Faik Öztrak, CHP’nin ekonomideki yol haritasını anlattı: Enflasyonu kısa sürede tuş edeceğiz

Faik Öztrak, CHP’nin ekonomideki yol haritasını anlattı: Enflasyonu kısa sürede tuş edeceğiz
Millet, sandıkta kendisini ezen liyakatsiz yönetimi göndereceğini belirten CHP’li Öztrak , ‘Enflasyon canavarını kısa sürede tuş edeceğiz’ dedi.

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, partisinin yükselen enflasyona karşı çözüm önerilerine ilişkin açıklamalarda bulundu. İktidara geldiklerinde "Merkez Bankası’nın başına derhal liyakatli bir ismi atayacağız" diyen Öztrak, "Ekonominin gerçek fotoğrafı çekmek için Durum ve Hasar Tespit Komisyonu’nu kuracağız" dedi.

Strateji ve Planlama Teşkilatı (SPT) gibi kurumlarla ekonomide güven sağlayacaklarını vurgulayan Öztrak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı ve AKP’nin ekonomi politikalarını eleştirdi.

‘İHRACATÇININ DÖVİZİNE EL KOYDULAR’

Cumhuriyet'ten Sarp Sağkal'ın haberine göre iktidarın "Faiz sebep, enflasyon sonuç" politikasıyla enflasyonu bilerek yükselttiğini vurgulayan Öztrak, "Eylülden itibaren Merkez Bankası talimatla faiz düşürdükçe, hem döviz kurları hem enflasyon azdı. Erdoğan o dönemde sürekli açıklamalar yaparak piyasalardaki ateşe odun taşıdı. Aralık sonunda model dedikleri safsata taşınamaz noktaya gelince, bu kez doğrudan kumanda ekonomisine geçtiler. İhracatçının dövizine el koydular" ifadelerini kullandı.

‘ÜRETİCİ FİYATLARINDAKİ ARTIŞ YÜZDE 140’A DAYANDI’

Bugün faizlerin geçen ağustosun üzerinde olduğunu söyleyen Öztrak, "‘Düşürdük’ dedikleri dolar kuru, yeniden tarihi zirvesine yaklaşıyor. Altı ay boyunca döviz kurlarını tutmak için bütçeden harcanan milyarlarca lira, satılan millete ait milyarlarca doların üstüne bir bardak soğuk su içildi. Tüketici Enflasyonu, Eylül 1998’den bu yana, Üretici Enflasyonu ise Şubat 1995’ten bu yana, en yüksek seviyeye çıktı. Üretici fiyatlarındaki artış yüzde 140’a dayandı." Ekonomide yaşananların güven eksikliğinden kaynaklandığını belirten Öztrak, "İlk adımı milletimiz atacak, sandıkta kendisini ezen bu liyakatsiz yönetimi evine gönderecek. Bunun ardından biz, demokrasi aşığı ortaklarımızla, daha önce ülkeyi krizden çıkaran kadrolarımızla göreve gelip enflasyon canavarını kısa sürede tuş edeceğiz" dedi.

‘DURUM VE HASAR TESPİT KOMİSYONU’NU KURACAĞIZ’

İktidara geldiklerinde yapacaklarını anlatan Öztrak, şunları kaydetti: "Merkez Bankası’nın başına derhal liyakatli bir ismi atayacağız. Kuracağımız SPT teşkilatıyla küresel gelişmeleri ve sürdürülebilir kalkınma hedeflerini de göz önüne alarak bütüncül bir yaklaşımla, ulusal, bölgesel ve sektörel çerçevede strateji, reform, plan ve programları hazırlayıp uygulayacağız. Ekonominin gerçek fotoğrafı çekmek için Durum ve Hasar Tespit Komisyonu’nu kuracağız."

‘TARIMSAL ÜRETİMDE KULLANILAN MAZOTTAN ÖTV ALMAYACAĞIZ’

Çiftçiler için yapacaklarını da aktaran Öztrak, şunları anlattı: "Ziraat Bankası sadece çiftçiye, Halk Bankası da sadece esnafa avantajlı kredi sağlayacak. Çiftçiye elektik, gübre, yem gibi girdileri ucuza vereceğiz. Çiftçi tohumu atarken hasatta ne kazanacağını bilecek. Taban fiyatı, maliyet ve makul kârı karşılayacak şekilde önceden açıklayacağız. Kuracağımız güneş enerjisi tesislerinin üreteceği enerjiyi Çiftçi Kooperatiflerine ücretsiz vereceğiz. Tarımsal üretimde kullanılan mazottan ÖTV almayacağız."

Öne Çıkanlar