Ermenistan’dan 'barış anlaşması' açıklaması

Ermenistan’dan 'barış anlaşması' açıklaması
Ermenistan Başbakanı Paşinyan, Azerbaycan ile yürütülen barış anlaşması görüşmelerine ilişkin konuştu.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Azerbaycan cumhurbaşkanı ile yaptığı görüşmede varılan uzlaşma hakkında bilgi verdi.

AB Konseyi Başkanı Charles Michel, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev 6 Nisan 2022’de Brüksel’de gerçekleştirdiği üçlü toplantıda barış anlaşmasının hazırlıklarına başlanılması ve sınır hattının belirlenmesi için ortak komisyon oluşturulması yönünde mutabakat sağlanmıştı.

'AZERBAYCAN İLE BİR AN ÖNCE BARIŞ ANLAŞMASI İMZALAMALIYIZ'

Yeni Yaşam'ın haberine göre, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan 13 Nisan’da yaptığı konuşmada şunları söyledi:

"Azerbaycan ile bir an önce barış anlaşması imzalamalıyız. Bu adımı atmazsak yeni bir savaş çıkacak ve uluslararası toplum bize yardım etmeyecek. 2020’nin hatalarını tekrarlamaya hazır değilim. Azerbaycan dışişleri bakanlarının bir barış anlaşmasının hazırlık çalışmalarına başlamalarına izin verdim. Türkiye ile müzakerelerde durgunluk yaşanmaması için elimizden geleni yapmalıyız. Sürecin sonuçlarının o kadar hızlı olmayabileceğini anlıyor ve bunu uluslararası ortaklarımıza da anlatıyoruz. Fakat hızlı sonuçlar olmazsa durgunluk yaşanması tehlikesi vardır. Bu tür bir durgunluğu önlemek için küçük adımlarla ilerleyebilmeniz gerekir. Uluslararası ortaklarımız Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesini tam destekliyor."

Paşinyan, barış anlaşması ile ilgili olarak bunun zamanlaması ve hangi formatta gerçekleşeceğine dair ayrıntıların henüz ele alınmadığını ve kararlaştırılmadığını ifade etti.

Azerbaycan’ın barış görüşmeleri sürecini çıkmaza sokabileceğini ya da Ermenistan ve Dağlık Karabağ’a karşı yeni bir saldırganlığa kalkışabileceğini göz önünde bulundurduklarını dile getiren Paşinyan, sınır belirleme çalışmalarında da Azerbaycan’ın toprak talebi öne sürebileceğine işaret etti.

Paşinyan, komisyonun bileşiminin en geç 30 Nisan 2022’ye kadar netleşeceğini, bu süre zarfında ilgili yetkililerin Azerbaycan ile çalışması ve örgütsel konularda ortak bir paydaya ulaşması gerektiğini kaydetti.

Öne Çıkanlar