ExxonMobil, Irak Kürdistan’ından çıktı

ExxonMobil, Irak Kürdistan’ından çıktı
ABD'li petrol devi ExxonMobil, Irak Kürdistanı'ndan ayrıldı ve bölgedeki kalan tek lisansı olan Pirmam gaz bloğundan vazgeçti.

+GERÇEK - ABD'li  petrol devinin 2011 yılında Irak Kürdistanı’na girişi, Irak'ta şok dalgaları yaratmıştı. On yıl sonra ExxonMobil sessizce çantalarını topladı ve kalan son varlığı Pirmam'dan almış olduğu altı bloktan herhangi birinden bir damla bile bırakmadan ülkeden ayrıldı. Yerini alacak muhtemel firma, komşu Bina Bawi bölgesindeki gazla ilgili bağlantılı olabilir yorumu yapıldı.

ExxonMobil, Irak Kürdistanı'ndan ayrıldı ve bölgedeki kalan tek lisansı olan Pirmam gaz bloğundan vazgeçti. Süper şirketin Irak’a 2011'deki çekişmeli girişine yalnızca Bağdat'tan değil, aynı zamanda ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan da muhalefet olmuştu. Bu operasyonu Trump döneminde kısa bir süre dışişleri bakanlığı yağan o zamanın CEO'su Rex Tillerson tarafından yönetilmişti. Bölgede büyük siyasi tepkilere yol açtıktan on yıl sonra, Exxon geride fazla bir şey bırakmadan çekip gitti.

Uluslararası dev şirketler yatırım için çekmek, Irak Kürdistanı'nın on yıl önce gelişmekte olan petrol ve gaz sektörünü geliştirme stratejisinin temel taşıydı. Erbil'in ExxonMobil, Total, Chevron ve Gazprom Neft gibi şirketleri getirmedeki başarısı, Bağdat muhalefetine karşı siyasi bir kalkan sağlamaya yardımcı oldu. Bu dört firma, BM Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesi ülkeden üçünün ulusal şampiyonu.

Öne Çıkanlar