Erkan Baş: İkinci turda oy verebileceğimiz bir adaya ilk turda neden oy vermeyelim?

Erkan Baş: İkinci turda oy verebileceğimiz bir adaya ilk turda neden oy vermeyelim?
Ortak adayın ilk turda belirlenmesi gerektiğini söyleyen Baş, ‘Muhalefet çok aday çıkardığında seçim döneminde iktidarla mücadele bir kenara bırakılıyor’ dedi.

HDP öncülüğündeki ittifakta Emekçi Hareket Partisi (EHP), Emek Partisi (EMEP), Sosyalist Meclisler Federasyonu (SMF), Türkiye İşçi Partisi (TİP) ve Toplumsal Özgürlük Partisi'nin (TÖP) yer aldığı Emek ve Demokrasi İttifakı, cumartesi günü deklarasyonunu Haliç Kongre Merkezi'nde büyük halk katılımıyla açıkladı.

İttifakın bileşenlerinden TİP'in Genel Başkanı Erkan Baş, Halk TV ekranlarında İsmail Küçükkaya ile Yeni Bir Sabah'ın konuğu oldu ve ittifaka dair soruları yanıtladı.

İlk turda ortak adayın belirlenmesinin doğru olduğunu belirten Baş, "Geçen seçimden bir deneyimimiz var. Muhalefet çok aday çıkardığında seçim döneminde iktidarla mücadele bir kenara bırakılıyor, ikinci tura kim kalacak uyarışına giriliyor. Enerji kaybına yol açıyor, insanların umudunu kıran bir süreç yaşıyoruz" ifadelerini kullandı.

‘TÜRKİYE 20 YILDIR TARİHİN EN KARANLIK GÜNLERİNİ YAŞIYOR’

İsmail Küçükkaya'nın soruları ve Erkan Baş'ın verdiği yanıtların bir kısmı şöyle:

Bir tarafta Cumhur İttifakı var, bir tarafta Millet İttifakı var siz neden üçüncü bir ittifak kurdunuz?

Esas olarak başta gençler, kadınlar, Kürtler, Aleviler... Ama başta en genel haliyle ifade edelim Türkiye emekçileri, Türkiye yoksulları, Türkiye halkları... Şöyle bir kaygı içindeler; bu iktidardan bir an önce kurtulmak istiyorlar ama Türkiye'de hakim bir siyaset düzeni var hepimizin bildiği. Bütün partilere sirayet etmiş. Açık konuşalım bir tek adam rejimi eleştiri yapmak kolay yaşadık. Eskiden tartışıyorduk. Ne oldu? Türkiye bu hale geldi. Herkes bunun kötü olduğunu biliyor. Ama mesela siyasi partilerde de bir tek adam rejimi var. Bütün siyasi partiler için söylüyorum. Örneğin biz bir kişinin iki dudağının arasından çıkan her şeyin kanun olmasına itiraz ediyoruz. Değil mi? Ama bu 6 kişi olunca, 16 kişi olunca yeterli olacak mı?

Amacımız mümkün olduğunca sıradan insanların siyasette özne olacağı bir yeni siyasi anlayışı hayal ettik. Kararların Ankara'da genel merkezlerde değil de, mahalle toplantılarında, kantinlerde insanların tartışarak siyasete müdahil olacağı bir model gerçekleşebilir mi diye tartıştık.

Şimdi diyoruz ki; önümüzdeki yüz yıl tartışılıyor. Cumhuriyet'in ikinci yüz yılı karşı karşıya olduğumuz bir seçim değil. Biz bu seçimden sonra Türkiye'nin önümüzdeki 100 yılının nasıl şekilleneceğini yeniden tartışabileceğimiz bir düzleme gideceğiz. Ve soru şu Türkiye evet son 20 yıldır tarihin en karanlık günlerini yaşıyor. Ama Türkiye niye buraya geldi? Diyoruz ki 1920'lerden bu yana baktığımızda halkın gerçek temsilcilerinin siyasette yer bulamadıklarını egemenler tarafından dışarı atıldığını bilir.

‘TÜRKİYE'DE SAĞCI İKTİDARLARI SÜREKLİ OLARAK VAR ETTİLER’

Akıllarda kalsın diye söylüyorum; herkes Nazım Hikmetleri, Sabahattin Alileri, Deniz Gezmişleri, Mahir Çayanları, DİSK'i... Hatırlarız bunların hepsini. Bunlar yaşadıkları dönemde Türkiye siyasetine halktan yana büyük etkilerde bulunmuştur. Ama maalesef bizim ülkemizde egemenler bir yandan solu tasfiye eder, cezaevlerine atarak halkın sesini kısarak diğer yandan da adını koyalım tarikatlar eliyle cemaatler eliyle özellikle ABD emperyalizminin yönlendirmesiyle Türkiye'de sağcı iktidarları sürekli olarak var ettiler.

Mesele şu; biz sadece bir seçime gitmiyoruz. Sadece AKP ile Erdoğan ile hesaplaşma süreci yaşamıyoruz. Aynı zamanda önümüzdeki 100 yılda bu ülke nasıl bir ülke olacak sorusunu soruyoruz. Orada da net bir sonuç var ortada; siz bir ülkenin emekçilerini yok sayarsanız bir ülkeyi sağlıklı temellerde inşa edemiyoruz.

Ortak aday konusundaki tutumunuz ne?

"Ben TİP adına söylüyorum bunu, biz doğru olanın ortak aday olduğunu düşünüyoruz. Neden böyle düşündüğümüzü de defalarca açıkladım. Çok basit bakıyorum. Siyaset bazen böyle çok karmaşıktır ama biz parti olarak da siyaseti sadeleştirmeye çalışıyoruz. Sorum şu bütün yurttaşlara ve kendi adımıza da bir beyan… İkinci turda oy verebileceğimiz bir adaya ilk turda niye oy vermeyelim? Dolayısıyla hiçbir tartışma yok. Doğru olan, ilk turda bütün muhalefetin oyunu alabilecek, toplumun en geniş kesimlerinin oyunu alabilecek bir ortak adayın belirlenmesidir. Biz bunun doğru olduğunu düşünüyoruz.

 'MUHALEFET KENDİ İÇİNDE İKİNCİ TURA KİM KALACAK YARIŞINA GİRİYOR'

Daha önce ifade ettim ama yurttaşlarımıza vurgulamış olayım ilk defa dinleyecekler için. Geçen seçimden bir deneyimimiz var bizim. Diyoruz ki, Tayyip Erdoğan karşısına muhalefet çok aday çıkarttığında otomatikman muhalefet şunu kabul etmiş oluyor. Diyor ki ikinci tura kaldığında en çok kim alırsa biz ona vereceğiz.’ Herkes bunu söylüyor. Fakat seçim dönemi boyunca şunu yaşıyoruz, iktidarla mücadele bir kenara bırakılıyor. Muhalefet kendi içinde ikinci tura kim kalacak yarışına giriyor. Bu pratik bir problem. Dolayısıyla bu enerji kaybına neden oluyor. İnsanların umudunu kıran bir süreç yaşıyoruz ve denedik zaten bunu; başarısız oldu. Buradan yola çıkarak da biz TİP olarak uyarıda bulunuyoruz muhalefete diyoruz ki ikinci turda oy vereceğimiz birisine birinci turda da oy verebiliriz. Yeter ki bunu öncesinde örelim, bunu konuşalım, tartışalım."

Öne Çıkanlar