Eskişehir'de zamlara karşı kitlesel eylem: Ampulü söndür

Eskişehir'de zamlara karşı kitlesel eylem: Ampulü söndür
Eskişehir’de elektrik zamlarını protesto etmek için bir araya gelen yurttaşlara polis müdahale etti. Müdahaleye rağmen gösteri gerçekleştirildi.

Eskişehir Adalar’da Emek ve Demokrasi Güçleri artan zamlara karşısında zamların geri alınması talebiyle Hamamyolu Caddesi’nde kitlesel yürüyüş gerçekleştirdi. Yüzlerce insanın katıldığı eylemde "Artık yeter zamlar geri alınsın, faturaları ödeyemiyoruz" yazılı pankart açan kitle, "Sefaleti kabul etmiyoruz", "Bu zamlarla yaşanmaz", "Ampulü söndür", "Karanlığa mahkum değiliz" yazılı dövizler taşıdı. Kitle sıklıkla "Halka değil çetelere barikat", "Zamlara hayır", "Halkız, haklıyız, kazanacağız", "Hükümet istifa" sloganları attı.

Pankart, döviz ve sloganlar eşliğinde yürüyüşe geçen kitleye polis müdahale etti. Barikat kuran polis, kitlenin geçişine izin vermedi. Polis barikatlarını tanımayan kitle "Hükümet istifa" sloganlarıyla polise tepki gösterdi.

ENGELLEMEYE RAĞMEN AÇIKLAMA

Polisin engellemesine karşı yüzlerce kişinin katılımıyla açıklama yapıldı. Birleşik Metal İş Sendikası üyesi Selimiye Orcan, "Özellikle elektriğe yüzde 125, doğalgaza yüzde 50 oranında yapılan insafsız zamlar ülke çapında büyük tepkilere yol açtı. İşte bu yüzden bugün buradayız, Eskişehir halkına sesleniyoruz. İğneden ipliğe makarnadan ekmeğe; trafik cezalarından emlak vergisine ayçiçek yağından peynire kadar hayatımızın en temel ihtiyacı olan mal ve hizmetlere yapılan zam yağmuru halkımızın belini büktü" dedi.

‘SATIN ALMA GÜCÜMÜZ SIFIRLANDI’

Ülkeyi artık yönetemez hale gelmiş siyasi iktidarın yanlış ekonomik politikaları karşısında gelir ve satın alma güçlerinin bütünüyle sıfırladığını kaydeden Orcan, "Türkiye İstatistik Kurumu’nun Aralık ayında açıkladığı yıllık yüzde 36’lık enflasyon oranı, son 20 yılın en yüksek rakamı oldu. Ülkemizin çalışan nüfusunun yüzde 69’u asgari ücret almaktadır, işçilerin yüzde 20’si asgari ücretin altında çalışmak zorunda bırakılmıştır. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın asgari ücret için açıkladığı yüzde 50’lik zam yeni yılın ilk günlerinde erimiştir. Yüzde 30’luk zamma rağmen memur maaşları yoksulluk sınırının altında kalmıştır" diye belirtti.

‘ZAMLARA KARŞI DURALIM’

Ülkenin dört bir yanında geçinemeyen ve faturalarını ödeyemeyen yurttaşların sesinin yükseldiğine dikkat çeken Orcan, "Biz de Eskişehir’den sesimizi duyurmak için buradayız. Sefalet ücretlerine teslim olmak istemeyen işçilerin sesleri ile fahiş zamlara faturalarını yakan yurttaşların öfkesi aynı meydanda buluşmaktadır. Eskişehir halkına çağrımızdır; zamlara karşı duralım, sesimizi duyuralım, zamları hep birlikte geri aldıralım" ifadelerini kullandı.

İktidara seslenen Orcan, taleplerini şöyle sıraladı:

"* Başta gıda ve enerji olmak üzere temel ihtiyaç maddelerine yapılan zamlar geri çekilsin.

* İnsanca yaşayabilecek adaletli bir ücret politikası sağlansın.

* Yüksek enflasyon karşısında maaş ve ücret iyileştirmeleri ile ilgili yasal düzenlemeler acilen yapılsın.

* İşten çıkartmalar yasaklansın.

* Ekonomik krizin yükü halkın sırtına değil, sermayeye yüklensin.

* Enerji, bayındırlık ve temel kamu hizmetlerinde özelleştirme politikalarına son verilsin.

* Bu faturaları biz ödemeyeceğiz.

* Bu faturayı size kesiyoruz.

* Faturaları krizin sorumlusu iktidar ödesin."

Yapılan açıklama ardından eylem sloganlar eşliğinde son buldu. (MA)

Öne Çıkanlar