EÜAŞ Müdürü Meclis'te açıkladı: Doğal gazda 15, kömürde 8 kat fiyat farkı var

EÜAŞ Müdürü Meclis'te açıkladı: Doğal gazda 15, kömürde 8 kat fiyat farkı var
Meclis'te konuşan Elektrik Üretim A.Ş. Genel Müdürü İzzet Alagöz, doğal gaz tedarikinde 15, kömürde ise 7-8 kat fiyat farkı olduğunu açıkladı.

Elektrik Üretim Anonim Şirketi'nin (EÜAŞ) Genel Müdürü İzzet Alagöz, kurumun hesaplarının görüşüldüğü TBMM KİT Komisyonu’nda doğal gaz ve kömürde astronomik fiyat farkları olduğunu söyledi. Alagöz, "Şu anda bizim doğal gaz tedarikinde 15 kata varan fiyat farkları var, kömürde yaşadığımız 7-8 kat fiyat farkları var" dedi.

Doğal gaz ve petrolün büyük bir bölümünü ithal eden Türkiye, Rusya, İran, Azerbaycan başta olmak üzere birçok ülkeden doğal gaz alınıyor. Enerji için yapılan ödemeler de cari açığı sürekli beserken, hangi ülkeden ne kadar fiyata doğal gaz alındığı açıklanmıyordu. Ancak son dönemde Rusya-Ukrayna savaşı ve dolardaki artış nedeniyle ödemelerin de yükseldiği belirtiliyordu.

Büyük fiyat farklarının ortaya çıktığı TBMM KİT Komisyonu’nda da itiraf edildi.

EÜAŞ MÜDÜRÜ: 15 KAT FİYAT FARKI VAR

Geçen hafta komisyonda Elektrik Üretim A.Ş.’nin (EÜAŞ) hesapları görüşüldü.

Cumhuriyet’in haberine göre bilgilendirme yapıp milletvekillerinin sorularını yanıtlayan EÜAŞ Genel Müdürü İzzet Alagöz, yurt dışına bağlı olunan doğal gaz ve kömür santrallarındaki üretimi minimize ederek bağımlılığı azaltmaya çalıştıklarını söyledi. Alagöz, "Uluslararası tedarik zincirindeki sıkıntılardan dolayı şu anda bizim doğalgaz tedarikinde 15 kata varan fiyat farkları var, kömürde yaşadığımız yedi, sekiz kat fiyat farkları var" ifadelerini kullandı.

‘DOĞAL GAZ VE KÖMÜRDE TAMAMEN DIŞA BAĞIMLIYIZ, SATIN ALABİLEN KENDİNİ MUTLU SAYIYOR’

Ukrayna’dan tedarik edilen kömürle ilgili sıkıntının sadece enerji sektörünü değil inşaat, çimento ve demir çelik sektörlerini de direkt etkilediğini belirten Alagöz, "Şimdi, biz uluslararası tedarik zincirinin neden sıkıntı yaşadığını EÜAŞ olarak bilemeyiz ama etkilerini biliyoruz" dedi. Santrallar ne kadar verimli, ne kadar teknolojik donanımlı olursa olsun su yoksa üretim yapma şansı olmadığını dile getiren Alagöz, "Mecburen arz güvenliğini teminen ithal kaynakları kullanmak zorundayız. Tamamıyla dövize bağlı, tamamıyla dışa bağlı doğalgaz ve ithal kömürü biz de diğerleri gibi satın alıyoruz. Eğer maliyetini karşılayıp satın alabiliyorsa şu anda ülkeler kendini mutlu kabul ediyor" diye konuştu.

Öne Çıkanlar