Europol'e suçu ispatlanamayan kişilere ait verileri silmesi talimatı

Europol'e suçu ispatlanamayan kişilere ait verileri silmesi talimatı
Europol, bireylerin temel haklarına risk teşkil edecek şekilde büyük veri sakladığı için kınanmıştı. Kurumun, süresi dolmuş ve silinmemiş verileri imha etmesi için 12 ayı bulunuyor.

Avrupa Birliği polis ağı Europol'e herhangi bir suçtan sorumlu olduğu ispatlanmayan kişilere ait verilerin silmesi talimatı verildi. Europol'le ilgili yürütülen bir soruşturmada, kurumun, masum kişilerle ilgili bilgi topladığı ve sakladığı tespit edilmişti.

Europel’in, verilerin tutulma süresi için belirlenen güvenlik standartlarını aşan durumlardaki tüm bilgileri silmesi istendi. Herhangi bir suç unsurunun ispatlanamadığı durumlarda veriler en fazla altı ay saklanabiliyor.

Euronews’in aktardığı habere göre Avrupa Veri Koruma Denetçisi (EDPS) 2019 yılında başlatılan soruşturma sonucunda alınan karar üzerine talimatın 3 Ocak'ta gönderildiğini açıkladı.

İKİ YIL ÖNCE KINAMA VERİLMİŞTİ

EDPS, iki yıl önce bireylerin temel haklarına risk teşkil edecek şekilde çok büyük hacimlerde veri sakladığı için Europol'e kınama verildiğini hatırlattı.

‘EUROPOL, VERİLERİ GEREĞİNDEN FAZLA SAKLIYOR’

Denetleme otoritesi, o tarihten bu yana Europol'ün bazı önlemler hayata geçirdiğini fakat verilerin korunma süresiyle ilgili taleplere uymadığını vurguladı. EDPS açıklamasında "Bu Europol'ün verileri gereğinden fazla sakladığı anlamına geliyor" ifadelerine yer verildi

Polis teşkilatının, 3 Ocak itibariyle süresi dolmuş ve silinmemiş verileri imha etmesi için 12 ayı bulunuyor.

Öne Çıkanlar