Erdoğan'dan Zaho açıklaması: Dert, Irak ve Türkiye arasındaki olumlu ilişkileri bozmak

Erdoğan'dan Zaho açıklaması: Dert, Irak ve Türkiye arasındaki olumlu ilişkileri bozmak
Erdoğan, 9 sivilin öldüğü bombardıman için 'Iraklı dostlarımıza ilettik. Alışılmış terör eylemlerinin bir benzeri. ABD'nin maalesef burada ciddi olumsuz yaklaşımları var' dedi.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, TRT özel yayınına katılıp gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erdoğan, İsveç ve Finlandiya sorusu üzerine "Her şeyden önce, PKK, PYG, YPG ile FETÖ'ye destek verilmeyeceğini, kırmızı çizgimiz olduğunu hatırlattık. Zirve bildirisinde de bu taahhüt ve teyit edildi, taviz verilmesini kimse bizden beklemesin" dedi. Zaho’da 9 sivilin hayatını kaybettiği bombardıman için "Bu, PKK/YPG-PYD bunların alışılmış terör eylemlerinin bir benzeri" diyen Erdoğan, tahıl görüşmeleri sırasında Odessa Limanı'nın bombalamasını ise  "Arzu etmezdik ama oldu. Herkesten üstlendiği sorumluluklara göre hareket etmelerini istiyoruz" sözleriyle değerlendirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasında satır başları şöyle:

'HERKESTEN ÜSTLENDİKLERİ SORUMLULUKLARA GÖRE HAREKET ETMESİNİ BEKLİYORUZ'

"Aralıksız yoğun temas ve müzakere yürüttük. Ukrayna tahılının Karadeniz üzerinden ihracına yönelik mütabakatın İstanbul'da imzalanmasını sağladık. Vahim boyutlara ulaşmakta olan gıda krizinin etkileri hafiflemeye başlayacak. Özellikle en az gelişmiş ülkelerin üzerindeki baskı azalacak, kıtlıklar önlenecek.

Bizim de memnuniyetle karşıladığımız hususlar. Planın operasyonel boyutu İstanbul'dan organize edilecek. Ukrayna'ya giden ve oradan gelen gemilerin emniyetli seyrine birlikte yön verilecek. Yürütülen görüşmeler hassas bir şekilde devam etti. 

Maalesef Odessa saldırısını arzu etmezdik ama oldu. Herkesten attığı imzaları, üstlendikleri sorumluluklara göre hareket etmelerini istiyoruz. Yoğun bir şekilde trafiği artırdık. Böyle bir şeyin olması bizi üzüyor. Buradaki başarısızlık hepimizin aleyhine olacaktır. Biz anlaşmayı hayata geçirmeye kararlıyız. 

Savaşın başından beri önceliğimiz ateşkesin ardından sürdürülebilir barışın sağlanması. Umarım bunu da başarırız.

'İLTİSAKLI YAPILARINDA KAPATILMASI GEREKİYOR'

Her şeyden önce, PKK, PYG, YPG ile FETÖ'ye destek verilmeyeceğini, kırmızı çizgimiz olduğunu hatırlattık. Zirve bildirisinde de bu taahhüt ve teyit edildi, taviz verilmesini kimse bizden beklemesin dedik. NATO kayıtlarına bu terör örgütlerinin girmiş olması, Madrid zirvesinin en başarılı yanıdır.

Uluslararası en önemli konumda bulunan NATO'da bu terör örgütleri yer almamıştı. Somut beklentilerimiz var. İsveç'in caddelerinde polis korumasında bunlar gösteri yapıyor, kendi paçavraları ellerinde, sözde liderlerinin posterleriyle... Ancak İsveç vatandaşının sağ duyusu da ortada. Erdoğan istiyorsa, bunların verilmesi lazım diyor. Aklı selimin gereği de bu.

Oradaki iltisaklı yapıların da kapatılması gerekiyor. Bunları da istedik, soruşturma, iade... Bunlara karışanlardan, eğer sermaye, para noktasında imkanı olanlar varsa bunlara da el konulması ve iade edilmesi bizden de isteniyor. Orada da mal varlığı dondurma taleplerimize de cevap bekliyoruz. Dışişleri ve ilgili kurumlar bunun takibini yapıyor ve bundan taviz yok. 

Teröre desteğin sonlandırılması için atılan adımların muhasebesi ortaya konulacak. Türkiye'den kesinlikle bu konuda bir taviz beklenmesin. Gittik oraya geldik, teröristler gösteri yapıyor İsveç'te. Yani somut adım atmaktan şu anda çok uzakta görünüyorlar. Terör örgütü uzantılarını ülkemiz aleyhine faaliyette bulunmakta alıkoymadıkları sürece bizden olumlu yanıt beklemesinler. 

'DERT, IRAK VE TÜRKİYE ARASINDAKİ İLİŞKİLERİ BOZMAK'

Erdoğan, Zaho’da 9 sivilin hayatını kaybettiği bombardımanla ilgili ise şunları söyledi:

"Bu, PKK/YPG-PYD bunların alışılmış terör eylemlerinin bir benzeri. Buna biz yabancı değiliz. Tüm Amerikalılara, aynı şekilde Rusya tarafına, ‘Bakın bu durum böyle, oyuna gelmeyelim’ dedik. Aynı şekilde bunu Iraklı dostlarımıza da ilettik. ‘Yaptığınız açıklamalara dikkat edin. Biz dostumuzla böyle bir duruma girmeyiz’ dedik. Dert, Irak ve Türkiye arasındaki olumlu ilişkileri bozmak.

Konya’da yapılacak olan İslam Oyunları’na Irak’ın katılmaması konusunda açıklama yapmışlar. Üzüldüm. Irak böyle bir adımı atmamalı. Arkadaşlarımıza da söyledim. Görüşün bu açıklamayı geri çeksinler.

Bu arada Irak’ta hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet diliyorum. Irak’ın doğusu hala sıkıntıda. ABD’nin maalesef burada ciddi, olumsuz yaklaşımları var. Madrid’deki görüşmelerde de bunu söylediğim gibi, Tahran’da da ABD’nin Fırat’ın doğusundan çekilmesi üzerinde durdum.

Binlerce tır silah, mühimmat, araç gereci ABD buraya yığdı, hala da yığmaya devam ediyor. Biz bunu Trump’a söylemiştik, aynı şekilde Biden’a da söyledik. Ama hala olumlu bir adım atılmış değil. Bize dokunmayana biz zaten dokunmayız."

ABD'Yİ ELEŞTİRDİ

"ABD bundan önce de pek çok kez yaptı. Zaten ABD’nin kendi yetiştirmeleri bunlara eğitim vermek için terör kamplarına gelmişlerdir. Hala eğitim verme çalışmaları maalesef devam ediyor.

"Bu taziye yayınladıkları terörist kim diye bakarsanız. Türkiye’ye karşı terör eylemlerinde bulunan, Suriye’deki kız çocuklarını örgütü katmak için çalışan birisi. Belki Eylül toplantısında Biden’la görüşme fırsatımız olursa, bu olayları önlerine koyacağız.

"ABD, terör örgütünü DEAŞ’la mücadele de ortak gibi görüyoruz. Türkiye’nin DEAŞ ile çarpışan tek NATO devleti olduğunu görmezden geliyorlar. Sözde ortaklarının terör eylemlerinin NATO müttefikine verdiği zarardan bahsetmiyor. Terör örgütüne zarar vermek için, bir başka terör örgütüyle iş tutulmaz. Bunu önce bileceğiz."

Erdoğan, Suriye için "bir gece ansızın mesajınız geçerliliğini koruyor mu" sorusuna "Mecburen" diye karşılık verdi.

 

Öne Çıkanlar