Euro ve dolarda 20 yıl sonra tarihi gün: ABD'de enflasyon beklentisi zirveye çıktı

Euro ve dolarda 20 yıl sonra tarihi gün: ABD'de enflasyon beklentisi zirveye çıktı
Dolar tüm önemli para birimlerine karşı değer kazanırken, bu ivmenin etkisiyle euro/dolar paritesi 2002'den beri en düşük seviyeye geldi. ABD'de ise gözler enflasyon verisinde...

+GERÇEK - Avrupa Birliği’nin ortak para birimi euro ile ABD Doları'nın değeri 20 yıl sonra eşitlendi. Yılbaşında 1,1370 olan euro/dolar kuru bugün 1,0005’e kadar geriledi.

Aralık 2002 sonrasında ilk kez 1 euro 1 dolara eşitlenmişti. İlk olarak 1 Ocak 1999 tarihinde devreye alınan euro, Aralık 1999’da doların değerinin altına gerilemiş, Aralık 2002’ye kadar bu durum sürmüştü.

Analistler, 1 euronun 90 dolar/cent’e kadar gerileyebileceğini tahmin ediyor.

SAVAŞ, ENFLASYON VE FAİZ POLİTİKASI VURDU

ABD’de ve Euro Bölgesi'nde tüketici enflasyonu yüzde 8,6’ya yükselmesine rağmen ABD Merkez Bankası (Fed) ile Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) faiz politikalarının farklılaşması, Ukrayna savaşının Avrupa ekonomilerini daha olumsuz etkilemesi ve artan resesyon korkuları, Euro’nun dolar karşısında hızla değer kaybetmesini beraberinde getirdi.

Fed faizi marttan bu yana toplamda 150 baz puan artırıp yarın da 75 baz puanlık daha artışa hazırlanırken Avrupa Merkez Bankası’nın negatif faize devam etmesi bu ancak bu ay ve 25 baz puanla faiz artışlarına başlayacak olması, Euro’nun dolar karşısında kayıp yaşamasına neden oldu.

Farklılaşan faiz politikaları sonucu ABD’de hazine tahvillerinin faizlerini hızla artarken Euro bölgesi ülkelerinin tahvil faizlerinin düşük kalması, yatırımcıların Euro tahvilleri yerine dolar tahvillere yönelmesini sağladı.

ENERJİ KRİZİ VE RESESYON KORKUSU BÜYÜYOR

Ukrayna’nın Rusya’yı işgali ve AB’nin ABD ve İngiltere ile birlikte Rusya’ya karşı uyguladığı sert yaptırım kararları, yaşlı kıta Avrupa’da enerji krizini de beraberinde getirdi.

Savaş öncesinde zaten yüksek olan enerji fiyatları, savaş ve yaptırımlarla birlikte daha da yükseldi ve Avrupa’yı sarstı.

Resesyon korkusu yaşanırken ECB’nin yüksek enflasyonu frenleyecek faiz artışlarında gecikmesi, euronun 2022’de en çok değer kaybeden para birimlerinden biri olmasını da beraberinde getirdi.

Euronun değer kaybı euro kullanan ülkeler için ihracatta rekabet avantajı açısından olumlu olarak görülebilse de zaten rekor düzeyde olan enflasyonu aşağı çekmeyi zorlaştırıyor.

DOLAR 20 YILIN ZİRVESİNDE

Yüksek enflasyonu frenlemek üzere Fed’in diğer ülkelere göre faiz artışında hızlı hareket etmesi, Ukrayna savaşından görece daha az etkilenmesi, hatta enerji ihracatçısı olarak Avrupa’ya satışlarını artırması, riskten kaçan yatırımcıların güvenli liman olarak görmesiyle birlikte ABD dolarının değeri 20 yılın zirvesine yükseldi.

Doların euro dahil altı büyük para birimi karşısındaki değerini ölçen dolar endeksi, bugün 108,5 ile 20 yılın zirvesini gördü.

ABD'DE ENFLASYON BEKLENTİSİ YENİ ZİRVEYE ULAŞTI

Fed'in New York Şubesi, Amerikalı tüketicilerin kısa vadeli enflasyon beklentisinin yüzde 6,8 ile yeni zirveye ulaştığını açıkladı. New York Fed, haziran ayına ait Tüketici Beklentileri Anketi'nin sonuçlarını yayımladı. Yaklaşık 1300 hane halkının katılımıyla gerçekleştirilen anketin sonuçlarına göre, gelecek 12 ayı kapsayan kısa vadeli medyan enflasyon beklentisi 0,2 puan artışla yüzde 6,8'e yükseldi.

Bu dönemde rekor tazeleyen kısa vadeli enflasyon beklentisi, mayısta da yüzde 6,6 ile anketin yapılmaya başlandığı 2013'ten bu yana en yüksek seviyeye ulaşmıştı.

Gelecek üç yıllık süreci kapsayan orta vadeli enflasyon beklentisi ise aynı dönemde 0,3 puan azalarak yüzde 3,6 seviyesine geriledi. Ocak ayından bu yana en büyük düşüşü gösteren orta vadeli enflasyon beklentisi, mayısta yüzde 3,9 seviyesinde gerçekleşmişti.

Harcamalardaki artışa ilişkin beklenti de bu dönemde 0,6 puan azalarak yüzde 8,4'e gerilemesine rağmen 2021'in ortalaması olan yüzde 5'in oldukça üzerinde kalmaya devam etti.

HAZİRAN AYI ENFLASYONU ÇARŞAMBA GÜNİ AÇIKLANACAK

ABD'de geçen ay açıklanan verilere göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) mayısta aylık yüzde 1 artarken, yıllık yüzde 8,6 ile Aralık 1981'den bu yana kaydedilen en yüksek artışı göstermişti.

Ülkede enflasyonun yükseliş eğilimini sürdürerek yeniden 41 yılın zirvesine çıkmasının ardından Fed, haziran toplantısında 75 baz puanla 1994'ten bu yana en hızlı faiz artışını gerçekleştirmişti.

ABD'de çarşamba günü açıklanacak haziran ayı enflasyonuna ilişkin piyasa beklentisi ise yıllık bazda yüzde 8,8 ile 41 yılın yeni zirvesine çıkması yönünde.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar