Fatsa'da siyanür tehlikesi büyüyor, altın madeni şirketi kapasite artırımı istedi

Fatsa'da siyanür tehlikesi büyüyor, altın madeni şirketi kapasite artırımı istedi
Altın şirketinin kapasite artırma isteğine tepki gösteren Ordu Çevre Derneği, madenin sadece ilçeyi değil tüm Ordu’yu etkileyeceğini belirtti.

Ordu Fatsa ilçesinde siyanürle altın ayrıştırması yapan Altıntepe Madencilik şirketinin kapasite artırımı için talepte bulunu. İl Danışma Kurulu (İDK), talebi görüşmek ve Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) başvurusu için 27 Nisan'da toplanacak. Konuyla ilgili açıklama yapan Ordu Çevre Derneği (ORÇEV), verilen zarar yetmezmiş gibi kapasite artışı yapılmak istendiğini belirtterek, talebin reddedilmesini istedi.

Ordu Çevre Derneği'nin yaptığı açıklamada "Fatsa ve Ünye halkı başta olmak üzere verdiğimiz mücadeleyi devam ettirerek, kapasite artırımını engellemek için hukuksal ve meşru hakkımızı kullanacağız. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na sunulan ÇED projesinin değerlendirmesi 27 Nisan 2022 tarihinde İDK toplantısında gerçekleştirilecektir. Bu toplantıya dernek olarak katılacağız. Bu konuda Fatsa ve Ünye başta olmak üzere ilgili kuruluşlarla ortak mücadelemizi sürdüreceğiz" ifadeleri yer aldı.

‘ORDU’DA ORMAN VE TARIM ARAZİSİ KALMAYACAK’

Yeni ÇED alanının 393,54 hektar ve şu an ki kullanılan alandan büyük olduğuna vurgu yapılan açıklamada, "Bu alanda da siyanür kullanıldığında artık önce Fatsa ve Ünye sonra da çevre ilçeler ve deniz kullanılmaz hale gelir. Biliyoruz ki, maden sahaları yalnızca buralar değil. Ünye, Aybastı, Korgan, Kumru, Akkuş, Gürgentepe, Ulubey, Kabadüz, Altınordu, Gölköy, Mesudiye ilçelerindeki alanlar da eklendiğinde Ordu’da orman ve tarım arazisi kalmayacak. Fatsalı, Ünye’ye; Ulubeyli, Fatsa’ya; Korganlı, Ünye’ye sahip çıkmalı, birlikte hareket etmeli ki başarılı olunsun. Bizim köy de yok diye talan edilen yerlerdeki halkı yalnız bırakanlar yarın kendi toprakları talan edilişiyle karşı karşıya kalabilir. Zaman birlikteliği büyütme zamanı" denildi. (MA)

Öne Çıkanlar