Erdoğan Kolombiya Cumhurbaşkanı ile görüştü: İş birliğimizi artıracağız

Erdoğan Kolombiya Cumhurbaşkanı ile görüştü: İş birliğimizi artıracağız
Kolombiya Cumhurbaşkanı Ivan Duque Marquez ile görüşen Erdoğan "Kolombiya ile uyuşturucu kaçakçılığı, terör ve organize suçlarla mücadele konusunda iş birliğimizi artıracağız" dedi.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kolombiya Cumhurbaşkanı Ivan Duque Marquez ile bugün İstanbul’da Dolmabahçe Ofis’te görüştü. Kolombiya ile Türkiye ilişkilerine değinen Erdoğan göç, uyuşturucu kaçakçılığı, terör ve organize suçlarla mücadele konusunda da Kolombiya'yla iş birliğini arttıracaklarını belirtti.

'STRATEJİK ORTAKLIK'

Görüşme sonrasında iki Cumhurbaşkanı ortak basın toplantısı düzenlendi. Erdoğan, şunları söyledi:

"Ülkelerimiz arasında artan temas ve ziyaretler memnuniyet vericidir. Nisan ayının başında Kolombiya Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı ülkemize geldi. Dışişleri Bakanım da Latin Amerika turu kapsamında 26-27 Nisan’da Kolombiya'yı ziyaret etti. Az önce imzaladığımız ortak bildiriyle ülkelerimiz arasındaki ilişkileri stratejik ortaklık seviyesine yükselttik.

'BREZİLYA'DAN SONRA LATİN AMERİKA'DAKİ  EN BÜYÜK TİCARİ ORTAĞIMIZ'

İlişkilerimizi iki yılda bir cumhurbaşkanları olarak gerçekleştireceğimiz toplantılarla en üst düzeyde ele alacağız. Kolombiya, Brezilya'nın ardından Latin Amerika'daki en büyük ikinci ticari ortağımızdır.

Kolombiya ayrıca geçen sene ihracatımızı en çok artırdığımız ülkelerden biri oldu. Hedefimiz en kısa sürede ticaret hacmimizi 5 milyar dolara ulaştırmaktır. Türk ve Kolombiyalı iş insanları arasındaki karşılıklı temas ve ziyaretlerin artırılmasını destekliyoruz. Kolombiya Latin Amerika'daki mevcudiyetimiz, bölgeye açılım politikamız bağlamında merkezi konumdadır. THY Bogota-İstanbul hattında her gün sefer düzenliyor. Savunma sanayi, sağlık, turizm, tarım ve göç gibi pek çok alanda işbirliğimizi geliştirmek için beraberce çalışıyoruz.

'İŞ BİRLİĞİMİZİ ARTTIRACAĞIZ'

Bilhassa göç başlığında; düzensiz göçten en fazla etkilenen iki ülke olarak iş birliğine önem veriyoruz. Uluslararası platformlarda gerçekleştireceğimiz ortak girişimler yoluyla bu küresel sorunun çözümü yönünde birlikte çaba göstereceğiz. Ayrıca uyuşturucu kaçakçılığı, terör ve organize suçlarla mücadele konusunda da iş birliğimizi artıracağız."

Erdoğan'ın ardından Kolombiya Cumhurbaşkanı Duque de şunları söyledi:

"Bugün sağlık alanında imzaladığımız mutabakat var. Bizim için Covid-19 görünmez düşman gibi ülkelerimizi teslim almıştı. Bugünkü yaptığımız anlaşmalarla birlikte Sağlık bakanlarımız fikirlerini paylaşacak. Salgınlarla ilgili bağışıklık mekanizmaları güçlendirmeyi etkinleştirmeyi sağlayacak.

Güvenlik alanında iş birliğimize dikkat çekmek istiyorum. Sizin burada uğraştığınız gibi terörizmle uğraşıyoruz. Sizin PKK karşısında net politikanız var. Biz de Kolombiya'da aynı kararlılıkla yürüyoruz. Bu yapıları dağıtmaya devam ediyoruz. 3 tane terörist organizasyonunu yerle bir ettik."

Duque'nin ardından tekrar sözü alan Erdoğan, "7 Ağustos'ta Kolombiya'da Cumhurbaşkanlığı değişimi olacak. Görevi bırakmadan önce bizi Kolombiya'da bekliyor. Biz de planlamamızı yapacağız. Şöyle bir bölge turunu inşallah 7 Ağustos'tan önce gerçekleştireceğiz" diye konuştu.

Öne Çıkanlar