Gözaltı sürecini anlatan Öker: 'Adalet' diyebilmek için bin şahit lazım

Gözaltı sürecini anlatan Öker: 'Adalet' diyebilmek için bin şahit lazım
Eski HDP İstanbul Milletvekili Turgut Öker, Ankara'da gözaltına alınmasını ARTI TV'de değerlendirdi.

+GERÇEK- HDP 25. Dönem Milletvekili Turgut Öker Adıyaman Newroz kutlamalarında yaptığı konuşma nedeniyle örgüt üyeliği suçlamasıyla gözaltına alındı. Savcılığa sevkedilen Öker buradaki ifadesinin ardından serbest bırakıldı.

Günün İçinden programında Fuat Ateş'in konuğu olan Turgut Öker, gözaltında yaşadıklarını ARTI TV'de anlattı. "Kaftancıoğluna yaptıkları gibi bana da uyduruk bir ceza soruşturma üzerinden siyaset yasağı verecekler" diyen Öker, "Toplum içerisinde karşılığı olan ve kendisine biat etmeyen insanların bu ortamda siyaset yapmasını engellemek istiyorlar. Kendi emellerine de ancak bu şekilde ulaşabileceklerini düşünüyorlar. Böyle uyduruk suçlamalarla insanların mücadeledeki yerini, siyasetini engellemeye çalışıyorlar." ifadelerini kullandı.

KAWA’YI ANMAK ‘ÖRGÜT ÜYELİĞİ’ SAYILDI

Newroz kutlamalarında yaptığım konuşmadan kaynaklı gözaltına alındığını belirten Öker, gözaltı sürecini şöyle anlattı: "Sivas İl Jandarmadan beni aradılar. Hakkımda bir dava açıldığını ve sadece gidip ifade vermemi istediler. Ben savcılığa gitsem daha çabuk sonuçlanmaz mı diye sordum. Hayır sadece bir ifade vereceksin dediler. Çankaya karakoluna gittiğimde ifade edilen hakkında tutuklama kararı var. Gerekçe olarak herhangi bir bilgi veremediler çünkü ellerinde dosya yoktu. 5 saat parmak izi, fotoğraf çekimi ve hastane kontrolü yapıldıktan sonra savcılığa çıkardılar. Orada öğrendik gerekçeyi. Adıyaman'daki Newroz kutlamalarında yaptığım konuşmanın giriş bölümündeki "Demirci Kawa'dan günümüze kadar insanlığın bugüne gelmesinde bu ateşi yakan tüm şehitlerimizi saygıyla anıyorum" ifadesi 'örgüt üyeliği' suçuna gerekçe sayılıyor."

‘SAVCI BEYİN OKUMAYA ÇALIŞTI’

Savcının beyin okuyuculuğu yaparak sözlerine farklı anlamlar yüklemeye çalıştığını söyleyen Öker, "Siz bununla kimi kastediyorsunuz diye soruyorlar. Savcı beyin okumaya çalışıyor ve "Siz bununla terör örgütünün şehitlerini mi kastediyorsunuz?" diye soruyor. Avukatım da buna itiraz etti. Bu fikir özgürlüğüne, evrensel haklara, anayasaya aykırıdır. Siz beyin okuyuculuğu yapamazsınız. Bir insan bir ifadede bulunuyorsa bu ifadenin içeriğine göre hareket edilebilir." ifadelerini kullandı.

''ADALET' DİYEBİLMEK İÇİN BİN ŞAHİT LAZIM’

"Bize yönelik bir düşman hukuku uyguluyorlar" diyen Öker, Yıldırmaya çalışıyorlar, gözdağı veriyorlar. O odaları dolaştığınızda görüyorsunuz, oturmalarından kalkmalarından, size yaklaşımlarından 'adalet' diyebilmek için bin şahit lazım. Sanki onların peşinen düşmanısınız. En ufak bir saygıları yok. Beklediğimiz de yok da bir düşman hukuku uyguluyorlar bize yönelik. Hangi koşulda olursa olsun bizi yıldıramazlar. Doğru bulduklarımızı uygulamaya devam edeceğiz." açıklamasında bulundu.

‘KAFTANCIOĞLU GİBİ BANA DA SİYASET YASAĞI VERECEKLER’

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’nun siyasi parti üyeliğinin Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından düşürülmesini değerlendiren Öker, "Kamuoyunda bilindiği gibi ben 5 yıl önce aldığım bir cezadan dolayı bu dönem milletvekilliğim engellendi. Şimdi 5 yıl yasak süresi doldu. Şimdi muhtemelen Kaftancıoğluna yaptıkları gibi bana da uyduruk bir ceza soruşturma üzerinden siyaset yasağı verecekler. Çünkü toplum içerisinde karşılığı olan ve kendisine biat etmeyen insanların bu ortamda siyaset yapmasını engellemek istiyorlar. Kendi emellerine de ancak bu şekilde ulaşabileceklerini düşünüyorlar. Bizim de nasibimize bu düşmüş. İnsanları anmak suç olabilir mi? Ama böyle uyduruk suçlamalarla insanların mücadeledeki yerini, siyasetini engellemeye çalışıyorlar." şeklinde sözlerini tamamladı.

 

Öne Çıkanlar