Ertaş’ın mektubuna ‘gazeteciliğe devam ettiği’ gerekçesiyle el konuldu

Ertaş’ın mektubuna ‘gazeteciliğe devam ettiği’ gerekçesiyle el konuldu
Gazeteci Ertaş’ın meslektaşına gönderdiği mektubu Diyarbakır D Tipi Cezaevi Disiplin Kurulu, ‘gazetecilik faaliyetlerine devam ettiği’ gerekçesiyle ‘sakıncalı’ bularak el koydu

Diyarbakır’da 8 Haziran’da gözaltına alınan ve 16 Haziran’da tutuklanan gazetecilerin mektuplarına cezaevi idaresi el koyuyor. Ömer Çelik’in gönderdiği mektubunun ardından Xwebûn Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Mehmet Ali Ertaş’ın gönderdiği mektup da "sakıncalı" bulunarak, alıcıya gönderilmedi.

Gazeteci Ertaş, Diyarbakır 1 No’lu Yüksek Güvenlikli Cezaevi’ne sevk edilmeden önce tutuklu bulunduğu Diyarbakır D Tipi Cezaevi’nden meslektaşı Eylem Akdağ’a Kürtçe kaleme aldığı bir mektup gönderdi.

Cezaevinin Okuma Komisyonu, Türkçeye tercüme ettiği mektubu "sakıncalı" buldu. Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre mektup, bunun üzerine cezaevinin Disiplin Kurulu’na gönderildi. Kurul, mektuba el koyarak, alıcıya gönderilmemesini "haklı" buldu.

‘KURUMUN ASAYİŞ VE GÜVENLİĞİ’ GEREKÇESİ

Kurul kararında, Ertaş’ın mektubunda "Kürt ve Kürtçeye (Kurmancî) sansür devreye girmiş durumda" ifadelerini kullandığı ve bu ifadelerin "gerçeklikten uzak ayrıştırıcı dil" olduğu iddia edildi. Kararda ayrıca Ertaş’ın gazetecilik faaliyetini devam ettirmeye çalıştığına işaret edilerek, "(…) Kurumun asayiş ve güvenliğini tehlikeye düşüren, görevlileri hedef gösteren, terör ve çıkar amaçlı suç örgütü veya diğer suç örgüleri mensuplarının örgütsel amaçlı olarak haberleşmelerine neden olan, kişi veya kuruluşları paniğe yöneltecek yalan ve yanlış bilgileri, tehdit ve hakareti içeren mektup, faks ve telgraflar hükümlüye verilmez. Hükümlü tarafından yazılmış ise gönderilmez" denildi. 

 Kararda, iç hukuk ve uluslararası hukuk yolları tükenene kadar mektubun idarede muhafazasına karar verildi.  

Öne Çıkanlar