Erdoğan, Suudi Arabistan'da Veliaht Prens Selman'la görüştü

Erdoğan, Suudi Arabistan'da Veliaht Prens Selman'la görüştü
Erdoğan'ın, Kaşıkçı cinayeti sonrası kopma noktasına gelen Suudi Arabistan'a ziyareti başladı. Erdoğan önce Kral Selman, ardından da Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile görüştü.

Al-Salam Sarayı'ndaki törende, iki ülkenin milli marşları çalındı. Karşılama töreninin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Kral Selman heyetlerini birbirine takdim etti.

Erdoğan ve Selman, basına kapalı gerçekleştirilen baş başa görüşmenin ardından akşam yemeğinde bir araya geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan daha sonra Veliaht Prens Selman ile bir araya geldi. Al-Salam Sarayı'ndaki görüşme basına kapalı gerçekleştirildi.

Erdoğan'ın Suudi Arabistan ziyareti, Cemal Kaşıkçı davasının Türkiye'de kapatılmasının hemen ardından gerçekleşti.
Uzmanlar da Suudi Arabistanlı muhalif gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın ölümü ile gerilen ilişkilerin Türkiye'de görülen cinayet davasının kapatılması ile tekrar yoluna girmesi önünde bir engel kalmadığını belirtiyor.

ERDOĞAN: ARAMIZDA YENİ DÖNEM BAŞLAMASI İÇİN GAYRET İÇİNDEYİZ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suudi Arabistan gezisine ilişkin sosyal medya hesabından açıklamalarda bulundu.

Açıklamada "Suudi Arabistan'la sağlık, enerji, gıda güvenliği, tarım teknolojileri, savunma sanayi, finans gibi alanlarda iş birliğimizi artırmanın müşterek menfaatimize olduğuna inanıyoruz." ifadelerini kullandı.

Erdoğan, paylaşımda şu ifadelere yer verdi:

"Hadimü'l Haremeyn'in daveti üzerine Suudi Arabistan'a bir ziyaret gerçekleştirdik. Tarihi, kültürel, beşeri bağlara sahip iki kardeş ülke olarak aramızdaki her türlü siyasi, askeri, ekonomik ilişkilerin artırılması ve yeni bir dönemin başlaması için gayret içerisindeyiz."

"Suudi Arabistan'la sağlık, enerji, gıda güvenliği, tarım teknolojileri, savunma sanayi, finans gibi alanlarda iş birliğimizi artırmanın müşterek menfaatimize olduğuna inanıyoruz. Yenilenebilir ve temiz enerji teknolojileri başlıklarında ciddi potansiyelimizin olduğunu görüyoruz. Körfez Bölgesi'ndeki kardeşlerimizin istikrarına ve güvenliğine kendi istikrar ve güvenliğimiz kadar önem verdiğimizi her vesileyle ifade ediyoruz."

"Terörün her türlüsüne karşı olduğumuzun ve bölgemizdeki ülkelerle teröre karşı iş birliğine verdiğimiz önemin altını çiziyoruz. İlişkilerimizi her alanda geçmiştekinin de ötesine taşıyacağımıza inanıyorum. Rabbimizin rahmet, mağfiret ve şefkatinin gönülleri kuşattığı mübarek ramazan ayındaki bu seyahatimiz, dost ve kardeş Suudi Arabistan'la yeni bir dönemin kapılarını aralayacaktır."

Türkiye'deki ekonomik sıkıntıları aşmak için Ankara'nın Suudi sermayesini çekmeye çalışacağı belirtilirken ziyaret sonrası Türk ürünlerinin ithalatına uygulanan boykotun da sona ermesi bekleniyor. 2020 yılında yürürlüğe sokulan boykotla Türkiye'nin Suudi Arabistan'a ihracatı yüzde 98 oranında düşmüştü.

Öne Çıkanlar