Omicron mu daha şiddetli, Delta varyantı mı?: ABD'li bilim insanı açıkladı

Omicron mu daha şiddetli, Delta varyantı mı?: ABD'li bilim insanı açıkladı
ABD’li bilim insanı Fauci, Omicron'un bulaşıcılık açısından, baskın varyant olan Delta'dan daha hızlı olduğunu, ancak Delta'nın hastalık olarak 'daha şiddetli' geçirildiğini kaydetti.

Amerikalı bilim insanı Anthony Fauci, koronavirüsün Omicron varyantının daha önceki varyantlardan daha kötü olmadığının 'neredeyse kesin' olduğunu söyledi. Fauci, Omicron varyantının şiddeti hakkında kesin sonuca ulaşmanın haftalar alacağını fakat elde edilen ilk bulgulara göre daha öncekilerden daha kötü olmadığının 'neredeyse kesin' olduğunu kaydetti.

Omicron varyantıyla ilgili bilinen ve bilinmeyenleri dört kategoriye ayıran Fauci, bunları 'bulaşıcılık', 'aşı', 'eski bağışıklıklara direnç' ve 'hastalığın şiddeti' olarak tanımladı.

‘OMİCRON DELTA’DAN DAHA HIZLI BULAŞIYOR’

ABD Başkanı Joe Biden'ın baş tıbbi danışmanı olan Fauci, Fransız haber ajansı AFP'ye verdiği demeçte bulaşıcılık açısından Omicron'un halihazırdaki baskın varyant olan Delta'dan daha hızlı olduğunun açık olduğunu belirtti.

Omicron'da yeniden hastalanma oranı veya antikorlara direncin de daha yüksek olduğunu belirten Fauci, kullanılan aşıların etkinliğinin önünüzdeki gün veya haftalarda belli olacağını vurguladı.

‘DELTA, OMİCRON’DAN DAHA ŞİDDETLİ’

Euronews’in aktardığı habere göre hastalığın şiddeti konusunda ise Fauci, Omicron'un Delta'dan daha şiddetli olmadığının "neredeyse kesin" olduğunu ifade etti. Dr. Fauci ayrıca, Güney Afrika'dan gelen hastaneye yatış verilerine bakıldığında da "daha az şiddetli" olduğu yönünde işaretler olduğunu vurguladı.

‘FARKLI COĞRAFYALARIN VERİLERİYLE SEYİR DEĞİŞEBİLİR’

Bu konudaki değerlendirmelerin daha farklı coğrafyalardan gelen verilerle değişebileceğini belirten Fauci, en iyi senaryonun daha bulaşıcı olmasına rağmen ‘daha az şiddetli’ atlatılan hastalık nedeniyle hastane yatış oranlarında sıçrama görülmemesi olduğunu söyledi.

Fauci en kötü senaryonun ise yüksek bulaşıcılıkla birlikte önceki hastalıklardan kazanılan bağışıklık ve aşıların etkisiz kalması ve şiddetli geçen hastalık nedeniyle yeni bir dalga görülmesi olduğunu söyledi fakat bunu beklemediğini belirtti.

Öne Çıkanlar