'İmar Barışı' parası aldıkları evleri sahiplerinin başlarına yıktılar

'İmar Barışı' parası aldıkları evleri sahiplerinin başlarına yıktılar
Jandarma ve çevik kuvvet destekli zabıta ekipleri yıkıma direnen yurttaşlara şiddet uyguladı.

Bugün İstanbul'un Eyüp ilçesi Pirinççiler Mahallesi’nde hem sağanak yağmur hem de gecekondu yıkımı vardı. Gecekondularının yıkılmasını önlemek isteyen yurttaşlar, zabıta ekiplerine direnmeye çalışsa da şiddet uygulayan jandarma ve çevik kuvvet polisi destekli zabıtalar, insanların evlerini boşaltmasına dahi fırsat tanımadan kelimenin tam anlamıyla başlarına yıktı.

EŞYALARINI ALMALARINA DAHİ İZİN VERİLMEDİ

Yıkım sırasında kendisini evine kilitleyen bir kişi, kapısı kırılarak dışarı atıldı. Mahallede bu şekilde 60 binanın daha yıkılacağı öğrenildi.

Yer yer şiddetini arttıran yağmur altında gerçekleştirilen yıkımlar öncesinde gecekondu sahipleri kendilerine evlerini boşaltma fırsatı tanınmadığı gerekçesiyle tepki gösterdi. Belediye tarafından görevlendirilen işçiler tarafından evlerdeki eşyalar dışarı atıldı.

Yıkım kararı verilen evlerde oturan iki çocuklu Nilüfer Yedek, yıkım ekiplerine uzun süre direndi. Kendini eve kitleyen Nilüfer Yedek de zabıta ekiplerinin şiddetiyle karşılaştı.

Kapıyı kırarak içeri giren zabıta ekipleri Nilüfer Yedek'e şiddet uyguladı. Zabıtanın şiddetinin ardından kadına sağlık ekipleri müdahale etti.

MADEM BURASI YIKILACAKTI NEDEN BENDEN İMAR BARIŞI PARASI ALDINIZ?

Evi yıkılan 2 çocuk annesi Nilüfer Yedek zabıtalara, "Madem buraya yıkım vardı daha bir ay önce neden benden bu parayı aldınız? diye isyan etti.

Çocuklarından birisi hamile diğeri hasta olan Nilüfer Yedek isyanını şöyle dile getirdi:

"Ben iş yerindeydim, çalışıyordum. 5 buçukta tebligat geldi, Sabah 07'de de telefon geldi 'mahallede yıkım başladı' diye. Benim kızım altı aylık hamile, oğlum rahatsız, kendim kalp, şeker, astım hastasıyım. 3 kez ameliyat geçirdim kalbimden, çalışamıyordum. Ben buna rağmen 'çocuklarım hasta' diye çalışıyorum. Gelmişler sabahın köründe başıma evimi yıkıyorlar. Dört ay çalıştım ve devletin bana yapı imar belgesi, imar barışı diye çıkardığı parayı ödeyeceğim diye ben yemek yemiyorum evimde. Parayı ödedim elimde yapı kayıt belgem var. Madem buraya yıkım vardı daha bir ay önce neden benden bu parayı aldınız? 'Hayır burası kayıt olmuyor, burası yıkılacak' niye demediniz bana?' Ya da bir gün iki gün önce neden 'Bana burayı yıkacağız yıkım kararımız var. Evi boşaltın' deseydiniz. Ben boşaltmasaydım beni öldürselerdi, dünya umurumda olmazdı. Bana boşalt demediler.’’

KAYMAKAMIN AÇIKLAMASI 'İMAR BARIŞI' UYGULAMASINI DAHA DA ŞAİBELİ HALE GETİRDİ 

Eyüpsultan Kaymakamlığı'nca yapılan açıklamada, yıkımların 18 Mayıs 2018 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlayarak, yürürlüğe giren 'İmar Barışı' kanununu suistimal eden kişilere yönelik olduğu, Pirinççi Mahallesi’ndeki yıkımların, jandarma ve emniyet birimlerinin aldığı güvenlik tedbirleri içerisinde gerçekleştirildiği açıklandı.

İmar Barışı kapsamında olan, tüm yapılara 'Yapı Kayıt Belgesi' verildiği belirtilen açıklamada, "İmar Barışı kanun çerçevesinde vatandaşlara her türlü kolaylıklar sağlanırken, kanun dışında oluşabilecek, hiçbir kaçak yapıya da izin verilmeyecektir" denildi. (DHA)

Öne Çıkanlar