Fatsa'da maden şirketi lehine yapılan ağaç kesimi protesto edildi: Nefesimizi kesmeyin

Fatsa'da maden şirketi lehine yapılan ağaç kesimi protesto edildi: Nefesimizi kesmeyin
Fatsa sakinleri, altın madeninin genişletilmesi için gerçekleşen ağaç kıyımını protesto ederek, 'Nefesimizi kesmeyin' diye seslendi.

Ordu’da bulunan sivil toplum örgütü ve siyasi parti temsilcileri, Fatsa ilçesindeki maden alanının genişletilmesi için yapılan ağaç kesimine karşı açıklama yaptı. Maden sahasında yapılan açıklamada, "Fatsa’nın üstü altından değerlidir", "İklim için birleş" ve "Kapitalizm öldürür, iklimi değil sistemi değiştir" dövizleri taşındı. Ordu Çevre Derneği, Fatsa Doğa ve Çevre Derneği’nin yanı sıra Bahçeler köylüleri, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Emek Partisi (EMEP), Sol Parti ve çok sayıda kişi açıklamaya katıldı.  

SUÇ İŞLENİYOR

Eylemde konuşan Ordu Çevre Derneği Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül, 11 Mart’ta engellenen ağaç kesiminin 29 Mart'ta tekrar başladığını aktardı. Toprağa, suya, ormana sahip çıkmak için mücadele ettiklerini belirten Gönül, "Burada hem ekolojik denge yok ediliyor hem de halkın ürününe, sağlığına tehdit büyütülüyor. Halk topraklarından koparılmak isteniyor. Ne yazık ki yerel ve genel yöneticiler buna olanak tanıyor. Maden ve enerji yasaları şirketlerin lehine sürekli yenileniyor. Buna rağmen yasalardaki bir iki olumlu maddeler ve yönergeler görmezlikten geliniyor" diye konuştu. 

Ocak ayında madenin ruhsat süresinin bittiğini kaydeden Gönül, "Alanı genişletmek için başlatılan ÇED sürecinin tamamlanmadığı bilinmesine rağmen ağaçların işaretlenmesi, kesim için ihale edilmesi yasalara ve yönetmeliklere göre suçtur. Yasa ve yönetmeliklere göre, Orman İşletme Müdürlüğü usulsüz, yasal olmayan ihale ile suç işlemektedir" dedi.

‘KESİM USULSÜZ’

Fatsa Doğa ve Çevre Derneği yöneticisi Nur Hilal Gündüz ise, durdurma kararına rağmen ağaç kesiminin devam ettiğini söyledi. Kesimin usulsüz olduğunu ifade eden Gündüz, "Doğal orman örtüsünün yok edilmesi, ilimizde son yıllarda yaşanan kuraklık riskini daha da etkileyecektir. Ayrıca sel ve heyelan tehdidi altında olan yöremizde, ormanlık alanların kesimi felaketlere yol açacaktır" uyarılarında bulundu. Kesim alanındaki ağaçların çoğunluğunun kestane ağacı olduğuna dikkati çeken Gündüz, arıcılık ve diğer ekonomik faaliyetlerin olumsuz etkileneceğini söyledi. Ağaç kesimi istenen bölgede köylülerin su kaynakları bulunduğunu sözlerine ekleyen Gündüz, "Bu yüzden durun artık. Bırakın bu kıyımı. Fatsa’yı yönetenler, artık halkın sesini duyun. Yıkılan her bir ağaç geleceğimizdir, nefesimizdir. Nefesimizi kesmeyin" ifadelerini kullandı.  

‘CANIMIZ GİDİYOR’

Bahçeler Köyü sakinlerinden Havva İnan da kesime tepki gösterdi. Köylerini çok sevdiklerini ve bundan kaynaklı ormandan tek bir dal kesmediklerini dile getiren İnan, "Doğamız olmadığı zaman bizim de burada yaşamamızın bir anlamı yok. Orman kesmeye müsaade edenler kendilerini bizim yerimize koysunlar. Gelip burada yaşayabilirler mi? Bir ağaç kesildiği zaman bizim canımız gidiyor. Sesimizi duysunlar" diye seslendi. 

ORMAN MÜDÜRÜĞÜ ÖNÜNE GEÇİLDİ

Açıklamanın ardından kesim alanından ayrılan kitle, Fatsa Orman İşletme Müdürlüğü önüne geçti. Burada kesilen ağaçlar için sembolik saygı duruşunda bulunuldu. Ordu Çevre Derneği, açılan davanın devam ettiği yönündeki dilekçesini müdürlüğe teslim etti.  
 

Öne Çıkanlar