Eskişehir Barosu: ‘İstanbul Sözleşmesi yaşatır’ yalnızca bir slogandan ibaret değil

Eskişehir Barosu: ‘İstanbul Sözleşmesi yaşatır’ yalnızca bir slogandan ibaret değil
Eskişehir'de avukat Merve Gül Durmaz, İstanbul Sözleşmesi’nin feshine yönelik iptal davası görülürken eski eşi tarafından yaralandı. Eskişehir Barosu, açıklamada sözleşmeye vurgu yaptı.

Eskişehir’de Mete Arslanoğlu, yaklaşık 2,5 yıl önce boşandığı avukat Merve Gül Durmaz'ı ateşli silahla yaraladı. Merve Gül Durmaz, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde tedavi altına alındı. Olay yerinde gözaltına alınan fail Arslanoğlu, "kasten yaralama" suçlaması ile tutuklandı.

Kentteki avukatlar, avukat Merve Gül Durmaz’ın gördüğü şiddeti Eskişehir Adliyesi önünde protesto etti. Eskişehir Baro Başkanı Mustafa Elagöz, dün yaptığı açıklamada, "Yasaların uygulanmaması, önleyici ve koruyucu tedbirlerin alınmaması, toplumsal cinsiyet eşitsizliğini ortadan kaldıracak politikaların uygulanmaması, haksız tahrik adı altında indirimlerin uygulanması tıpkı meslektaşımızın maruz kaldığı elim olayda olduğu gibi faillere güç ve cesaret vermektedir. Onları cesaretlendiren bu ortamda ‘durmayacakları’ kuşku götürmez bir gerçektir" dedi.

'İSTANBUL SÖZLEŞMESİ'NE NE DENLİ İHTİYACIMIZIN OLDUĞUNU AÇIKÇA GÖSTERMEKTEDİR'

Olay saatinde Danıştay’da İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmenin iptaline yönelik davanın duruşması olduğunu hatırlatan Elagöz, "Şahsım da olay saatinde bu duruşma salonundaydı. Akşama kadar İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmenin hukuki ve sosyal sonuçlarına ilişkin savunmalar yapılırken böyle bir olayın cereyan etmesi ülkemizde kadına karşı şiddetin artık önlenemez hale geldiğini de açıkça ortaya koymuştur. Bir kadının şehrin ortasında, gündüz vakti eski eşi tarafından ateşli silahla yaralanması, bir kez daha İstanbul Sözleşmesi'ne ne denli ihtiyacımızın olduğunu açıkça göstermektedir. Bugüne kadar bizler hep ‘İstanbul Sözleşmesi yaşatır’ dedik. ‘İstanbul Sözleşmesi yaşatır’ demek yalnızca bir slogandan ibaret değil kadınların yaşam mücadelesinin temel dayanağıdır. Kadına yönelik şiddetle mücadelede edinilen kazanımlardan ödün verilmesi ise ülkemizde maalesef kadınların yaşam mücadelesini elinden almak demektir. Anayasa ile güvence altına alınan en temel hak olan yaşam hakkı, her geçen gün eril zihniyet tarafından ihlal edilirken, kanunların yeterince uygulanmaması, soruşturmaların etkin olarak yürütülmemesi, devletin üzerine düşen yükümlülükleri yerine getirmemesi kadınları korumasız bırakmakta ve adeta yaşam haklarını ellerinden almaktadır" ifadelerini kullandı.

Elagöz, "Bir kez daha ısrarla ifade etmek isteriz ki; kadınların kazanılmış haklarını elinden almaya çalışan her türlü politikaya karşı sonuna kadar mücadele edecek, kadına karşı şiddetin önlenerek yasaların etkin ve eksiksiz uygulanması için başta meslektaşımız olmak üzere tüm kadınların hukuki mücadelesinde yanında olacağız" dedi. (ANKA)

Öne Çıkanlar