evimiz adliye sarayının önü oldu. Biz hem işyerimizde hem de devlet hastanesinde güvenlik kameralarının önünde katliama maruz kaldık. Bu katliamın yüzlerce tanığı var. Bir insan hastaneye adımını attığında, ‘devlet güvencesi’ altına giriyor. Milletvekili (AKP’li İbrahim Halil Yıldız) ve ailesinin bize karşı yaptığı saldırı, aynı zamanda devletin iradesine karşı yapılan bir saldırıdır. 4 yıl geçti ama hala hastane katliam soruşturması ile ilgili gizlilik kararı devam ediyor" ifadelerini kullandı.

‘BURADA SADECE ÜSTÜNLERİN TALİMATI VE HUKUKU GEÇİYOR’

Hukuk örgütlerine seslenen Şenyaşar, "Yüzlerce tanığı olan bir davada niye 4 yıldır hala gizlilik kararı korunuyor. Bunu kim açıklayabilir? Hukuk dili bunu açıklayabilir mi? Burada sadece üstünlerin talimatı ve hukuku geçiyor. Biz de bütün yurttaşların talep ettiği adaleti talep ediyoruz. Bundan başka bir şey istemiyoruz" dedi.

‘ADALET OLMADAN DÜZEN OLMAZ, ADALETLİ OLMAYAN DEVLET YIKILMAYA MAHKUMDUR’

"Dünyanın dengesi adalet üstüne kurulmuştur" diyen Şenyaşar, sözlerini şöyle sürdürdü: "Devletin dini adalettir diye bir söz var. Eğer bir ülkede adalet terazisinin dengesi bozulursa, o devlette huzursuzluk, kaos başlar. Kötülükler artar. Adalet yoksa suçlular toplumun içinde gezerler ve cezasızlıktan yararlanarak suç işlemeye devam ederler. Eğer devlette adalet yoksa, o adaletsizliği ortadan kaldıranlar er ya da geç bunun cefasını çekerler. Tarihte bunun örnekleri vardır. Adalet olmadan düzen olmaz, adaletli olmayan devlet yıkılmaya mahkumdur."

‘BİRÇOK ADALETSİZLİK VAR’

Urfa Adliyesi önünde sürdürdükleri adalet mücadelesini kimi zamanlar il dışına taşıdıklarını belirten Şenyaşar, adaletsizliklerin toplumun birçok kesimine sirayet ettiğini kaydetti. Sürdürdükleri Adalet Nöbeti'nin birçok aileye ilham kaynağı olduğunu vurgulayan Şenyaşar, "Adaletsizlik sadece bize karşı yapılmıyor. Türkiye’de buna benzer birçok adaletsizlik var. Son süreçte başlattığımız nöbet birçok aileye de ilham kaynağı oldu. Pınar Gültekin davasında fail Cemal Metin Avcı'ya verilen ‘Haksız tahrik indirimi’ kararına karşı Adalet Nöbeti başlattı. Gülistan Doku’nun ailesi nöbet başlattı. Türkiye'nin birçok yerinde hakim ve savcıların verdikleri kararlar vicdanlarda yara bırakıyor ve insanları adalet için mücadeleye sevk ediyor" diye konuştu.

‘EKONOMİK GÜVEN İÇİN ADALET GEREKİYOR’

 Türkiye’de birçok krizin aynı anda yaşandığını belirten Şenyaşar, "Bir ekonomik krizden söz ediliyor. Her ne kadar ekonomik de olsa, bu kriz gibi yaşanan bütün krizlerin altında adaletsizlik var. Adaletsizlikler son bulmadan Türkiye’ye huzur gelmeyecektir. Ekonomik güven için adalet gerekiyor. Bu anne (Emine Şenyaşar) adliyenin önünde oturduğu sürece huzur gelmez" şeklinde konuştu. 20 Temmuz’da adli tatilin başlayacağını hatırlatan Şenyaşar, "Nöbet tuttuğumuz adliyede bulunan hakim ve savcılar adli tatile girecekler. Her gün savcılar bu adaletsizliği görüp adliyeye giriyor. Bu zulme ortak tanık olan hakim ve savcıların da aileleri var. Bu zulme ortak olan imza atan hakim ve savcılar nasıl tatil yapacaklar?" diye sordu.

‘BU ZULÜM DEVAM ETTİĞİ SÜRECE TÜRKİYE’YE HUZUR GELMEYECEK’

İnsan hakları savunucularına seslenen Şenyaşar, devamında şunları ifade etti: "Her yerde adalete ihtiyaç var. İnsani bir mücadele veriyoruz. Hukuk örgütleri başta olmak üzere bütün demokratik kurumlara çağrımız; bu adaletsizliğe karşı mücadeleyi büyütmeliyiz. Türkiye'nin aydınlık geleceği için herkes ‘Bana dokunmayan yılan bin yıl yaşasın’ demesin. Bugün bizim başımıza gelen yarın herkesin başına gelebilir. Bu adaletsizlikler kimsenin başına gelmeden herkes mazlumun yanında olsun. 4 yıldır hukuksuz yere tutuklu olan bir kardeşimiz var. Annem bu adliye binası önünde her gün ağlıyor. Bu zulüm devam ettiği sürece Türkiye’ye huzur gelmeyecek."

Öne Çıkanlar