Fenerbahçe'den TFF'ye '1959 öncesi şampiyonluklar' çağrısı: Başvuru üzerinden 1 yıl geçti

Fenerbahçe'den TFF'ye '1959 öncesi şampiyonluklar' çağrısı: Başvuru üzerinden 1 yıl geçti
Türkiye'de futbol liginin tek organizasyonda toplanmasından önce kazanılan şampiyonlukların sayılmasını isteyen Fenerbahçe, Türkiye Futbol Federasyonu’na çağrıda bulundu.

Fenerbahçe resmi, internet sitesinden yaptığı açıklama ile Türkiye Futbol Federasyonu'na çağrıda bulundu. Kulüp, 1959 öncesi şampiyonlukların sayılması için yapılan başvuru hakkında yanıt verilmesi gerektiğini belirtti. Fenerbahçe yaptığı açıklamada "1959 öncesi dönemde, bizzat kendileri tarafından ulusal olarak oynatılarak kazandığımız 9 Şampiyonluğumuzun Türkiye Futbol Federasyonu tarafından resmiyet kazanmasını bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

‘RESMİ BAŞVURUNUN ÜZERİNDEN BUGÜN İTİBARİYLE 1 YIL GEÇTİ’

Kulübün resmi internet sitesinden yapılan açıklama şöyle:

"Fenerbahçe Spor Kulübü olarak bizzat kendileri tarafından oynatılmış ulusal turnuvalarda kazandığımız 1959 öncesi Türkiye şampiyonluklarımızın Süper Lig’e dâhil edilerek bundan doğan manevi ve maddi taleplerimizin karşılanması için Türkiye Futbol Federasyonu’na (TFF) yaptığımız resmi başvurunun üzerinden bugün itibariyle 1 yıl (365 gün) geçti.

1959 öncesi dönemde, bizzat kendileri tarafından ulusal olarak oynatılarak kazandığımız 9 Şampiyonluğumuzun Türkiye Futbol Federasyonu tarafından resmiyet kazanmasını bekliyoruz.

TFF kayıtlarında, yakın geçmişte, bir kulüp için bu şampiyonlukların tanınmasının örneği açıkça ortada dururken bugün aynı hakka sahip olan başta Kulübümüz olmak üzere hiçbir kulübün hakkı yok sayılamaz.

Hiçbir bahane bu tarihi gerçeği saklayamaz! Cevabı geciktirmek, bu tarihi yok sayamayacağı gibi cevapsız geçen her gün, bu konuda başvuru yapan birçok kulübün haklılığını daha da perçinlemek anlamına gelmektedir. TFF’nin vereceği bu karar, aynı zamanda 1923 yılında kurulmuş olan kendi tarihine, Türk futbolunun tarihine ve Cumhuriyet tarihimize sahip çıkmak anlamına gelmektedir.

Her ne şartta olursa olsun, gündem ve puan durumundan bağımsız olarak haklı davamızın takipçisi olmaya ve bizimle birlikte şampiyonlukları tescil edilmeyen kulüplerin de bayraktarlığını yapmaya devam edeceğiz.

Türk futbol tarihi, Türkiye Cumhuriyet tarihidir ve 1959 yılından ibaret değildir!"

‘FENERBAHÇE TOPLAM 28 ŞAMPİYONLUK’

Duvar'da yer alan haberde Fenerbahçe Spor Kulübü, Türkiye'de tek ve en üst düzey profesyonel futbol ligi olan Süper Lig'in kurulmasından önce takımların kazandığı şampiyonlukların iade edilmesini istiyor. Türkiye'de 1959 öncesinde 1924-1951 arasında Türkiye Futbol Birinciliği, 1937-1950 arasında Milli Küme ve 1957-59 yılları arasında Federasyon Kupası adıyla futbol ligleri düzenlendi. Birçoğu yıllar içinde oynanan bu liglerde kazanılan şampiyonlukların iade edilmesini isteyen sarı-lacivertliler, TFF'ye çağrıda bulunmayı sürdürüyor.

1959 öncesindeki 3 organizasyonda Fenerbahçe toplam 9 kere şampiyon oldu. Kulüp Türkiye Futbol Birinciliği'ni 3, Milli Küme'yi ise 6 kere kazandı. Eğer bu şampiyonluklar güncel sayılara dahil edilirse Fenerbahçe toplam 28 şampiyonlukla Türkiye futbolunun en fazla şampiyon olan takımı sayılacak. Sarı-lacivertliler böylece Süper Lig'deki yayın gelirinden de en fazla payı alacak. Kulüpler Bein Sports ve TFF'den gelen yayın gelirinin önemli bir bölümünü, resmi şampiyonluk sayılarına kazanıyorlar.

‘SİYAH-BEYAZLI TAKIMA İKİ ŞAMPİYONLUK EKLENDİ’

Beşiktaş, 1959 öncesinde düzenlenen Federasyon Kupası'nı iki kez kazandı. Güncel şampiyonluk sayılarına eklenmeyen bu zaferler, kulübün başvurusuyla TFF tarafından kabul edildi ve siyah-beyazlı takıma iki şampiyonluk daha eklendi. Bu karara gerekçe olarak, Beşiktaş'ın bu şampiyonluklar nedeniyle Türkiye'yi Avrupa'da temsil etmesi gösterildi.

Öne Çıkanlar