Kadıköy'de ‘Büyük Kadın Buluşması’: Değiştirecek gücümüz var

Kadıköy'de ‘Büyük Kadın Buluşması’: Değiştirecek gücümüz var
Erkek devlet şiddeti ve yoksulluğa karşı mücadele etmekten vazgeçmeyeceklerini belirtilen ‘Büyük Kadın Buluşması’ mitingin de, 'Dünyayı değiştirecek gücümüz var' denildi.

Yağmur KAYA


+GERÇEK- 8 Mart Dünya Kadınlar Günü öncesi yüzlerce kadın, "Şiddeti, sömürüyü, bitireceğiz. Eşit, özgür yaşayacağız" diyerek Kadıköy'de "Büyük Kadın Buluşması" gerçekleştirdi.

İstanbul 8 Mart Kadın Platformu'nun düzenlediği miting öncesi Kadıköy'ün sokaklarından, "Kadınlar birlikte güçlü", "Kadınlar devrime, özgürleşmeye", "Kadın, yaşam, özgürlük" sloganları atarak Beşiktaş İskele Meydan'a doğru yürüdüler. Hakları ve özgürlükler için yürüyen kadın ve LGBTİ+'lar, savaşa, yoksulluğa, eşitsizliğe karşı mücadele edecekleri mesajını verdi.

    

Zılgıt atarak halaylar çeken yüzlerce kadın, tutuklu olan Kürt siyasetçilerinin, Dersim'de kaybolan Gülistan Doku'nun, İzmir’de HDP binasında öldürün Deniz Poyraz'ın, Garibe Gezer'in fotoğraflarının bulunduğu dövizler taşındı.

    

 DÜNYADAKİ TÜM KADINLARA SELAM GÖNDERİLDİ

Miting de, Türkiye'nin 20 Mart 2021 tarihinde Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yürürlükten kaldırılan İstanbul Sözleşmesi'ne dikkat çekildi. Kadınlar ve LGBTİ+’lar hep bir ağzından "İstanbul Sözleşmesi ve 6284 yaşatır" diye bağırdı. Yüzlerce kadın, ellerinde tuttukları beyaz mendili yukarı kaldırarak tutuklu bulunan Kürt Kadın siyasetçilerinin yalnız olmadıklarını hep bir ağızdan haykırdı. Belediyelere atanan kayyumlara dikkat çekilen ‘Büyük Kadın Buluşması’nda iradelerinin yok sayılmasına karşı mücadele edecekleri vurgusu yapıldı. Mitinge hakları için mücadelede eden işçi kadınlarda katıldı. 

‘DAYANIŞMAMIZI VE MÜCADELEMİZİ BÜYÜTÜYORUZ’

Miting alanında Kürtçe, Türkçe, Arapça okunan açıklama da şu ifadelere yer verildi:

İktidar, içine saplandığı ekonomik ve politik çıkmazın ağır faturasını bizlere kesmek istiyor. Hayatımıza göz diken, emeğimize el koyan, bizi ailede, sokakta, işte erkek şiddet döngüsüne hapsetmek isteyen erkek egemenliği ve sermaye düzeni; kadın düşmanlığını, emek sömürüsünü, transfobiyi, lgbti+ fobiyi, baskı ve şiddeti büyütüyor. Bunun karşısında ise bizler en iyi bildiğimiz, en güvendiğimiz şeyi yapıyor dayanışmamızı ve mücadelemizi büyütüyoruz!

6 Mart saat 13:30’da Kadıköy’de 8 Mart Büyük Kadın Buluşması’nda bir araya geliyoruz!

    

‘BİRÇOK TUTSAK KADINA DÖNÜK SİSTEMATİK BASKI VE HAK İHLALLERİ UYGULUYORLAR’

Kadın ve trans cinayetlerine karşı önlem almak yerine İstanbul Sözleşmesi’nden çıktılar. 6. Yargı Paketi’yle nafakaya süre sınırı ve aile hukukunda arabuluculuk sistemini getirmeye çalışıyor, kazanımlarımızı hedef alıyorlar. Aysel Tuğluk başta olmak üzere birçok tutsak kadına dönük sistematik baskı ve hak ihlalleri uyguluyorlar. Kriz ve pandemi karşısında uyguladıkları ekonomi ve sağlık politikaları ile esnek ve güvencesiz işlere mahkûm ediyor, bakım emeğimizi yok sayıyorlar.

‘ANCAK BİZİM DEĞİŞTİRECEK GÜCÜMÜZ VAR’

Biz, gücümüzü tüm dünyada biriken ve sokaklara taşan kadınların öfkesinden, yaşamak için hayatını savunan kadınların cesaretinden ve insanca çalışma koşulları için direnen, greve çıkan işçi kadınların mücadelesinden alıyoruz!

Erkek egemenliğine, emek sömürüsüne, işsizliğe, yoksulluğa, esnek ve güvencesiz çalışmaya, artan erkek devlet şiddetine ve cezasızlık politikalarına, savaşa, cezaevlerinde ve sokakta mücadelemize dönük artan şiddet ve hak ihlallerine, ayrımcı ve nefret dili ile LGBTİ+’ları, göçmen ve mültecileri hedef haline getirenlere, iktidarın da ana akım muhalefetin de vaatlerine karşı ortak mücadelemizi yükseltiyoruz!

İşyerlerimizde, evlerimizde, üniversitelerimizde, sendikalarımızda, sokaklarda bulunduğumuz her alanda her gün verdiğimiz mücadeleyi 8 Mart’ta örgütlü bir şekilde alanlara taşıyoruz!

6284 etkin şekilde uygulansın, cezasızlık politikaları son bulsun diye…

Nafaka hakkımız korunsun, kazanımlarımıza dönük saldırılar dursun diye...

Cezaevlerinde hak ihlallerine son verilsin, tutsaklara özgürlük diye…

Güvenceli iş ve insanca yaşayacak bir ücret sağlansın diye…

Ücretsiz kreş ve bakım merkezleri arttırılsın diye…

HPV aşısı ve kadın hijyen ürünleri ücretsiz olsun diye."

Miting, "İstanbul Sözleşmesi yaşatır", "Jin, Jiyan, Azadi" sloganları ve halaylarla son buldu.

   

Öne Çıkanlar