'Erdoğan TSK’nın Zap’ta yenilmesine sevindi'

'Erdoğan TSK’nın Zap’ta yenilmesine sevindi'
PKK Yürütme Kurulu üyesi Murat Karayılan, dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Zap’ta başarısız olmasına sevindiğini...

PKK Yürütme Kurulu üyesi Murat Karayılan, dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Zap’ta başarısız olmasına sevindiğini açıkladı.

HABER MERKEZİ – 21 Şubat 2008’de başlatılan Güneş Harekatı’ndaki başarısızlık sonrası TSK’nın hükümete teslim olduğunu, Erdoğan’ın da hedefine ulaştığını kaydeden PKK Yürütme Kurulu üyesi Murat Karayılan, gündemde olan Kandil Operasyonu’na ilişkin Fırat Haber Ajansı'na (ANF) değerlendirmelerde bulundu.

‘ADETA GÖZLERİ GÜLÜYORDU’

Murat Karayılan’ın Zap’a yönelik geliştirilen ‘’Güneş Harekatı’’na ilişkin verdiği ilginç detay, Erdoğan-TSK ilişkileri açısından önemli.

Dönemin Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani’den bir anekdota atıfta bulunan Karayılan, sözlerini şöyle sürdürdü: ‘’Zap Operasyonu’ndan sonra, sanırım Nisan veya Mayıs ayında Sayın Celal Talabani Federal Irak Cumhurbaşkanı olarak Türkiye’yi ziyarete gitmişti. Ziyaretten sonra Sayın Mam Celal’le bir görüşmemiz olmuştu. O zaman bana, ‘Resmi protokol görüşmeleri bittikten sonra Erdoğan ve Abdullah Gül, içerideki tüm tutanakçıları, tercümanları, herkesi dışarı çıkarttılar, kapıları kapattılar. Yalnız ikisi ve ben kaldık ve bana, bu PKK Zap’ta nasıl böyle yaptı; orduyu nasıl böyle yendi diye sordular. Adeta gözleri gülüyordu. Sizin Zap’ta başarı kazanmanıza her ikisi de çok sevinmişti."

Murat Karayılan, ‘’o zaman sistem içinde ciddi bir kriz ve ordunun kendini dayatması vardı. Yani askeri vesayet söz konusuydu. Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt’ın bizzat yazdığı e-muhtıra yayınlanmıştı. Ama ordunun Zap’ta aldığı darbe ve başarısızlık, sistem içinde askerin gücünü ve etkisini zayıflattı. Yani Yaşar Büyükanıt’ın Zap yenilgisinden sonra forsu düştü. Gerillanın bu zaferinden önce hiçbir Türk siyasetçisi generallerin yanından bile geçemezdi. Fakat Türk ordusu Zap’ta darbe yedikten sonra siyasetin eli daha fazla güçlendi. Erdoğan ve AKP bundan çok yararlandı, güç aldı.’’ dedi.

KANDİL’DE HAZIRLIKLIYIZ

Karayılan, Kandil’e yönelik olası bir operasyona hazırlıklı olduklarını da söyledi: ‘’Gelecekleri varsa, görecekleri de olur. Bu konuda zaten herkes bizi de, Türk ordusunu da iyi tanıyor, iyi biliyor. Eğer onlar bu savaşı yaygınlaştırmakta ısrarlı iseler, bunu yapabilirler. Ama o zaman onun yarattığı sonuçlara da katlanmak zorunda kalırlar.’’

GÜNEŞ HAREKATI?

Güneş Harekatı, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin 21 Şubat 2008'de yerel saatle 19.00'da Irak Kürditan Bölgesel Yönetimi sınırları içinde yer alan Zap bölgesine yönelik başlattığı hava destekli sınır ötesi kara harekatı.

Harekat sekiz gün sonra Türk Silahlı Kuvvetleri’ne bağlı birliklerinin Türkiye sınırları içine dönmesiyle son buldu.

Öne Çıkanlar