Evren Devrim Zelyut: Dolar Endeksi, Türk Lirası için alarm veriyor

Evren Devrim Zelyut: Dolar Endeksi, Türk Lirası için alarm veriyor
Zelyut, 'Merkez bankaları Dolar Endeksi'ne karşı paralarının değerini korumak için faiz artırırken AKP, faiz indirimini sürdürecek gibi gözüküyor. TL'de de değer kaybı sürecek' dedi.

ARTI GERÇEK - Yeniçağ gazetesi yazarı Evren Devrim Zelyut, bugünkü yazısında, dolar endeksinin geldiği noktayı ele aldı. Zelyut, "Dolar endeksindeki son hareketler lira için hayra alamet değil. Dolar endeksi nedir derseniz kısaca, Amerikan Doları'nın euro, Japon Yeni, İngiliz Sterlini, İsviçre Frangı, Kanada Doları ve İsveç Kronu'ndan oluşan bir sepete göre değerini belirleyen bir rakamdır. Yani endeks değeri yükseldikçe dolar bu saydığımız para birimleri karşısında değer kazanıyor demektir. Endeks değerinin düşmesi de doların küresel manada değer kaybettiğini gösteriyor" dedi.

Zelyut, yazısında şu değerlendirmelerde bulundu:

"Dolar Endeksi'nin değer kazanması ya da kaybetmesinde rol oynayan ana faktör ABD Merkez Bankası Fed'in ekonomiye bakarak verdiği/vereceği kararlar oluyor. Yani Fed Amerikan ekonomisinin canlılığı, enflasyon durumu ve işsizlik oranlarına göre para politikasını ayarlıyor. Eğer işsizlik artmışsa ya da kriz varsa faizleri düşürüyor, yatırımların artmasını amaçlıyor. Yetmezse para basıyor, ekonomide canlılık sağlamaya çalışıyor. Ama para basıp enflasyon oluşursa da bu sefer verdiği parayı faizleri artırıp, cazibe yaratıp merkeze geri çekiyor.

Dolar Endeksi'ne baktığımızda salgın öncesinde 102 değerini aldığını görüyoruz. Salgınla beraber ekonominin durması, karantina gibi kavramların hayatımıza gelmesi ile endeks 90'a kadar düştü. Ancak Mart 2021'den sonra değerin yükselmeye başladığını gördük. Dolar/TL'deki harekete baktığımızda da mart ayında 7 olan kurun Dolar Endeksi ile beraber harekete başladığını izliyoruz.

Dolar Endeksi özellikle Amerika'da enflasyonun yüzde 6,2 ile son 30 yılın rekor seviyesine çıkması sonucu son bir ayda sert şekilde yükselerek 96 seviyesine ulaştı. Dolar küresel olarak değer kazanırken, AKP'nin kendisini kurtarmak için yaptığı çılgınca faiz hamleleri de bu etkinin tuzu biberi olarak içeride kuru 11'in üzerine attı.

Tüm dünya merkez bankaları Dolar Endeksi'ndeki harekete karşı millî paraların değerini korumak için faiz artırırken AKP, Merkez Bankası'nın faiz indirimleri devam edecek gibi gözüküyor. Bunun doğal sonucu ise Lira'nın değer kaybına devam etmesi olacak.

Esas konumuza dönersek, Dolar Endeksi'ndeki yükselişin önümüzdeki dönemde de devam edeceğine dair Fed kurmaylarından açıklamalar geliyor. Bakın kim ne demiş:

"ABD Merkez Bankası (Fed) Başkan Yardımcısı Richard Clarida, tahvil alımlarının azaltımına ilişkin görüşmelerin aralık ayında olabileceğini aktardı."

"Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic 2022 yaz aylarında FED'in faiz artışı yapması gerekeceğini söyleyerek faiz tahminini öne çekti."

"Chicago Fed Başkanı Charles Evans, fiyatlar üzerindeki enflasyonist baskıların beklediğinden uzun sürdüğünü söyledi."

Bütün bu açıklamalar Amerika'da salgınla basılmış paranın geri çekilme vaktinin yaklaştığını gösteriyor. Bunun için de faizler artacak. Faiz artınca Türkiye gibi ülkelerde dolar daha nadir hale gelecek, azalacak, kur artacak. İşte bizim sürekli işaret ettiğimiz finansal tsunami dalgası da o zaman Türkiye sahillerine ulaşmış olacak. Dolar Endeksi yükselerek bunun öncü sinyallerini vermeye çoktan başladı. Ancak bunu görecek ehil gözler yönetimin içinde ne yazık ki yok.

Peki size bir soru: Onların gözlerinin gördüğü rakamlar sadece kendi banka hesaplarına yatan bol sıfırlı dolarlar mıdır? Siz ne dersiniz?"

Öne Çıkanlar