Eski Ekonomi Bakanı Prof. Dr. Işın Çelebi: Doğal gazda bu kış çok zor geçecek

Eski Ekonomi Bakanı Prof. Dr. Işın Çelebi: Doğal gazda bu kış çok zor geçecek
Çelebi, enerjideki girdilerin ve gıda arz güvenliğinin ekonomiyi çok boyutlu etkilediğini belirterek, 'Bu süreci iyi yönetmek lazım. Enerji ve doğal gaz anlamında kış çok zor geçecek' dedi.

Dünyanın doğal gaz eksikliğinden ciddi bir resesyona sürüklendiğini söyleyen Eski Ekonomi Bakanı Prof. Dr. Işın Çelebi, "Çok temel olan noktalardan biri doğal gaz fiyatlarının inanılmaz biçimde 1200 dolar ve 1600 dolar arasında dalgalanmasıdır. Türkiye ve dünya doğal gaz kıtlığı ile karşı karşıya. Bu aslında hem enerji krizine hem resesyona yol açacak çok önemli bir gelişme. Doğal gazın enerji arz güvenliği içindeki yeri çok hayati hale geldi. Botaş kışa hazırlık için yavaş yavaş doğal gaz depolama konusunda adımlar atıyor. Kredi kullanarak, 10 kargo LNG alıp depolamaya çalışıyor. Ancak bunun yeterli olacağını düşünmüyorum" dedi.

DOĞAL GAZ SANTRALLERİNİN ÇALIŞMASI VE ISINMA ÖNEMLİ

Çelebi, LNG politikasının hem dünyada hem Türkiye'de çok özel yönetilmesi gerektiğini vurguladı. Çelebi, bugün en önemli iki kritik noktanın kış aylarında enerji üretiminde kullanılan doğal gaz santrallerini çalıştırabilmek ve evlere ısınma için doğal gaz verebilmek olduğunu ifade etti.

Petrol ve doğal gaz krizinin birleşmesi nedeniyle Avrupa ve Türkiye'deki en ciddi sorunun enerji olduğunu belirten Prof. Dr. Işın Çelebi, "Almanya’da kömüre dönerek enerji üretimi meselesini tartışılıyor. Hatta nükleer santraller yavaş yavaş tekrar gündeme geliyor. Türkiye'nin de nükleer santral konusunu daha somut ve pozitif ele almalı. Akkuyu Nükleer Santrali'nin bir an önce tamamlanması ve elektrik üretimine katkı sağlaması gerekiyor" açıklamalarını yaptı.

ENERJİ FİYATLARINDA YÜKSEK SEVİYE, ENFLASYONLA MÜCADELEYİ DE ZORLAŞTIRIYOR

Çelebi, kış aylarında dünyanın genel yapısını çok parlak görmediğini dile getirdi. Çelebi, "Uzun vadede enerji fiyatlarındaki yüksek seviyeler devam edeceği için enflasyonla mücadele de zor olacak" dedi.

Çelebi, "Türkiye ihracatının ithalatı karşılama oranı yüzde 70'in altına düşmüş durumda. Oysa bu rakamın, Türkiye ekonomisinin başarılı ve güçlü olabilmesi için yüzde 90'ın üstüne çıkması lazım. İhracatın azalması Türk ekonomisinin güçlenmesine engeldir. Türkiye'de döviz gelirlerini arttırarak, yeni bir faiz politikasının belirlenmesine ihtiyaç var" ifadelerini kullandı. (DHA)

Öne Çıkanlar