Êzidi katliamını anlatan ‘Sincar’ın Melekleri’ filmine 2 ödül

Êzidi katliamını anlatan ‘Sincar’ın Melekleri’ filmine 2 ödül
Uluslararası İnsan Hakları Film Festivali’nde ödül kazanan filmler belli oldu. Hanna Polak'ın Êzidi katliamını anlatan “Sincar'ın Melekleri” filmi iki ödüle layık görüldü.

Bu yıl 20’ncisi düzenlenen Cenevre Uluslararası İnsan Hakları Film Festivali ve İnsan Hakları Forumu’nda (FIFDH) ödül alan filmler yapılan basın açıklaması ile açıklandı.

FIFDH Genel Direktörü Isabelle Gattiker, 13 Mart Pazar günü (yarın) sona erecek festival boyunca 118 etkinliğin düzenlendiğini ve 28 binden fazla ziyaretçinin etkinliklere katıldığını açıkladı. 257 konuk sinemacı, sanatçı, aktivist, gazeteciyi ağırlayan festival kapsamında gösterilen filmlerin ayrıca online olarak da 12-20 Mart tarihleri ​​arasında gösterileceğini ifade eden Gattiker, ödül listesinde Libya, Kosova, Federe Kürdistan, Hindistan ve İran'da çekilen filmlerin yer aldığını söyledi.

Festivalde Hanna Polak'ın Êzidi katliamını anlatan "Sincar'ın Melekleri" adlı dokümanter filmi ile Guatemala’yı anlatan Anaïs Taracena'nın El Silencio del Topo'su, Barbara Hendricks Barış ve Uzlaşma Vakfı tarafından verilen "Gılda Vıeıra de Mello" ödülü ve Uluslararası Jüri tarafından ödüle layık görüldü.

Festival kapsamında ödül alan filmler şu şekilde:

CENEVRE BÜYÜK ÖDÜLÜ

Cenevre Şehri ve Kantonu ve Monika Borgmann, Eythar Gubara, Callum Macrae ve Chuu Wai Nyein ile birlikte Rithy Panh başkanlığındaki Uluslararası Belgesel Jürisi tarafından verilen ödül, savaş sonrası Libya'nın kaosunda adalet mücadelesinden vazgeçmeyi reddeden iki cesur insanın portresi olan "Bir Devrimden Sonra" adlı belgesel filme verildi.

GİLDA VİEİRA DE MELLO ÖDÜLÜ

Barış ve Uzlaşma Vakfı tarafından verilen Gilda Vieira de Mello ödülü ve Uluslararası Jüri ödülü Hanna Polak'ın Ezidi katliamını anlatan "Sincar'ın Melekleri" adlı belgesel filmi ile Guatemala’yı anlatan Anaïs Taracena'nın El Silencio del Topo'suna verildi.

GENÇ JÜRİ ÖDÜLÜ

 Peace Brigades International tarafından verilen ödül küresel ısınmanın sonuçlarının varsayımsal bir tehlike olmadığını, milyonlarca insan için günlük bir gerçeklik olduğunu hatırlatan "Görünmez Şeytanlar" adlı belgesel filme verildi.

BÜYÜK RÖPORTAJ YARIŞMASI

Dünya İşkenceye Karşı Örgüt (OMCT) tarafından, insan haklarına bağlılığını gösteren bir film yapımcısına bir sonraki filminin yazımını desteklemek için verilen ödül ise Narges Mohammadi'nin "Beyaz İşkence"sine verildi. Kendisi şuan tutuklu olan Narges Mohammadi İran’da Evin Cezaevi’nde tutuluyor.

KURGU BÜYÜK ÖDÜLÜ

Hélène ve Victor Barbour Vakfı tarafından verilen ve Shahrbanoo Sadat başkanlığındaki Uluslararası Kurgu ve İnsan Hakları Jürisi tarafından verilen ödül iki filme birden verildi: Kaltrina Krasniqi'nin "Vera Dreams of the Sea" filmi ve Gessica Généus'un "Freda" adlı filmi. Sırasıyla Kosova ve Haiti'deki benzersiz ailelerin ve kadınların durumunu betimleyen bu çalışmalarda iki yönetmen de kendi deneyimlerinden esinlenerek filmdeki karakterleri oluşturmuşlar.

GENÇ JÜRİ ÖDÜLÜ

Eduki Vakfı tarafından verilen ödül de yine Kaltrina Krasniqi'nin "Vera Dreams of the Sea" filmine gitti.

ETKİ GÜNLERİ ÖDÜLÜ

Impact Days ve Think Film Impact Production tarafından verilen ödül de Zhanna Maksymenko-Dovhych’ın "Nina İçin Barış" filmine verildi. Film, Rusya'nın son 7 yıldır Ukrayna'ya karşı yürüttüğü ilan edilmemiş savaşın sayısız diğer kurbanı adına yorulmadan kampanya yürüten Ukraynalı bir kadının hikâyesini anlatıyor.

SUBLİMAGES AWARD ÖDÜLÜ

Filmlerdeki alt yazı ve çevirilerine dair ödül olan ve Sublimages tarafından verilen ödül Anna Recalde Miranda’nın "Soğuk Savaştan Yeşil Savaşa" adlı filmine verildi. Film, Latin Amerika'daki diktatörlük mirasının günümüzde nasıl yıkıcı bir etki yaratmaya devam ettiğini göstermeyi amaçlıyor.

ARTOPİ ÖDÜLÜ

Ödül, Franz Böhm'ün "Sevgili Geleceğin Çocukları" filmine verildi. (MA / Rüştü Demirkaya)

Öne Çıkanlar