EYT'liler, '50 yaş şartı' getirileceği iddiasına tepkililer

EYT'liler, '50 yaş şartı' getirileceği iddiasına tepkililer
Emeklilikte yaşa takılanlar 50 yaş sınırı getirileceği iddiasına yeni mağduriyetler yaratacağı gerekçesiyle karşı çıkıyor.

Yaklaşık 5 milyon kişiyi ilgilendiren EYT'liler için AKP çalışma başlattı. AKP teklifi, bu yıl Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) Genel Kurulu'na getirmeyi planlıyor. 

AKP çevresinden gelen haberlere göre emeklilik için bazı şartlar aranacak ve yaş sınırı, sigortalılık sürelerine bakılacak. Bu şartlar arasında ise 50 yaşın altında olmama ve 1999 öncesi Bağ-Kur ya da SSK sicil kaydı bulunma şartı var. Kanun çıktığında prim ve gün sayısını dolduranlara emeklilik hakkı gelebilecek. Bu haberlere sevinen olduğu kadar tepki gösterenler de oldu. Tepkilerin nedeni ise yine emekli olmak için 50 yaş sınırı. Bundan dolayı Twitter'da açılan #EYTye50YaşKabulEdilemez tagına binlerce kişi destek verdi.

Independent Türkçe’den Ali Kemal Erdem, gelişmelerle ilgili olarak Emeklilikte Yaşa Takılanlar Federasyonu Başkanı Gönül Özüpak’la konuştu.
Şu ana kadar servis edilen bilgilerle sadece kamuoyundaki nabzın yoklandığını kaydeden Özüpak, durumun netleşmesi için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in veya Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamasının duyulması gerektiğini belirterek üçüncü kişilerden gelen açıklamaları kendileri açısından netlik olarak görmediklerini kaydetti.

‘YENİ BİR ‘EYT’Lİ DOĞACAK’

Özüpak, ayrıca kamuoyuna nabız yoklaması anlamında servis edilen çözüm formüllerinin de yeni mağduriyetler doğurabilecek nitelikle olduğunu öne sürerek, "Yeni bir EYT'li doğacak. Yine eşitlik ilkesinden aykırı hareket edilmiş olacak. Niye? 1999 öncesinde sigorta girişi olanlar o hakka sahip insanlardır. Şimdi farklı bir şart, farklı bir çözüm kabul edilebilir mi" diye sordu.

50 yaş sınırının yanlış olduğunu iddia eden Özüpak, bunun nedenlerini şöyle açıkladı: Geride kalan, örneğin 47 yaşında olan işsiz arkadaşım üç sene daha aç susuz mu yaşayacak? Yani öncesinde sunulan bütün şartları yerine getirmiş. İkinci tura dönerek belki prim gün sayısını toplamış, yatırmış. Ama şimdi hem sağlık sigortasından faydalanamıyor,  hem de diyorlar ki '3 sene daha bekleyeceksin' çünkü '50 yaşın altını emekli yapmayacağım'. Bu nedenlerle 50 yaş sınırı bizim nezdimizde kabul görmüyor. Yeni mağduriyetler yaratacak.

‘EŞİTLİK İLKESİNE AYKIRI’

50 yaş sınırının kabul edilmesi halinde yine eşitlik ilkesine aykırı davranılacağını da iddia eden Özüpak, "Anayasal hakkımız olan emeklilik hakkımızın yine ötelenmiş olması olacak. Yani başa dönülen bir öneri paketi bence" yorumunu yaptı. 

EYT SORUNU NEDİR?

Peki 22 yıldır süren bu sorunun çözümü için mücadele nasıl başladı? Bunun için 8 Eylül 1999 gününe gitmek gerekiyor. O gün kabul edilen 4447 sayılı yasa ile işsizlik fonu düzenlemesi devreye girdi. Bununla birlikte emeklilik yaşı kademeli olarak uzatıldı. Düzenlemeyle kabul edilen yasadan önceki yıllarda sigortalı olup iş yaşamına başlayan yüzbinlerce insanın emekli olabilecekleri tarih daha ileri bir zaman atıldı. Emeklilik hakları ileri tarihlere kayan binlerce insan zamanla örgütlenerek seslerini duyurmaya çalıştı.

Öne Çıkanlar