Fehim Taştekin: IŞİD'in hapishane baskını daha fazla analizi gerektiriyor

Fehim Taştekin: IŞİD'in hapishane baskını daha fazla analizi gerektiriyor
'IŞİD üyelerinin Türkiye’yi en güvenilir çekilme alanı olarak görmelerinin arkasında da Kürt karşıtlığıyla oluşan birbirini gözetme hali etkili. Bu ilişki bugün de değişmedi.'

+Gerçek Genel Yayın Yönetmeni Ergun Babahan ve analist Fehim Taştekin, IŞİD'in hapishane baskınını ve Ukrayna'daki gelişmeleri değerlendirdi. Taştekin'in Haseke'deki baskınla ilgili analizi şöyle:

Haseke’deki hapishane baskını IŞİD’in toparlanma, hücrelerini harekete geçirme, saldırı planlama ve yerelde nüfuz kullanma kabiliyeti açısından çarpıcı sonuçlar veriyor. IŞİD, Irak’ta tek seferde 500 militanını kurtardığı hapishane baskınlarıyla bu konuda deniyim sahibi. Hapishanenin bulunduğu mahalleye kadar Suriye Demokratik Güçleri ve Asayiş birimlerinin en az 12 kontrol noktası olduğu düşünüldüğünde baskın daha fazla analizi gerektiriyor. Günün sonunda SDG ve Asayiş kontrolü yeniden ele alarak krizi atlatacak olsa bile. 

Kuşkusuz Türkiye’nin eş zamanlı Kobani ve diğer bölgelere saldırıları ile IŞİD’in baskını arasında paralellikler kurulabilir. Kürtlerin Temmuz 2012’de kanton sistemiyle demokratik özerklik modelini inşa etmeye başladığı andan itibaren Türkiye önce müttefik saydığı cihatçı grupları ve ÖSO unsurlarını bu projeye son vermek için kullandı. Sonra IŞİD’in Kürtlere saldırılarının önünü açtı. IŞİD üyelerinin Türkiye’yi en güvenilir çekilme alanı olarak görmelerinin arkasında da Kürt karşıtlığıyla oluşan birbirini gözetme hali etkili. Bu ilişki bugün de değişmedi. 

Fakat Türkiye’nin arz ettiği durum IŞİD ve onu var eden koşulları anlamak için yeterli değil. 

- Evvela IŞİD İslam dünyası içinde fikren ve ahlaken tam anlamıyla mahkum edilmedi. 

- İkincisi IŞİD ile mücadele eden koalisyon tutarsızlık içinde. 

- Kürtler de 50 ülkeden IŞİD üyelerini ellerinde tutarken bunun uluslararası alanda özerklik projesine tanınma getireceği gibi karşılığı düşük bir beklentiyle hareket etti. 

- Gerçek şu ki bu hapishaneler başından beri patlamaya hazır bomba. Ayrıca IŞİD için bir ‘dava’ nedeni haline geldi. Hapishaneler ve kamplarda insanlar yargılanmadan yıllarca tutulduğunda potansiyel olarak tehlikeli bir dönüşüm geçiriyor. 

- Uluslararası toplumun tavrının çok sorumsuzca olduğunu söylemek mümkün. Bunları almayalım, parasını verelim Kürtler baksın gibi ucuz bir politika güttüler. 

- IŞİD açısından bu baskın büyük kayıplarla sonuçsuz kalsa da yarattığı etki önemli. Bunu dağılan üyelerine bir umut mesajı olarak kullanacaktır ki yayın organlarında cihadın başarısı olarak bunun propagandasına başladılar. 

- IŞİD’le savaşa dürüst yaklaşmayan, bunun arz ettiği tehlikeyi hafife alan ya da kendinden uzak tutacağını zannederek sorumluluktan kaçan bütün aktörler yanılıyor. Hapishane baskını bu yanılsamanın bir neticesi aynı zamanda.

UKRAYNA KONUSUNDA AVRUPA İLE ABD ARASINDA ÇATLAK VAR

Ukrayna'da Avrupa'daki ana aktörlerle ABD ve İngiltere'nin başını çektiği blok arasındaki çatlak giderek belirgin hale geliyor. Almanya'da hükümet kaynaklarının medyaya yansıyan değerlendirmeleri Berlin'deki yaklaşımın şu olduğunu gösteriyor: ABD ve İngiltere Ukrayna'da Rus işgal tehdidini abartarak alarm verdirmeye çalışıyor. Bu doğru değil. ABD'nin evvela Avrupa'ya operasyon çektiğini düşünenler biraz daha öne çıkmaya başladı. Bu hafta ABD, Rusya'nın taleplerine yanıt verirse şubat ayı içinde iki ülke dışişleri bakanları tekrar buluşacak. Haftalar alacak bir gerilimli süreç bekleniyor. Müzakere sürecinde taraflar masayı güçlü tutmak için sahayı tahkim eden yaklaşım sergiliyor. Bu da müzakere sürecinde gerilimin savaş olacakmış gibi devam edeceğine işaret ediyor.

Öne Çıkanlar