FARC'tan 'silahlı mücadeleye dönüş' açıklaması

FARC'tan 'silahlı mücadeleye dönüş' açıklaması
Kolombiya'da FARC'ın iki eski lideri, silah bırakmayı reddetmiş eski komutanlarla birlikte 'Faşist paramiliter grupların saldırılarına karşılık verilmesi' için silahlanma çağrısı yaptı.

Kolombiya'da üç yıl önce hükümet ile barış anlaşması imzalayan Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) eski komutanlarından Ivan Marquez yeniden silahlı mücadeleye dönme çağrısı yaptı.

Toprak reformu ve toplumsal eşitlik için 52 yıl silahlı mücadele verdikten sonra hükümetle anlaşarak silah bırakan ve siyasi partiye dönüşen Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri’ninin (FARC) iki eski eski lideri Ivan Marquez ve Jesus Santrich, barış anlaşmasının başarısız olduğunu söyleyerek silahlı mücadeleye dönüş açıklaması yaptı. FARC’ın eski iki numarası olan ve barış görüşmelerinde örgütün başmüzakerecilerinden biri olan Marquez, yayınladıkları videoda ‘silahlı mücadelede yeni bir dönem’in başlayacağını ilan etti.

'SİLAHIN BIRAKILMASININ ARDINDAN FAŞİST PARAMİLİTER GRUPLAR GÜÇLENDİ, SİYASİ CİNAYETLER ARTTI'

Kolombiya’da Kasım 2016’da imzalanan barış anlaşmasının ardından, silah bırakan eski FARC gerillalarının sivil yaşama dönüşü, FARC’ın da siyasi bir partiye dönüşmesi öngörülüyordu. Bununla birlikte, barış anlaşmasına karşı çıkan aşırı sağcı Ivan Duque hükümetinin iktadara gelmesiyle eski gerillalar üzerindeki baskı artmış, anlaşma gereği dağıtılması beklenen faşist paramiliter gruplar güçlenirken siyasi cinayetler de artmıştı.

Silah bırakmayı kabul etmeyen eski FARC komutanlarını da yanına alan Márquez ve Santrich yaptıkları manifesto niteliğindeki açıklamada Kolombiya devletinin barış anlaşmasına ihanet ettiğini söyledi.

'SADECE SALDIRILARA KARŞILIK VERİLECEK'

BBC'nin haberine göre, İki yılda 500'ü aşkın toplum liderinin ve 150 gerillanın öldürüldüğünü söyleyen Marquez, yeni gerilla grubunun, örgütün eski ismi Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri - Halk Ordusu (FARC-EP) adını alacağını ve farklı taktikler izleyeceğini duyurdu. Yeni grubun 'sadece saldırılara karşılık vereceğini' belirten Marquez, fidye amaçlı insan kaçırma olaylarının yaşanmayacağını, yerel toprak sahipleri ve iş insanlarını 'davaya katkıda bulunmaya' ikna etmeye çalışacaklarını söyledi.

"Dünyaya, ikinci Marquetalia’nın [FARC’ın doğduğu yer] başladığını duyuruyoruz" diyen Márquez, ‘silahlı mücadelenin yeni bir aşamasının başladığını’ belirtip, ‘dünyanın bütün halklarının baskıya karşı silahlanmasının evrensel bir hak olduğunu’ söyledi. Açıklamasında "Savaşma iradesi varken zafer umudu da vardır" ifadeleri kullanan Márquez, güçlerini ELN gerillaları ve başka gruplarla birleştireceklerini de ekledi. (HABER MERKEZİ)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar