Eskişehir'de kadınlar ‘yoga yasağını’ deldi: Onlarca kadın parkta buluştu

Eskişehir'de kadınlar ‘yoga yasağını’ deldi: Onlarca kadın parkta buluştu
Eskişehir’de "izinsiz" olduğu gerekçesi ile kadınların yoga yapması engellenen parkta onlarca kadın bu kez sadece matlarnı değil dövizlerini de alıp parka geldi.

Eskişehir'de işletmesi valiliğe bağlı Türk Dünyası Vakfı’na ait olan Dede Korkut Parkı'nda yoga yapan kedınların engellenmesinin ardından, bu engellemeye karşı onlarca kadın matlarını ve dövizlerini alarak parkta buluştu.

Valilik engellemeye dair yoga etkinliğinin "izinsiz" olduğunu öne sürmesinin ardından Kadın Savunması da yasak kararına karşı 30 Mayıs günü yoga yapmak için aynı parka çağrı yapmış, Eskişehir Demokratik Kadın Platformu’ndan da çağrı tekrarlanmıştı. Kadınlar bugün (30 Mayıs) Dede Korkut Parkı’nda matları ile bir araya geldi.

Sendika.org'da yer alan habere göre, kadınlar matlarıyla bir araya geldikleri Dede Korkut Parkı’nda açıklama yaptı. Açıklamada "Yasaklar ülkesi Türkiye’de her gün yeni bir keyfi yasakla uyanıyoruz" denildi.

Açıklamanın tamamı şöyle:

"Konserin, festivalin, eğlenmenin sudan bahanelerle ve "toplum", "genel ahlak" gerekçe edilerek engellenmesinin ardından parkta yoga yapmak da yasaklandı.

Eğlenmenin, şarkı söylemenin, neşenin, umudun yasaklandığı özgürlükler ülkesi Türkiye’de hiçbir şey serbest değil sanmayın elbetteki serbest olan şeyler var. Gerici vakıf ve cemaatlerin örgütlenmesi serbest, onların etkinlikleri serbest, örneğin Ensar Vakfında istismar edilmek, Süleymancıların yurdunda yanarak ölmek serbest, yurdunuzda kalan gençlere istediğiniz gibi baskı uygulayabilirsiniz. Bitti mi bitmedi örneğin kadınsanız boşanmak istediğiniz erkek tarafından öldürülebilir, tacize, tecavüze, şiddete maruz bırakılabilir, bir erkekseniz istediğiniz gibi bir kadını veya lubunu öldürebilir elinizi kolunuzu sallayarak gezebilirsiniz ya da millet açlıktan kırılırken onlara altın musluklu evinizden hurmalı tarifler verebilir veya Sarayınızda şatafatlı yemek sofraları kurabilirsiniz.

Eskişehir Valiliğine bağlı Türk Dünyası Vakfı Dede Korkut Parkı’nda yoga yapan bir grup kadın Cimer’e yapılan bir şikayet bahane edilerek engellenmek istendi. Ardından açıklama yapan Türk Dünyası vakfı parkta toplu etkinlik için herkesin izin alması gerektiğini söyledi. Biz sizin neden yoga yapanları engellediğinizi biliyoruz. Nedeni ne Cimer’e yapılan şikayet ne de halkın parktan eşit bir şekilde faydalanması. AnadoluFest’i neden engellediyseniz, Aynur Doğan’ın, Melek Mosso’nun sahneye çıkması neden engellendiyse, yoga yapanları da o yüzden engellemek istiyorlar. Ama bir şeyi kaçırıyorlar. Kadınlar sizin Yasaklarınızı tanımadı, tanımaz. Eğer birileri engellenecekse Seda Kurt’u öldürüp kaçan ve yeri kadınlar tarafından bulunmasına rağmen hala tutuklanmayan Ercan Akkaş engellensin, eğer birileri engellenecekse yurtdışına para kaçırmak için kullanılan gerici vakıflar engellensin, eğer birileri engellenecekse kadın katillerini cezasızlıkla ödüllendiren yargı mensupları engellensin. Bizler bugün matımızı kaptık yogaya geldik. Hadi bizi de engelleyin.

Açıklamanın ardından kadınlar parkta yoga yaptı.

AKP MİLLETVEKİLİ VE VAKFIN MÜTEVELLİ HEYETİ BAŞKANI'NDAN AÇIKLAMA

Kadınlar parkta bir araya gelmeden önce öğlen saatlerinde Eskişehir.Net’in haberine göre, AKP Eskişehir Milletvekili ve Türk Dünyası Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Nabi Avcı, Dede Korkut Parkı’nda basın açıklaması yaptı. Avcı, "Burada herkes istediği gibi, istediği zaman spor yapabilir, yoga yapabilir, başkalarını rahatsız etmeyecek şekilde müzik dinleyebilir, doğum günü partileri yapabilir. Her türlü etkinlik burada serbesttir. Herhangi bir yasak bugüne kadar olmadı bugünden sonra da olamayacak. Bu yanlış bilgilendirmeler, dezenformasyonlar bir hayra da vesile oldu. Şimdi diğer parklarda da inşallah Büyükşehir Belediyesine ait parklarda da insanlar yoga yapabilecek, çimlere yaygı yayabilecekler, piknik yapmalarına müsaade edilecek, edilmezse de yine buraya bekleriz. Burada hepsi serbest. Evcil hayvanlarını gezdirebilirler, gerekli uyarılarımız mevcut. Dolayısıyla da Eskişehirliler rahat olsunlar. Herhangi bir yasak burada söz konusu değil. Yasak arıyorsanız başka yerlere bakacaksınız."

Öne Çıkanlar