Evergrande endişesi Hong Kong'a sıçradı: Alacaklıları ödeme için ek süre tanıyacak

Evergrande endişesi Hong Kong'a sıçradı: Alacaklıları ödeme için ek süre tanıyacak
Ağır borç yükü altındaki Çinli gayrimenkul şirketi Evergrande hisseleri Hong Kong piyasasında yüzde 19 geriledi. Endişeler artarken, bazı alacaklılar şirkete ek süre vermeyi planlıyor.

Çin’in gayrimenkul sektörünün sağlığına ilişkin endişeler haftanın ilk işlem gününde Hong Kong piyasasına da sıçradı ve emlak şirketlerinin hisse senetlerine bir yılı aşkın sürenin en güçlü satışını getirerek, bankalardan Ping An Insurance Group Co.’ya, tüm hisseleri ve yüksek faizli dolar tahvillerini aşağı çekti.

Hang Seng Emlak Endeksi yüzde 5,9 kadar gerileyerek Mayıs 2020’den bu yana en büyük düşüşünü gerçekleştirirken, Çin’in piyasa değeri açısından en büyük sigorta şirketi Ping An Insurance Hong Kong piyasasında yüzde 7,3 değer kaybetti. Hong Kong’un gösterge endeksi Hang Seng yüzde 3,3 ile son iki ayın en büyük günlük kaybını yaşadı. Yatırım yapılabilir seviyenin altında nota sahip Çin dolar tahvilleri ise 2 sent kadar geriledi.

Yatırımcıların haftalardır süren China Evergrande Group merkezli endişeleri, Çinli yetkililerin hükümetin dünyanın en yoğun borca sahip emlak geliştirici şirketine ilişkin sessizliğini korumasının ardından hızla yayılıyor.

Bocom International Holdings Co Ltd.’nin Hong Kong ve Çin Emlak Araştırma Müdürü Philip Tse, "Yatırımcılar bugünlerde yüksek borca sahip şirketler konusunda endişeli olabilir ve değerlemelere fazla bakmayabilir. Hükümet Evergrande konusunda açık bir işaret vermez ya da gayrimenkul sektörüne ilişkin kısıtlamalarını gevşetmezse düşüş daha da sürecek" dedi.

EVERGRANDE PROBLEMİNİN ETKİSİ HİSSEDİLMEYE DEVAM EDİYOR

Çin emlak devi Evergrande’nin finansal sistemi tehdit eden borç krizinde bu hafta önemli bir viraj alınacak. 300 milyar dolardan fazla borcu bulunan Evergrande’nin iki bonosu için perşembe günü faiz ödemesi yapması gerekiyor.

Halihazırda banka kredi geri ödemelerinde geri düşen emlak devinin işlem gören tahvil ve bonolarının da değeri giderek düşüyor.

Evergrande’nin bir bonosu, işlemlerde ihraç fiyatının yüzde 30’una kadar gerileyerek güçlü iflas riskine işaret etti. Çin cuma günü finansal sisteme 14 milyar dolarlık kısa vadeli nakit sürse de Evergrande borç riskinin yayılma endişesi piyasalarda hakim. Evergrande hisseleri Hong Kong’da %19 gerileyerek pazartesi gününü tarihi dip seviyeden kapatma yolunda. Çin emlak firmalarının hisseleri Evergrande ile birlikte düşerken yatırım yapılabilir notun altındaki dolar cinsi özel sektör tahvil endeksinde getiri yüzde 14 ile son 10 yılın zirvesine ulaştı.

ALACAKLILARI EK ÖDEME İÇİN SÜRE TANIYACAK

Çinli emlak devi Evergrande’nin hisseleri şirketin borçlarında temerrüte düşeceği kaygılarıyla 11 yılın en düşük seviyesine gerilerken ana alacaklılarından biri krediler için zarar karşılığı ayırdı. Bazı alacaklılarsa Evergrande’ye borçları geri ödemesi için ek süre vermeyi planlıyor.

Çinli düzenleyici kurumlar yaklaşık 305 milyar dolar borç ve yükümlülüğü bulunan nakit darboğazındaki Evergrande’nin bankacılık sistemi için tehlike oluşturabileceğini belirterek şirketin Çinli yatırımcılara sattığı tahvillerin kredi notunu düşürmüştü.

Evergrande son günlerde gayrimenkul satışlarının düşmeye devam etmesinden dolayı çapraz temerrüte düşebileceği uyarısında bulunmuş ve 20 Eylül’de vadesi gelecek kredi faiz ödemesini yapamayacağını bankalara iletmişti.

Çin’in devlet destekli Global Times gazetesinin baş editörü, Evergrande’nin "batmayacak kadar büyük" olduğu varsayımıyla devletin kurtarma paketine bel bağlamaması gerektiği konusunda uyarmıştı.

ALACAKLILAR ZARAR KARŞILIĞI AYIRDI

Çin’in varlık bakımından en büyük üçüncü bankası Agricultural Bank of China’nın (AgBank) bir yöneticisine göre, banka Evergrande’ye verdiği krediler için belli bir zarar karşılığı ayırdı.

Öte yandan iki farklı kaynağa göre, Evergrande’nin diğer iki büyük alacaklısı China Minsheng Banking Corp ve China CITIC Bank Corp Ltd, Evergrande’nin vadesi yakında dolacak borç yükümlülüklerinin bir kısmının faiz ödeme süresini uzatmayı planlıyor.

Alacaklılardan Minsheng, Evergrande’ye olan kredi pozisyonunu son 12 ayda 40 milyar yuandan 30 milyar yuana düşürmüş ve borçlu şirkete son aylarda yeni kredi teklif etmeyi kesmişti.

Evergrande’nin Mart 2022 vadeli tahvilinin 23 Eylül’deki kupon ödemesi 83.5 milyon dolar. Şirketin ayrıca 47.5 milyon dolarlık Mart 2024 vadeli tahvil kupon ödemesini 29 Eylül’de yapması gerekiyor.

Şirketin bu kupon ödemelerini yapıp yapamayacağı yatırımcılar tarafından yakından izleniyor

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar