Erdoğan: Savaştan kaçan kardeşlerimize kapımız açık; ev sahipliği yapmaya devam edeceğiz

Erdoğan: Savaştan kaçan kardeşlerimize kapımız açık; ev sahipliği yapmaya devam edeceğiz
Cumhurbaşkanı Erdoğan, MÜSİAD töreninde yaptığı konuşmada son günlerde gündemden düşmeyen 'sığınmacı' tartışmalarına da 'Kimseyi kovmayacağız' vurgusu yaptı.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, MÜSİAD'ın 32. Kuruluş Yıl Dönümü Programı ve Geleneksel MÜSİAD Türkiye'nin Gücü Ödülleri Töreni'nde konuşma yaptı. Ülke ekonomisinin yanında son günlerde gündemden düşmeyen sığınmacı tartışmalarına da değinen Erdoğan’ın konuşmasından başlıklar şöyle:

"Atalarımız marifet iltifata tabiidir. İltifatsız emek zayidir diyor. Hangi alanda olursa olsun başarının kendisi kadar o başarının arkasında isimlerin emeklerinin de takdir edilmesi gerekir.

Hakkı verilen her başarının hayatta daha büyük başarıların, yatırımların önünü açtığını yakın olarak biliyoruz. Kimi muhalefet aktörleriyle, mandacı ekonomistlerin iş dünyamıza sabah- akşam karamsarlık aşıladığı dönemde bu yaklaşım çok daha önemlidir.

Ülkemizin üretimine, ihracatına,  sosyal ve akademik gelişimine katkı sağlayan cesur isimlerin ödüllendirilmesini bu bakımdan çok daha anlamlı buluyorum. İstisnai örnekler üzerinden kötümser bir tablo çizmeye çalışanlara verilen en güzel cevap az önce ödül alan kardeşlerimizdir.

Şu anda 1 milyar dolar ve üstü değerlemeye ulaşan girişim sayımız 6'ya ulaştı. Türk girişimcilik ekosisteminden ortaya çıkan filiz işletmeler pek çok gelişmiş ülkeye teknoloji ihraç eder hale geldi. Fabrikalarımız çoğu zaman üç vardiya çalışarak siparişlerini yetiştirmeye çabalıyor.

'MÜTEŞEBBİSLERİN YATIRIM İŞTAHI ARTIYOR'

Yerli ve yabancı müteşebbislerin yatırım iştahı sürekli artıyor. İstihdamda 30 milyonun üzerine çıktık.

Sanayi üretimimiz ve ihracatımız her ay rekorlar kırarak yükseliyor. 2021 yılını 225 milyar dolar ihracatla kapatıp bu yıl için daha büyük hedefler belirlemiştik.  Nisan ayı itibariyle de 12 aylık ihracatımız 240 milyar doları aştı.

Enerji hariç ihracatımızın ithalatı karşılama oranı yüzde 100’ün üzerine çıktı. Bundan 20 sene önce 365 günde ancak 36 milyar dolar ihracat yapabilen Türkiye bugün bu rakamı 30-35 günde gerçekleştirebilir seviyeye ulaştı.

Yıl sonu hedefimiz olan 250 milyar dolara emin adımlarla ilerliyoruz. Türkiye’yi ve reel ekonomiyi yakından takip eden herkes muhalefetin yalanları ile sokak tiyatrolarının ötesindeki bu fotoğrafı çok net görüyor.

'MEMLEKET SEVDALISI İŞ ADAMLARIMIZIN YANINDA OLMAYI SÜRDEÜRECEĞİZ'

Kim ne derse desin, başarı çıtasını sürekli yukarı taşıyan kendisini sürekli geliştiren iş dünyamızın yolu da bahtı da açıktır. Hiç endişe etmeyin.

Tüm imkânlarımızla ülkemizin potansiyeline inanan büyük ve güçlü Türkiye idealine gönül veren vizyoner çalışkan millet ve memleket sevdalısı iş adamlarımızın yanında olmayı sürdüreceğiz.

Türkiye’yi kritik teknolojilerin pazarı yerine üreticisi haline getirme idealimizi sizlerin de desteğiyle adım adım gerçeğe dönüştüreceğiz.

Başlatmış olduğumuz teknoloji odaklı sanayi hamlesi programımızı yeni alanlara teşmil ederek bütün bu alanlarda başarıya kilitlenmiş vaziyetteyiz. AR-GE'sini ve üretimini ülkemizde gerçekleştireceğimiz diğer değişle yerlileştireceğimiz 919 yüksek teknolojili ürün belirledik. Hamle programının mobilite çağrısı kapsamında yapılan başvuruların değerlendirilmesi sonucunda Türkiye'ye büyük kazanımlar sağlayacak 31 projenin desteklenmesine karar verdik. Bu projeler için 3.5 milyar lira sabit yatırım ile 161 milyon lira AR-GE harcaması yapılacak.

MÜSİAD, iş adamı örgütlerimiz içinde şüphesiz özgün bir konuma sahiptir; her kritik dönemde daima milletin ve milli iradenin yanında saf tutmuştur.

'HEDEF 100 BİN BRİKET EV'

Briket evde bu rakamı daha da yükseltebilirseniz bizleri çok daha mutlu edersiniz; hedef en az 100 bin briket evi orada  inşa etmek.

Birilerinin kalkıp ülkemize hicret eden ama Suriye, Afganistan, Irak, İran fark etmiyor. Biz muhacirlik ve ensar olma kabiliyetinin ne olduğunu en iyi bilen bir kültürün mensuplarıyız.

Muhacirlik nedir, ensar nedir bunu anlamayanlarla bizim işimiz yok. Biz sevgili peygamberimizin muhacirliğini de ensar olduğunu da biliriz.

'SAVAŞTAN KAÇAN KARDEŞLERİMİZE SAHİP ÇIKACAĞIZ'

Suriye’den savaştan çıkıp ülkemize sığınan bu kardeşlerimize sonuna kadar sahip çıkacağız Bay Kemal; siz ne derseniz deyin biz oradayız. Biz bu konutları da onun için yapıyoruz kendileri arzu ettikleri zaman vatanlarına dönebilirler ama biz onları asla bu topraklardan kovmayız, kovmayacağız bunu da bilesin.

Birileri çıkmış durmadan laf salatası yapıyorlar. Biz asla, kapımız açık, onlara ev sahipliğimizi yapmaya devam edeceğiz. Onları katillerin eline, kucağına atmayacağız.

Onun için de bu süreç içerisinde yardımseverliğimizi her zaman nasıl yapıyorsak yapmaya devam edeceğiz.

Zekâttan bu millet anlar, ama onlar anlamaz, biz bu yolda aynen yürümeye devam edeceğiz.

Çekilen çilelerin, yapılan fedakârlıkların, hukuk ve demokrasi zemininde yürütülen mücadelenin boşa gitmediğini görüyoruz. Milletin değerlerinin yok sayıldığı bir dönemde milletin bağrından çıkan MÜSİAD her yıl biraz daha güçlenerek yoluna devam ediyor."

Öne Çıkanlar