Erdoğan ile Herzog görüşmesinde Nazım Hikmet sürprizi

Erdoğan ile Herzog görüşmesinde Nazım Hikmet sürprizi
Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşme sonrası "Türkiye-İsrail ilişkilerinde yeni dönüm noktası olacağına inanıyorum" dedi. Herzog ise Nazım Hikmet'in 'Yaşamaya Dair' şiirini okudu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ankara'ya iki günlük resmi ziyarette bulunan İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ile 2 saat 10 dakika süren görüşmenin ardından Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde ortak basın toplantısı düzenledi.

İki liderin ortak basın toplantısında öne çıkanlar şöyle;

'BU ZİYARET TÜRKİYE-İSRAİL İLİŞKİLERİNDE DÖNÜM NOKTASI OLACAK'

"Bu tarihi ziyaretin Türkiye-İsrail ilişkilerinde yeni dönüm noktası olacağına inanıyorum. Türkiye İsrail ilişkilerinin gelişmesi, güçlenmesi, ülkelerimiz açısından olduğu kadar bölgesel istikrar ve barış için de büyük öneme sahiptir. Başta ekonomik ve ticari ilişkiler olmak üzere muhtelif alanlarda işbirliği potansiyelimizi hayata geçirmemiz özellikle önem taşıyor. Ticaret hacmimiz salgına rağmen yüzde 36'ya yakın artış göstermiştir. 2022'de bu rakamı 10 milyar dolara çıkaracağımıza inanıyorum.

'ENERJİ VE ENERJİ GÜVENLİĞİNDE İŞBİRLİĞİNE HAZIRIZ'

"Bölgemizde yaşanan gelişmeler, enerji güvenliğinin önemini bir kez daha ortaya koymuştur. Turizm, bilim, ileri teknoloji, tarım, sağlık ve savunma sanayi gibi alanlarda işbirliğine hazırız. Türkiye İhracatçılar Meclisimizin organizasyonuyla 90 kişilik heyetimiz İsrail'de verimli temaslarda bulundu. İş birliğimizi daha da ilerleteceğiz."

'FİLİSTİN HASSASİYETİMİZİ PAYLAŞTIK'

Görüşmemizin temel unsurlarından biri tabiatıyla Filistin meselesiydi. Konuya dair yaklaşımımızı ve hassasiyetle paylaştık. Bölgede gerginliğin azaltılmasına, iki devletli çözüm vizyonuna verdiğimiz önemi ifade ettik. Mescid-i Aksa'nın dini kimliğine, kutsiyetine atfettiğimiz önemin altını çizdik.

Filistin halkına yönelik insani projeler yürüten TİKA ve Türk Kızılay gibi kuruluşlarımızın faaliyetlerinin devamı hususunda İsrailli makamların desteğini özellikle vurguladım. Antisemitizmin bir insanlık suçu olduğu yönelik yaklaşımlarımızı bir kez daha tekrarladım."

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarının ardından İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog da açıklamalarda bulundu.

Herzog'un açıklamalarından öne çıkanlar ise şöyle;

'ŞİMDİ İYİ İLİŞKİLER KURMA ZAMANI'

"Ne yazık ki son dönemde ilişkilerimiz zorlu geçti ancak şimdi yeniden iyi ilişkiler kurma zamanı. İsrail ve Türkiye birçok alanda tüm bölgeyi etkileyecek bir iş birliği yapabilir, yapmalıdır. Türkiye'nin Ukrayna - Rusya arasındaki zirveye ev sahipliği yapmasını takdir ediyorum."

HERZOG'DAN NAZIM HİKMET ŞİİRİ

Herzog konuşmasında Nazım Hikmet’in Yaşamaya Dair şiirini de okudu:

"Modern çağın en büyük Türk şairinden biri olan Nazım Hikmet, Yaşamaya Dair adlı şiirinde şu satırları yazmıştır:

Yani, öylesine ciddiye alacaksın ki yaşamayı,

Yetmişinde bile, meselâ, zeytin dikeceksin,

Hem de öyle çocuklara falan kalır diye değil,

Ölmekten korktuğun halde ölüme inanmadığın için,

Yaşamak yani ağır bastığından.

Bugün şairin dediği gibiyiz. Biz iki halk, iki ülke her alanda derinlemesine bir diyalog içerecek, güven ve saygı yoluna çıkmayı seçiyoruz. Her konuda anlaşamayacağımız konusunda peşinden anlaşmak zorundayız. Bizimki gibi zengin geçmişi olan bir ilişkide bu durum doğaldır. Ancak anlaşmazlıkları geleceğe yönelik çözmeye çalışacağız."

14 YIL SONRA İLK ZİYARET

İsrail Cumhurbaşkanı Herzog, 2008'den bu yana Türkiye'yi ziyaret eden ilk İsrailli lider olacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 3 Şubat'ta Ukrayna'ya hareketinden önce düzenlediği basın toplantısında, Herzog'un mart ayının ortalarında Türkiye'yi ziyaret edeceğini belirtmişti.

 

 

Öne Çıkanlar