FDA'dan korona aşılarını yeni alt varyantlara uyarlama tavsiyesi

FDA'dan korona aşılarını yeni alt varyantlara uyarlama tavsiyesi
ABD'deki vakaların yüzde 50'den fazlasının Omicron’un varyantlarının oluşturduğu belirtilirken, FDA’dan korona aşılarının BA.4 ve BA.5 varyantlarının kapsayacak şekilde uyarlanmasını önerdi.

ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) koronavirüs (Covid-19) aşısı üreticilerine bu sonbahardan itibaren takviye dozlarını virüsün mevcut baskın varyantı Omicron'un BA.4 ve BA.5 alt varyantlarını kapsayacak şekilde uyarlaması tavsiyesinde bulundu.

Amerika’nın Sesi’nde yer alan habere göre ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), BA.4 ve BA.5'in ABD'deki vakaların yüzde 50'den fazlasını oluşturduğu ve başka yerlerde de baskın hale gelmeye başladığı tahmininde bulunuyor.

FDA değiştirilen aşıların sonbaharın başı ile ortası arasında kullanılmaya başlanmasını umduğunu açıkladı.

Bilim insanları değiştirilen aşıların çok daha geniş kapsamlı bağışıklık yanıtı oluşturabileceğini ve gelecekte ortaya çıkan varyantlara karşı da koruyucu olabileceğini belirtiyor.

Üst düzey bir FDA yetkilisi Dr. Peter Marks bir röportajında, diğer ülkelerdeki denetim kurumlarının da geçen kış vakalarda büyük artışa neden olan Omicron'un BA.1 alt varyantına dayalı yeni takviye dozlar kullanmayı ciddi olarak düşündüklerini söyledi.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) danışmanları ise BA.1 varyantının daha belirgin olduğunu ve yakın zamanda dolaşımdaki alt varyantlardan daha geniş bir yanıt oluşturabileceğini belirterek BA.1 temelli takviye dozları tercih ettiklerini bildirdi.

İLAÇ ŞİRKETLERİ, AŞILARINI VARYANTLARA KARŞI TEST ETME ÇALIŞMALARI YAPIYOR

Pfizer, ortağı BioNTech ve Moderna, aşılarının Omicron'un BA.1 alt varyantıyla mücadele edecek versiyonlarını test ediyor.

Şirketler bu aşıların BA.1'e ve son dönemde dolaşımdaki varyantlara karşı iyi bir yanıt geliştirdiğini ancak BA.4 ve BA.5'e karşı etkisinin daha düşük kaldığını bildirdi.

Şirketler BA.1 aşısının üretimine başladıklarını ve BA.4/BA.5 aşısına geçmenin gecikmeye yol açabileceğini belirtiyor.

Dün ABD'ye daha fazla Covid-19 aşı dozu sağlamak için 3,2 milyar dolarlık bir sözleşme yaptığını açıklayan Pfizer/BioNTech, ekim ayının ilk haftasına kadar önemli miktarda BA.4/BA.5 aşısının dağıtıma hazır olacağını kaydetti.

Moderna ise değiştirilmiş aşının ekim sonu kasım başında hazır olabileceğini bildirdi.

FDA, üreticilere BA.4/5 aşılarını incelemek için klinik deneyler başlatmaları talimatını verdi ancak yenilenmiş aşıların onaylanmasını desteklemek için önceki BA.1 tabanlı aşılara ilişkin verileri değerlendireceklerini söyledi. FDA yetkilisi Dr. Peter Marks, yeni deneyden elde edilecek verilerin, takviye dozların ortaya çıkabilecek yeni varyantlara karşı devam eden etkinliğini ölçmek için önemli olacağını söyledi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar