Fatih Portakal hakkında açılan dava, 'Erdoğan'a hakaret' dosyası ile birleştirildi

Fatih Portakal hakkında açılan dava, 'Erdoğan'a hakaret' dosyası ile birleştirildi
Gazeteci Fatih Portakal için, 'bankacılık sektörüne olan güveni sarsabilecek paylaşımda bulunduğu' gerekçesiyle 3 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

FOX TV ana haber eski sunucusu gazeteci Fatih Portakal, sosyal medya hesabından "bankacılık sektörüne olan güveni sarsabilecek paylaşımda bulunduğu" gerekçesiyle 3 yıla kadar hapis istemiyle açılan davada hakim karşısına çıktı.

İstanbul 46’ncı Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen ilk duruşmaya Fatih Portakal katıldı. Duruşmada, müşteki Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) avukatları ve sanık avukatları da hazır bulundu.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, duruşmada savunması alınan Portakal, sosyal medya paylaşımını Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın sözü üzerine yaptığını belirtti.

Portakal, "Gazeteci olmasına gerek yok. Bir insanın sorgulaması gereken bir soru. Mustafa Kemal Atatürk 1921’li yıllarda Tekalif-i Milliye kararlarını hayatımıza geçirmişken, milli yükümlülükleri sonradan ödenmek kaydıyla insanlardan istemişken, Sayın Cumhurbaşkanı’nın 2020 yılında söylemesi şu soruyu getirdi: ‘Acaba bir şeyler mi istenecek’. Bu, bir gazeteci değil sadece dışarıdan bir insanın soracağı basit bir soru" dedi.

‘DURUM TESPİTİ YAPTIM’

Kurduğu cümlenin her sözcüğünü seçerek kullandığını dile getiren Portakal, "Yaptığım işten dolayı o iletiyi yazarken her sözcüğünü düşündüm. El koyma kelimesini özellikle kullanmadım. ‘İster mi?’ diye soruyorum. Mustafa Kemal Atatürk, 1921’de o zaman bir kısım vatandaşların mallarına iade edilmek kaydıyla el koyulacağını söylemiş ama benim aklıma bu gelmedi. ‘Tekalif-i Milliye’ye atıf varsa da el konulacağına dair bir söylem yoktur. 2020’de bu mümkün değil. Serbest piyasa ekonomisi ortada. Acaba şu olabilir mi ‘Fatih ne kadar mevduatın var istersen ver sonra karşılığını ödeyeyim’ sadece soru soruyorum. Bu durum tespiti. Bankayla husumetim olamaz. Hakaretim olamaz" diye konuştu.

Durum tespiti yaptığını söyleyen Portakal, hakkındaki suçlamayı kabul etmeyerek beraatini talep etti.

Müşteki Bankacılık ve Denetleme Kurulu (BDDK) avukatları ise şikayetlerinin sürdüğünü dile getirdi.

SAVCI, DOSYALARIN BİRLEŞTİRİLMESİNİ İSTEDİ

Hakim, aynı paylaşım nedeniyle Fatih Portakal hakkında "Cumhurbaşkanına hakaret" iddiasıyla iddianame düzenlendiğini, iddianamenin birleştirilme talebi ile yargılaması yapılan dava dosyasına gönderildiğini, ancak iddianamenin kabul ya da reddine ilişkin değerlendirmenin  henüz yapılmadığını söyledi.

Beyanların ardından görüşü sorulan cumhuriyet savcısı, müşteki kurum (BDDK) vekillerinin suçtan zarar görme bakımından katılma taleplerinin kabul edilmesini ve Cumhurbaşkanına hakaret suçundan bir dosya olduğunu görülen dava ile arasında hukuki ve fiili irtibat bulunduğunu belirterek dosyaların birleştirilmesini talep etti.

DURUŞMA ERTELENDİ

Ara kararını açıklayan mahkeme, BDDK’nin davaya katılma talebini kabul etti. Mahkeme, Portakal hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca birleştirme talebi ile gönderilen iddianamenin incelenmek üzere dosya arasına alınmasına, dosyaların birleştirilmesi durumunda taraflara tebliğine karar vererek, duruşmayı erteledi. 

Öne Çıkanlar