Eski başdanışmanının iddiaları doğruysa Johnson istifa etmek zorunda kalabilir

Eski başdanışmanının iddiaları doğruysa Johnson istifa etmek zorunda kalabilir
Başbakan Yardımcısı ve Adalet Bakanı Domonic Raab, Avam Kamarası'na yalan söyleyen herhangi bir başbakan ya da bakanın istifa edip etmeyeceği sorulduğunda, 'Evet' yanıtını verdi.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın eski başdanışmanı Dominic Cummings,  kişisel blogunda yaptığı açıklamada, "Başbakan, partilerle ilgili olarak Parlamento'ya yalan söyledi" demişti.

Johnson ise eski başdanışmanı Dominic Cummings'in, Başbakanlık'ta 20 Mayıs 2020'de karantina önlemleri sürerken düzenlenen, kendisinin de katıldığı partiyle ilgili iddialarını yalanladı.

Cummings, "Başbakan Johnson, partinin kurallara aykırı olduğu yönünde uyarıldı" demişti.

BBC Türkçe'nin haberine göre, Johnson ise bugün yaptığı açıklamada, ''Kimse beni, organizasyonun kurallara aykırı olduğu yönünde uyarmadı. Öyle olsaydı hatırlardım'' ifadelerini kullandı.

Johnson, geçen hafta Avam Kamarası'nda yaptığı konuşmada, Başbakanlık Konutu'nun bahçesindeki toplantıya, sıkı çalışan personele teşekkür etmek için gittiğini ve 25 dakika kaldığını söylemişti.

Cummings ise Johnson'ın bahçede "içkili bir parti düzenlendiğini bildiğini ve bunun kendisine söylendiğini" iddia etmişti.

Cummings'e göre ise Johnson'ın özel kalem müdürü Martin Reynolds 100 personeli "Başbakanlık Konutu'nun bahçesinde sosyal mesafeli içki partisine" davet eden bir e-posta gönderdi, "çok üst düzey bir yetkili, buna davetin kuralların ihlali anlamına geldiğini belirten bir e-postayla yanıt verdi."

Cummings kendisinin de Reynolds'a davet ile kuralların çiğnendiğini söylediğini kaydetti.

BAŞBAKAN YARDIMCISI: YALAN SÖYLÜYORSA, BU DÜZELTİLMEZSE VE KASITLIYSA İSTİFA EDER

Başbakan Yardımcısı ve Adalet Bakanı Domonic Raab, Cummings ve Johnson'ın tamamen farklı şeyler söylediklerini vurguladı.

Raab, Avam Kamarası'na yalan söyleyen herhangi bir başbakan ya da bakanın istifa edip etmeyeceği sorulduğunda, "Evet" yanıtını verdi ve şunları söyledi:

"Normalde, yalan söylüyorsa, bu düzeltilmezse ve kasıtlıysa istifa eder... İlke bu... Kamusal yaşamda en yüksek standartları koruyoruz. Bu kritik derecede önemli."

Raab, Johnson'ın başbakan ve Muhafazakar Parti lideri olarak uzun yıllar görevlerine devam edeceğinden ve partisini bir sonraki seçime götüreceğinden emin olduğunu söyledi.

Maliye Bakanı Rishi Sunak da Başbakan Johnson'a "elbette" inandığını belirterek, "Varsayımlara girmeyeceğim. Bu konularda bakanlık mevzuatı açık" dedi.

KRİTİK RAPOR SONUCU BELİRLEYECEK

Bu durumda gözler, Başbakanlık'ta koronavirüs kısıtlamaları sürerken yapılan etkinlikleri araştıran Sue Gray'in raporuna çevrildi.

Başbakan Johnson'a, Sue Grey'in raporunda, Parlamento'ya yalan söylediğine hükmedilmesi halinde istifa edip etmeyeceği de soruldu.

Johnson bu soruya, "Sue Grey'in raporu beklenmeli" yanıtını verdi.

Öne Çıkanlar